Vendys Petrol Černožice

Čerpací stanice roku, Vendys Petrol Černožice

VENDYS ČErnozice

U rušného mezinárodního tahu E67 mezi Hradcem Králové a Jaroměří za obcí Černožice mohli řidiči natankovat u čerpací stanice Benzina. Od loňského roku to už neplatí, původní červenobílá pumpa se totiž zbarvila do žluta a nyní nese jméno české sítě čerpacích stanic Vendys Petrol. Vedle kvalitního paliva zde najdete i útulné zázemí s bohatou nabídkou studených i teplých jídel a příjemným posezením uvnitř i venku.

Od velkoobchodu k retailu

Společnost Vendys&V Václava Tesárka působí na českém trhu od roku 1994. Nejdříve se orientovala pouze na velkoobchod a distribuci ropných produktů, postupně se však rozšířila také o síť čerpacích stanic Vendys Petrol. Vedle toho podniká Václav Tesárek také v realitách a vlastní síť hotelů Morris. Proč tak rozsáhlý úvod? Abychom vysvětlili, jak důmyslně lze propojit tyto podnikatelské aktivity a využívat tzv. synergií. Právě kvůli tomu čerpací stanice řetězce Vendys Petrol nemusejí shánět dodavatele pohonných hmot, mohou si ohlídat jejich jakost a také využít kvalitní produkty ze špičkových hotelových kuchyní ve svých bistrech.

Síť čerpacích stanic Vendy Petrol se také díky těmto přidruženým aktivitám, které se podílejí na vysoké úrovni jejich služeb, stále úspěšně rozšiřuje. Jestliže jich v roce 2018, kdy jsme navštívili pumpu v Hrdlořezích u Mladé Boleslavi, bylo šest, dnes už můžete natankovat a občerstvit se u celkem devíti čerpacích stanic. Mezi poslední přírůstky patří právě čerpací pumpa v Černožicích, kterou jsme si záměrně vybrali do naší pravidelné rubriky Čerpací stanice měsíce a která se stane i jedním z kandidátů na letošní ocenění Petrol Awards Čerpací stanice roku.

Netradiční rozdělení

Čerpací stanice Vendys Černožice má poměrně netradiční půdorys. Oválné zastřešení zakrývá i shop, který zároveň rozděluje tankovací místa pro osobní automobily a kamiony. Aby nedošlo k omylu, nainstalovali majitelé před vjezdem do části určené osobním automobilům a menším dodávkám výškové omezení na 2,8 m. Kamiony pak musejí jet přes závoru pro placené stání. Pokud chtějí pouze natankovat a občerstvit se, mají k dispozici parkování na hodinu zdarma, pokud zde chtějí zastavit na delší dobu, musejí za parkování zaplatit. Toto opatření si vynutilo nekontrolovatelné parkování kamionů v areálu čerpací stanice na všech možných i nemožných místech, které se skoro podobalo zablokování celé čerpací stanice, a tak to majitelé vyřešili tím, že parkování zpoplatnili. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat, v současné době už parkoviště pro kamiony plné nebývá.

Provozní doba čerpací stanice je samozřejmě sedm dní v týdnu vždy od 6 do 22 hodin. Pokud potřebujete natankovat mimo otevírací hodiny, jsou zde k dispozici dva tankautomaty od firmy Unicode, které stojí z obou stran shopu i s podrobným návodem. Tankautomat kromě hotovosti akceptuje nejen běžné platební karty (Visa, Mastercard), ale také některé tankovací (CCS, Eurowag DKV, DFC a Avia) včetně zákaznických karet Vendys, které umožňují platbu pohonných hmot se slevou pro zákazníky, kteří odebírají větší množství.

K dispozici jsou automobilové benzíny s oktanovým číslem 95 a 98 stejně jako motorová nafta jak s biosložkou, tak bez ní. Zatímco výdejní stojany pro osobní automobily už něco pamatují a možná by si zasloužili výměnu, řidiči kamionů mají k dispozici dva zbrusu nové výdejní stojany Wayne umožňující nejen rychlovýdej nafty, ale také tankování kapaliny AdBlue. Celkem tak mají řidiči k dispozici osm stání pro tankování tradičních pohonných hmot, alternativní paliva jako LPG, CNG k dispozici nejsou, také zde nenajdete nabíjecí stojan pro elektromobily.

Útulné zázemí

Původní čerpací stanice Benzina v posledních pěti letech své existence už zoufale volala po modernizaci a nový majitel to samozřejmě vyslyšel. A tak v loňském roce proběhla kompletní rekonstrukce zázemí. Zvenku se samozřejmě změnil totem a atiky a venkovní fasáda dostala typický žlutošedě pruhovaný kabát, v interiéru shopu pak nezůstal kámen na kameni. Rozsáhlé zázemí, bohužel, nebylo zrekonstruováno komplexně. A tak má sociální zařízení i nadále vstup zvenku, zatímco do shopu a bistra se vstupuje dvěma vchody od refýže pro kamiony i osobní automobily. Zatímco sociální zařízení, jehož součástí je i sprcha a samostatné toalety pro invalidy, si tak na svou rekonstrukci ještě nějakou chvíli počká, shop a bistro už jsou hotové.

Musím konstatovat, že přestavba se povedla. Přestože strop montované stavby zůstal odhalený, důmyslné osvětlení vytváří uvnitř příjemnou atmosféru a návštěvníkům navozuje pocit útulné kavárny. Zatímco interiér shopu je možná až příliš zaplněn regály přetékající zbožím, jídelní část bistra, která se nachází za kávovým koutkem, působí velmi příjemně. Šedočerný interiér efektně oživuje rohová pohovka se zeleným čalouněním a dřevěné stolky a židle, počet míst k sezení pak navyšuje pult s vysokými barovými stoličkami podél okna. A pokud nechcete sedět uvnitř, je k dispozici i venkovní zahrádka s ratanovými stolky a křesílky. Proti ostrému letnímu slunci se zde navíc můžete ukrýt pod slunečníky.

Potraviny i dárkové předměty

Příjemná obsluha má zákazníkům co nabídnout. Obchod vedle tradičního sortimentu, který najdete na většině čerpacích stanic, láká na nejrůznější dárkové předměty od luxusních čokolád až po ručně vyšívané polštáře, a také na základní potraviny, jako jsou čerstvé pečivo, sýry nebo uzeniny. Vedle toho si zde můžete koupit také zavařená hotová jídla a polévky ve skle z hotelů v České Lípě a Novém Boru, kde je vaří profesionální kuchaři.

Stejná hotová jídla a polévky samozřejmě najdete i v nabídce bistra, kromě toho vám zde nabídnou i pravý řecký Gyros a netradiční plněné bulky s trhaným vepřovým nebo krůtím masem, popřípadě párek v rohlíku. Kávu zde nabízejí jak v rámci samoobslužného kávového koutku do kelímku ze dvou automatů s dotykovým displejem, tak baristickou do šálku z profesionálního pákového automatu od vyškolené obsluhy. Z dalších služeb nechybí připojení na wi-fi zdarma, možnost vsadit sazku nebo dobít mobilní zařízení, venku pak najdete také kompresor a vysavač. Myčka na této transitní čerpací stanici pochopitelně není. 

Závěr

Čerpací stanice Vendys v Černožicích rozhodně patří mezi to lepší, na co může motorista na českých silnicích a dálnicích narazit. K velkým přednostem této pumpy patří především velmi příjemné prostředí bistra, které doslova láká k návštěvě a odpočinku. Ostatně nabídka jídel je v kontextu celého českého retailu nadprůměrná a chutný oběd, snídaně nebo večeře vás tady rozhodně nezruinuje. Trochu netradiční přístup zde mají k řidičům kamionů, kterým zpoplatnili parkování, úplně s dobou nejde sociální zařízení, které by si zároveň zasloužilo větší péči ze strany obsluhy. A v kontrastu s rekonstruovanou čerpací stanici nepůsobí příliš dobře neudržované okolí s bývalým motelem, které je bohužel rovněž součástí areálu čerpací stanice.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek