Eurobit, Varnsdorf

Čerpací stanice roku, Eurobit

Vansdort Eurobit

I daleko na severu myslí na motoristy…

Česká síť Eurobit se nedávno rozrostla o 27. čerpací stanici. Stala se jí po důkladné rekonstrukci menší městská pumpa v severočeském Varnsdorfu. Oranžovobílá oáza pro motoristy stojí kousek od hraničního přechodu s Německem na ulici 5. května hned vedle říčky Mandavy, která nejsevernějším městem Česka protéká.

Velká konkurence

Patnáctitisícový Varnsdorf je druhým největším městem okresu Děčín a největším městem Šluknovského výběžku. Ze tří stran je obklopen hranicí s Německem. Pokud jej v Praze zadáte do navigace, nabídne vám nejrychlejší trasu na Liberec přes Polsko a Německo. Přeshraniční život je zde zcela přirozený, většina obyvatel umí německy a jak Češi, tak Němci využívají některé přeshraniční služby. Platí to i pro tankování PHM, které je dnes v Česku pro Němce výhodné. I proto hned za přechodem Seifhennersdorf - Varnsdorf stojí na českém území kousek od sebe hned tři čerpací stanice.

Jedna z nich aktuální voní novotou, otevřela se zákazníkům teprve v září loňského roku. Její provozovatel to zde také kvůli konkurenci soukromých pump Koloc Oil a EurOil (pozor: neplést s EuroOil) nebude mít lehké. S ohledem na současnou pandemickou situaci není navíc většina příhraničních čerpacích stanic v dobré kondici, u Eurobitu se však toho nebáli. Kompaktní čerpací stanice nabízí nejen pohonné hmoty za zajímavé ceny, ale také útulné zázemí, kde se zákazníci mohou po doplnění pohonných hmot do automobilu sami občerstvit, tzv. dobít baterky kávou, popřípadě vydatným jídlem.

Interiér na klíč od MBG

Čerpací stanici původně vlastnila a provozovala společnost Comex, ta ji však v roce 2020 po první vlně covidu nabídla k prodeji a novým vlastníkem se od listopadu 2020 stala právě společnost, která provozuje síť čerpacích stanic Eurobit. "A protože byl tou dobou poměrně tvrdý lockdown, ani jsme ji neotevřeli a rovnou jsme se pustili do rekonstrukce," říká ředitel Eurobitu Tomáš Veverka. Rekonstrukce se dočkalo především zázemí. "Zrušili jsme kanceláře v zadní části a udělali vpředu prostorné bistro. Na konceptu interiéru jsme spolupracovali s firmou MBG, která nám dodala i vybavení," dodává Tomáš Veverka. Čerpací technologie prošly pouze revizí, výdejní stojany od Adastu pak dostaly nový kabát v barvách Eurobitu stejně jako Atika a totem. Rekonstrukce trvala půl roku a nová čerpací stanice se zákazníkům otevřela 1. září.

Pouze benzin a nafta

Zákazníci na čerpací stanici Eurobit ve Varnsdorfu mohou natankovat pouze neaditivovaný benzin nebo standardní motorovou naftu. Ceny pohonných hmot se samozřejmě odvíjejí od nabídky velkoobchodu (Čepro, Vendys), nicméně marže zde nemají velké. V době, kde v Praze stál litr benzinu okt. čísla 95 okolo 37 korun, zde na totemu svítila cena 33,85 Kč/l.

Není proto divu, že mezi zákazníky čerpací stanice patří od začátku především obyvatelé městečka Seifhennersdorf na druhé straně hranice. "80 procent zákazníků je z Německa, ale konkurence je zde veliká. Aby někdo jel kvůli 50 haléřům přes celé město, to už nefunguje," vysvětluje cenovou politiku Tomáš Veverka. Němci si zde jezdí nejen pro benzin, ale také pro cigarety, které patří k nejlépe prodávanému zboží. "Máme kvůli tomu i speciální plánogram s dodavateli cigaret," dodává Tomáš Veverka.

Čerpací stanice je určena výhradně pro osobní automobily, přesto zde akceptují docela širokou nabídku tankovacích karet. Uplatníte zde nejen karty CCS, ale také Eurowag, UTA a DKV. Pro věrné zákazníky je pak k dispozici bonusová karta Eurobit.

Teplá jídla od Merrychefa

Interiér shopu je rozdělený na dvě části. V levé, přímo proti vstupním dveřím, je pokladna a výdejní pult bistra, v pravé části pak samoobslužný kávový koutek a sedací část bistra. Interiér kombinující firemní oranžovou a šedou barvu s dřevěným obložením působí útulným dojmem a vybízí k odpočinku. Sortiment shopu je s ohledem na zájem klientely omezený. Chybí například denní tisk a časopisy, nenajdete tu ani koutek s hračkami a sortiment drogerie je rovněž poměrně skromný.

Vedle levných pohonných hmot a cigaret lákají provozovatelé čerpací stanice také na jídlo. "Na dobrý guláš, řízek, smažený sýr nebo svíčkovou se rádi zastaví i Němci a 99 korun za celé menu je i zde velmi zajímavá cena," říká Tomáš Veverka. Kuchaře by čerpací stanice neuživila, jídla dodávají jako polotovar firmy Bapa a Dobré stravování a konečnou úpravu obstará multifunkční trouba Merrychef, která dokáže připravit i výborné hranolky nebo cibulové kroužky. Kromě toho si sem zákazníci zvykli chodit i na míchaná vajíčka k snídani, své zákazníky mají i párky v rohlíku z roller grillu.

Káva ze samoobslužného automatického kávovaru Franke (na mince) nese značku Dallmayr a připravuje tento teplý nápoj pouze do kelímku. Nicméně můžete si objednat i kávu do skla nebo porcelánu od obsluhy a pro méně náročné zákazníky je k dispozici také automat na instantní kávu.

Rekonstruované sociální zařízení zvlášť pro dámy a pány je přístupné pouze zvenku a je třeba si vyžádat klíč od obsluhy. Záchody byly v době naší návštěvy čisté, ty pánské si však obsluha zařídila i jako sklad úklidových pomůcek, což nepůsobí moc dobře.

Závěr

Čerpací stanice Eurobit ve Varnsdorfu má otevřeno pouze přes den od 5 do 22 hodin a její obsluhu zvládá ve dvousměnném provozu pět lidí včetně vedoucího. Nájemce zde není, všichni jsou zaměstnanci Eurobitu stejně jako u všech čerpacích stanic této české sítě. "Měli jsme štěstí na vedoucího, který si pak personál poskládal sám," chválí obsluhu čerpací stanice Tomáš Veverka a dodává, že měli na začátku strach kvůli konkurenci pracovních míst v Německu. "Ale ukázalo se, že to zde není takový problém."

Rekonstrukce čerpací stanice se i s ohledem na skromnější náklady řízené podle očekávaných výnosů podařila. Útulný interiér a menu bistra láká k návštěvě stejně jako rozumná cenová politika majitele čerpací stanice, jak z hlediska nabídky pohonných hmot, tak občerstvení.

Už nyní se nejen Tomáš Veverka těší, až skončí všechna omezení kvůli pandemii a zase se i zde na severu rozběhne život naplno. Čerpací stanice na tomto místě by totiž bez německých zákazníků neměla šanci na úspěch.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek