OMV Kladruby (D5)

Čerpací stanice roku, OMV Česká republika, s.r.o.

OMV Kladruby

"Čerpací stanice OMV Kladruby je zpět a v novém konceptu VIVA"

I když na dálnici D5 mezi Plzní a státní hranicí ČR (cca 70 km) najdete hned pět čerpacích stanic, ta na 111. kilometru v katastru obce Kladruby u Stříbra ve směru na Prahu patří mezi nejnavštěvovanější. Vloni se čerpací stanice v modrozelených barvách rakouského řetězce dočkala zásadní rekonstrukce, a tak jsme se tam zajeli podívat.

Už tu stojí čtvrtstoletí

Historie této čerpací stanice se začala psát v roce 1997, odpočívku Kladruby si po otevření posledního úseku důležité dopravní spojnice s Německem (obchodní cesta mezi Prahou a Norimberkem byla od středověku nazývána Zlatá cesta nebo Via Carolina) pronajala společnost Aral, která zde postavila moderní čerpací stanici s dostatečným prostorem pro tankování, bohatě vybaveným shopem a gastrem.

V roce 2006 čerpací stanici převzala rakouská společnost OMV, která zde vloni provedla kompletní rekonstrukci zázemí i nádvoří, vyměněny nebo zrevidovány byly veškeré tankovací technologie a nabídka služeb se ještě letos rozšířila také o dobíjecí stanice pro elektromobily. Rekonstrukce trvala více než dva měsíce od začátku září do půlky listopadu loňského roku a na čas muselo být úplně zavřeno. Provozovatelé díky tomu plně využili slabší provoz v době covidu, aby ekonomické ztráty přerušením provozu čerpací stanice nebyly tak velké. Stavební úpravy odpočívky však rekonstrukcí čerpací stanice neskončily, ŘSD by mělo v nejbližší budoucnosti začít s přestavbou parkoviště s cílem navýšit počet parkovacích míst zejména pro nákladní automobily.  

Stabilní kolektiv zaměstnanců

Nájemcem čerpací stanice je Jakub Karnout Karnold, plzeňský rodák, který sice vystudoval pedagogickou fakultu - obor psychologie, ale už během studií brigádničil na čerpací stanici čerpacích stanicích, které provozovala jeho maminka, a nakonec v oboru zůstal. Už před 16 lety se stal provozním a časem získal dvě čerpací stanice OMV do nájmu. Kromě této na dálnici D5 provozuje ještě čerpací stanici OMV ve starém v Rozvadově.

Na čerpací stanici Kladruby se mu podařilo během let vybudovat stabilní kolektiv zaměstnanců, kteří se tu během roku točí v rámci dvousměnného provozu dvanáct stálých a během sezony je doplňují brigádníci. "Spokojení zaměstnanci, to je pro mě úkol číslo jedna," říká Jakub Karnold a dodává: "Když jsou spokojení zaměstnanci, tak jsou spokojení zákazníci." Mimochodem - i s covidem se tahle dálniční čerpací stanice vyrovnala se ctí. Během dvouletého období nejrůznějších zákazů a restrikcí nemusel nájemce čerpací stanice propustit jediného zaměstnance.

Vzorové nádvoří

Kompletně zastřešená refýž čerpací stanice i po více než půl roku provozu září novotou, u výdejních stojanů samozřejmě nechybělo potřebné vybavení (voda, stěrka, hasicí přístroj, papírové utěrky, ubrousky, rukavice a koš). Stejně jako na většině čerpacích stanic OMV zde navíc u dvou stojanů najdete kompresor pro dohuštění pneumatik.

Současně může doplňovat pohonné hmoty šest osobních automobilů a čtyři kamiony, na čtyřech tankovacích místech je k dispozici i kapalina AdBlue, a to jak s možností tankování pro kamiony, tak i pro osobní auta. Nabídka pohonných hmot je na všech pětiproduktových stojanech Gilbarco pro osobní automobily z hlediska sortimentu společnosti OMV kompletní. Nechybí prémiové benziny MaxxMotion 100Plus a MaxxMotion 95, prémiová nafta MaxxMotion Diesel a v nabídce jsou pochopitelně i základní benzin Natural 95 a standardní motorová nafta. Ceny v době naší návštěvy odpovídaly dálniční konkurenci. Vedle hotovosti, standardních kreditních karet a tankovacích karet OMV zde akceptují také karty UTA, DKV a Routex.

Alternativní plynná paliva (CNG, LPG) na kladrubské odpočívce nedoplníte, novinkou jsou ovšem dvě rychlodobíjecí stanice pro elektromobily, které zde vybudovala společnost PRE. Elektromobilisté si mohou své ekologické společníky dobíjet výkonem 22, 50 a v ideálním případě až 75 kW.

Příjemná atmosféra shopu

I když prostorové poměry interiéru na obdélníkovém půdorysu se v zásadě nezměnily, každému, kdo to tu znal, musí při vstupu do shopu slušně řečeno "spadnout brada". Změny jsou patrné v každém ohledu: nový nábytek, regály i důmyslné osvětlení vytvářejí celkově příjemnou atmosféru, která doslova nutí zákazníky se alespoň na chvíli zdržet, i když původně měli v plánu pouze zaplatit za tankování nebo navštívit sociální zařízení. 

Shop a restaurace jsou docela prostorné, přesto zbyl dostatek místa i pro přípravnu jídel, sklady, kanceláře a sociální zařízení, jehož dispozice se nezměnila, ale nově je přístupné ze shopu, což je pohodlné a bezpečné jak pro zákazníky, tak pro obsluhu. I zde, na zadní straně stavby designéři aplikovali pro oživení rozměrné tmavé stěny velký barevný polep s motivem občerstvení VIVA.

V prostoru obchodu i bistra se nájemce/partner čerpací stanice snaží zákazníkům splnit každé jejich přání. Najdete zde široký sortiment zboží, jak jsme u OMV zvyklí. Vedle nápojů, zmrzliny, cukrovinek, drogerie nebo automotive zboží si zde můžete koupit vybrané potraviny. Nechybí ani základní léky, bankomat. Součástí sociálního zařízení je pak přebalovací pult. Venku nad nabíjecími stojany pak nechal nájemce vytvořit posezení pro zákazníky pod slunečníky VIVA.

Sekaná stokrát jinak…

Na rozdíl od jiných dálničních čerpacích stanic OMV není na kladrubské odpočívce zaměstnán kuchař. Přesto je tato čerpací stanice svým jídlem vyhlášená. "Specialitou", nejen kvůli které se sem mnozí zákazníci vracejí, je sekaná od soukromého řezníka. Tradiční českou pochoutku si zde můžete dát jen tak s pečivem, s nejrůznějšími majonézovými saláty, americkým bramborem a kyselou okurkou nebo ve verzi "take away" jen tak do ubrousku v housce jako hamburger. Základem nabídky je pak tradiční česká kuchyně s "jistotami" jídelníčku, jaké představují tradiční české polévky, guláš, smažený řízek apod.

Kdo chce něco menšího, může využít nabídky čerstvě vyrobených sendvičů, které jsou určeny i pro vegany či vegetariány, nebo sladké pečivo ke kávě. Vedle zmíněného Delikomatu s instantní kávou nabízí občerstvení VIVA i kvalitní zrnkovou kávu z profesionálního kávovaru jak do porcelánu, tak s sebou do kelímku. Nabídku káv doplňuje také horká čokoláda a nejrůznější druhy čajů. K přípravě a ohřevu jídel jsou v přípravně k dispozici horkovzdušné i mikrovlnné trouby nebo grily.

Závěr

Čerpací stanice OMV na odpočívce Kladruby je samozřejmě brána jako transitní a zákazníků se tu během roku vystřídají tisíce. Přesto je na této trase od přechodu Rozvadov vyhlášená a mnoho pravidelných cestujících se zastaví na odpočinek právě zde. A není to jen kvůli sekané, ale také díky příjemné obsluze a útulnému prostředí. Po rekonstrukci je pak tato čerpací stanice ještě atraktivnější, a tak není divu, že si ji centrála OMV vybrala i pro instalaci dobíjecích stanic, jejichž zákazníci musí na čerpací stanici strávit mnohem více času než ti, kteří tankují konvenční pohonné hmoty.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek