Avia Litovel

Čerpací stanice roku, Avia Česká republika

Avia Litovel

Tradiční místo, nová značka

Desetitisícová Litovel leží v samém srdci Hané, asi 18 kilometrů od Olomouce. Protéká jí řeka Morava a jejích šest ramen dodává městečku specifický ráz. Proto se jí také přezdívá Hanácké Benátky. Na páteřní Uničovské Olomoucké ulici protínající městečko od jihu na sever ve směru na Uničov stojí již léta menší čerpací stanice, která je od loňského roku nově součástí nadnárodní sítě Avia.

Aktuálně je pod značkou Avia provozováno vice než 3300 čerpacích stanic ve 14 zemích Evropy. V České republice se síť těchto čerpacích stanic postupně rozšiřuje. Aktuálně jsou rozesety po celém území České republiky, největší zastoupení však má tato značka právě v Olomouckém kraji a jedna dvě z nich se nachází právě v Litovli.

Již od roku 1967

Čerpací stanice na Olomoucké ulici zde nabízí služby motoristům již od roku 1967. Ano, původně zde stávala klasická socialistická Benzina, kterou po revoluci získala pražská společnost Pento Oil. Ta zde tehdy provedla jen úspornou rekonstrukci a rebranding, před deseti lety pak zde byla vyměněna výdejní technologie, když staré stojany Adast nahradily moderní Tatsuno Benč. Ty po pečlivém vyčištění a rebrendingu do barev Avia slouží stále dobře.

Před půldruhým rokem, kdy byla uzavřena smlouva s českým zastoupením Avia, pak začala kompletní rekonstrukce. V rámci ní byla změněna celá dispozice čerpací stanice i atika a objevil se nový totem v červenobílých barvách. Slavnostně se otevíralo 1. 1. 2020, jenže jen pár měsíců po otevření upadla i tato čerpací stanice do nekonečné řady nesmyslných zákazů a lockdownů (…pamatujete na totální uzavírky měst Uničov a Litovel v březnu 2020 kvůli dvěma nakaženým?), které samozřejmě narušily její provoz, obrat a zisky. Dnes už může čerpací stanice Avia v Litovli opět svobodně dýchat a nabízet všechny své služby místním i přespolním motoristům. Jak nám prozradil nájemce čerpací stanice Petr Juriga, nových zákazníků na pumpě určitě přibylo. "Už loni se velmi zvedl prodej na shopu i výtoče. Teď sem jezdí hodně mladých lidí, které původní vzhled moc nelákal. A jezdí sem nejen natankovat, ale i na kávu nebo občerstvení. Myslím, že to tu pumpu zachránilo," pochvaluje si Petr Juriga, místní rodák, který zde pracuje již čtvrtstoletí a vlastně s pumpou prožil všechny její rekonstrukce i změny značek od Benziny až po Avii.

Kvalitní paliva za rozumné ceny

Čerpací stanice v Litovli nabízí celý sortment paliv značky Avia. To znamená vedle zákládního bezolovnatého benzínu a motorovové nafty pro mírné klima též plně aditivované produkty pod obchodním názvem Qmax. Kromě toho zde mohou doplnit své nádrže provozovatelé automobilů na LPG a nechybí ani výdejní stojany na kapalinu do ostřikovačů. V nebližších plánech majitelů je instalace výdejních stojanů na kapalinu AdBlue. Zatím si zde zákazníci s dieselovými automobily mohou koupit tento produkt pouze v plastovém kanystru či PET láhvi. Platit lze kartami, popřípadě hotovostí pouze na shopu, pokladní systém akceptuje také karty CCS a DFC.

Tankovací místa jsou vybavena vším potřebným. Na rekonstrukci ještě čeká příjezdová komunikace, což nastane v okamžiku, kdy se uzavře kvůli plánované opravě celé Uničovské a Olomoucké ulice.

Útulné zázemí, lepší služby

Díky překážkám ve stavebním řízení se majitelům nepodařilo změnit původní tvar kiosku staré Benziny a ten tak zůstal v původním půdorysu stejně jako její základ v podobě ocelové kontrukce. Z tohoto důvodu museli tuto konstrukci při modernizaci čerpací stanice respektovat.  Vnitřní uspořádání je však úplně jiné a hlavně vzhled interiéru pumpu přenesl z reálného socialismu do současnosti. S ohledem na vnitřní rozměry shopu se sem vešel jen jeden samostaně stojící regál s chladicím boxem na balené bagety a malým stolkem, velký chladicí regál pro nápoje, kávový koutek, regál pro automotive zboží, chladicí boxy na zmrzlinu a energetické nápoje a pokladna. Nové sociální zařízení pro zákazníky je pak přístupné zvenčí.

S ohledem na omezený prostor nabízí bistro Via Cafe šest druhů kávy Dallmayr do kelímku (od 35 do 45 Kč) ze samoobslužného automatu, levnější kávu pak z vending automatu. Hlad vedle cukrovinek a sladkého pečiva pomohou zahnat bagety značky Deli, která je dnes součástí společnosti Crocodille. I tak je však nabídka občerstvení o 100 procent lepší, než tomu bylo před rekonstrukcí. Jako další služby nabízí čerpací stanice Avia v Litovli láhve na propan-butan a můžete si zde také vsadit sazku, popřípadě využít služeb Balíkovny.

Závěr

Litovelská Avia, kterou lze charakterizovat jako maloměstskou čerpací stanici, po rekonstrukci plní svůj účel na výbornou a vzrůstající počet zákazníků to potvrzuje. Motoristům nabízí kvalitní pohonné hmoty garantované značkou AVIA za rozumné ceny, konečně reprezentativní interiér shopu pak nabídne vedle obvyklého sortimentu čerpací stanice nově kvalitní kávu a k dispozici je rovněž čisté sociální zařízení. Až bude opravena příjezdová cesta, bude vypadat ještě atraktivněji.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek