One 1 Alžbětín

Čerpací stanice roku, F1 GAS

Síť čerpacích stanic Free1 GAS dostala nový impuls. Na zelené louce, několik metrů od hraničního přechodu s Německem, vyrostla v obci Alžbětín nová čerpací stanice, která jako první v síti nese název One 1. Tato nová, moderní čerpací stanice láká zákazníky nejen kvalitními palivy, ale také novým konceptem bister pod značkou Cafe 1.

Free1 GAS inovuje logo

S výjimkou provozovny v Liticích lemují stávající čerpací stanice hranici Čech s Německem. Aktuálně jich firma vlastní celkem 33, což se ale v průběhu příštího roku začne měnit vstupem na vnitrozemní trh. Aktuálně se řeší několik staveb v Praze a dalších městech včetně nabídky franšíz, které budou už pod novým jménem One 1. Tento název navazuje na historii a původní logo F1, které se však zjednodušuje a ponechává pouze základ, kterým je jednička jako hlavní motto firmy.

Vedle pohonných hmot a občerstvení se čerpací stanice F1 Gas orientují na prodej zboží pro zahraniční zákazníky pod jednotnou značkou Global Free. Už to sice nejsou obchody osvobozené od tuzemských daní, které byly v EU zrušeny v roce 1999, ale stále fungují hlavně pro cizince, pro něž je zdejší zboží cenově výhodné. Typickým sortimentem je alkohol, cigarety, parfémy nebo elektronika. Jedná se tedy o zboží, které se nekazí, nemá speciální požadavky na skladování a lze je ponechat v celních skladech. Tuto filozofii ctí i nová čerpací One 1, na kterou narazíte, když pojedete na hraniční přechod Železná Ruda. Obec Alžbětín má jen pár domů a společnost zde koupila rozlehlý pozemek, který přímo sousedí s mezinárodní silnicí E53 vedoucí z Plzně a Klatov na bavorský Zwiesel a dále přes Deggendorf na Mnichov.

Minimalismus a digitalizace

Nově zaregistrované logo je dílem profesionálního designového studia a ctí zadání společnosti v jeho nové strategii. Architektura čerpací stanice v Alžbětíně vychází ze svého okolí a tím dobře zapadá do této horské oblasti. Kromě stylu je to i z čistě praktických důvodů. Sedlová střecha shopu je s ohledem na možnost bohaté sněhové nadílky v zimním období výhodnější stejně jako zastřešení tankovací plochy svedené z jedné strany na zem. Kvůli navazujícímu pozemku je příjezd i odjezd na čerpací stanici sveden do jedné cesty, po natankování a nákupu v shopu prostě objedete zázemí čerpací stanice a vrátíte se na hlavní silnici stejnou cestou, kterou jste sem přijeli. Moderní design, minimalismus a digitalizace je vidět jak v podobě originálního totemu s cenami v korunách i eurech, kterou pro společnost vyrobila firma Gema, tak na produktových stojanech s moderními velkoplošnými displeji.

Útulně působí také interiér shopu, který je důmyslně nasvícen a osvícen pomocí LED světel. Decentní šedé tóny v kombinaci s dřevěným nábytkem a obložením působí moderně a čistě. Většinu shopu zaplňují samozřejmě regály se zbožím, trochu rušivě pak působí vysoký a široký sloup, který slouží jako regál na zboží a zároveň odděluje prostor shopu od kávového koutku.

Skvělá káva, pečivo a bagety

Po dvou letech nesmyslných covidových uzávěr se zase život na česko-německé hranici vrátil do starých kolejí. V případě přechodu Železná Ruda byli němečtí zákazníci zvyklí jezdit na čerpací stanici FreeF1 Gas při příjezdu do Železné Rudy od Klatov, kde je k dispozici i myčka. Ale tady to mají mnohem blíže. V létě sice jejich nákupní aktivity v Česku zastavilo německé snížení spotřební daně na benzin a naftu, s koncem prázdnin však tato "akce" skončila a nyní opět jezdí občané přilehlých německých obcí nebo návštěvníci lyžařského střediska Velký Javor (Gresser Arber) tankovat levné pohonné hmoty.

A samozřejmě nezůstane jen u tankování. V nákupní tašce skončí i pár kartonů cigaret nebo třeba plzeňský Prazdroj, který se na pumpu právě kvůli německé klientele dováží v netradiční hnědé láhvi až z Belgie. Alkohol, cigarety a nápoje tvoří většinu sortimentu, jinak zde samozřejmě najdete i klasické zboží typické pro čerpací stanice (automotive, drogerie, cukrovinky apod.).

Občerstvit se můžete kvalitní kávou speciálně praženou pro nový koncept bistra Cafe 1 ze samoobslužného kávovaru Franke do kelímku, který stojí v útulném kávovém koutku tvořeném barovým pultem a čtyřmi vysokými stoličkami, nebo si můžete nechat udělat baristickou kávu z profesionálního pákového automatu od školené obsluhy. K tomu si pak můžete zakousnout čerstvě připravenou bagetu včetně teplých sendvičů Panini nebo rozpečené sladké pečivo ze zmraženého polotovaru, které obsluha připravuje v profesionální troubě Unox Bakerlux.

Pouze konvenční pohonné hmoty

Na refýži je šest zastřešených tankovacích stání, kde mají řidiči k dispozici pět oboustranných stojanů a najdou zde nově nabízený aditivovaný benzin pod označením OneXtra s vícejazyčným popisem, což zjednoduší výběr správného paliva. Samozřejmostí jsou standartní nafta a benziny s oktanovým číslem 95 a 98 pod označením One1. Jeden ze stojanů je navíc vybaven rychlovýdejem nafty pod označením OneMax pro rychlé odbavení nákladních automobilů.

Pochvalu zaslouží stručný popis nabízených pohonných hmot v českém i německém jazyce, což neznalým zákazníkům zjednoduší výběr správného paliva. S ohledem na prakticky nulovou kamionovou dopravu nemají zákazníci k dispozici možnost tankování AdBlue ze stojanu, ale mohou si ho samozřejmě v případě potřeby koupit v shopu v plastových nádobách.

Pouze konvenční hmoty nestačí, proto společnost usilovně řeší rozsáhlé plány pro alternativní paliva a energie, které bude realizovat na veškerých provozech One 1. Reaguje tím na vývoj trhu v oblasti elektromobility a chce zaměřit svou pozornost na alternativní zdroje energií, specializované služby a udržitelný rozvoj. Pokladny pak akceptují vlastní karty Top Card a standardní kreditní karty. Palivové karty CCS, UTA, DFC nebo DKV zde zatím neuplatníte, i když některé čerpací stanice F1 Gas je akceptují.

Součástí čerpací stanice je samozřejmě čisté a voňavé sociální zařízení, zvlášť pro obě pohlaví i invalidy, mycí linka zde není, ale zákazníci si alespoň mohou vyluxovat interiér svého automobilu a zkontrolovat, popřípadě dofouknout tlak v pneumatikách.

Závěr

Nová značka čerpacích stanic One 1 působí sympaticky. Její originální a určitě atraktivní design láká k návštěvě. A německá ani česká klientela rozhodně neodjíždí zklamána. Umístění pumpy pár set metrů od hraničního přechodu, kvalitní pohonné hmoty a bohatý sortiment shopu zajistí, že se sem lidé z nejbližšího okolo budou často vracet. Do budoucna by mělo vzniknou ještě venkovní posezení, které některým zákazníkům chybí.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek