MOL Svatá Kateřina (D5)

Čerpací stanice roku, MOL Česká republika, s.r.o.

MOL - Rozvadov

Čerpací stanice MOL na odpočívce Svatá Kateřina u dálnice D5 v katastru obce Rozvadov kousek od stejnojmenného hraničního přechodu patří mezi největší čerpací stanice maďarského řetězce v České republice. Svého času to byla poslední možnost natankovat "za české" na výjezdu do Německa, svůj význam však neztratila ani nyní, kdy přímo v areálu bývalé rozvadovské celnice můžete zastavit u čerpací stanice Free F1 Gaz.

Po důkladné rekonstrukci

Maďarský ropný koncern koupil čerpací stanici i s celým pozemkem, na kterém stojí ještě pumpa pro kamiony a rychlé občerstvení McDonald´s, od italského Eni v roce 2016 a o rok později se tato hojně navštěvovaná stanice dočkala kompletní rekonstrukce. Od základu se proměnilo nejen zázemí, nové jsou i technologie pro čerpání paliva.

A nová je také nájemkyně - Veronika Hynčíková. Shodou okolností jsme vám ji představili už v roce 2018, kdy jsme dělali reportáž z čerpací stanice Benzina v Klatovech. "Přišla nabídka od společnosti MOL, která se nedala odmítnout. Tahle čerpací stanice představuje pro mě obrovskou výzvu," řekla nám na úvod mladá, ale už velmi zkušená čerpadlářka, která v provozu čerpacích stanic pracuje již 207 let, a nyní má na starost obě čerpací stanice MOL v rozvadovském areálu.

Aktuálně však své zkušenosti kvůli pandemii využívá pouze v omezené míře. Zatímco ve standardním režimu rozvadovský areál zaměstnává 28 lidí, nyní byl tento kolektiv kvůli omezení zúžen na 19 pracovníků. Ale nejen Veronika Hynčíková věří, že v létě zde všechno bude šlapat naplno a život se vrátí nejen k výdejním stojanům, ale i do prostoru restaurace.

Výhodná poloha

Rozvadovská "molka" těží ze své velmi výhodné pozice. Zelený totem stejně jako logo řetězce McDonald´s je vidět z dálky     a přehledný sjezd nelze minout. I proto patří tato čerpací stanice co se výtočí týče mezi TOP 10 v celém řetězci MOL na území ČR. Velkorysá refýž se sedmi novými oboustrannými výdejními stojany Tokheim s velkoplošnými multifunkčními displeji nabízí kompletní sortiment paliv koncernu MOL, konkrétně benzin Evo 95 a Evo 100 plus, k tomu samozřejmě diesel Evo a diesel Evo plus. Dva stojany jsou pak určeny pro rychlovýdej nafty, zbytek pro osobní automobily. Ceny samozřejmě odpovídají pozici, kterou tato čerpací stanice má, a částky za pohonné hmoty se tak výrazněji neliší od okolní konkurence. Tu představují především čerpací stanice Shell kousek od Boru u Tachova a Free F1 Gaz těsně před státní hranicí. 

Stranou refýže ještě stojí zbrusu nový stojan na LPG od společnosti Primagaz, na opačné straně pak dva rychlonabíjecí stojany Siemens pro elektromobily. I když je zde rychlovýdej nafty pro kamiony, kapalinu AdBlue zde nenatankujete, neboť ji nabízí pouze "horní" čerpací stanice nad restaurací McDonald´s. Brzy zde ovšem budou moci řidiči využívat výdejní stojany na kapalinu do ostřikovačů, neboť rozvadovská čerpací stanice patří do první vybrané skupiny 20 pump, kde bude nová technologie instalována.

Vše zařídí Merrychef

Zázemí čerpací stanice je s ohledem na velký počet návštěvníků dostatečně dimenzované, interiér je nově rozdělen podle zvyklostí konceptu MOL na shop, kávový koutek, pokladny a výdejní pult a jídelní část občerstvení Fresh Corner. Ta byla v době naší návštěvy samozřejmě uzavřena kvůli pandemii, omezena byla i nabídka jídel. Jinak zde bylo v pondělí dopoledne i tak docela rušno, zákazníci si však vybrané občerstvení museli odnést buď do svého vozidla, nebo ke stolku malé venkovní zahrádky. Bylo vidět, že za jarního slunečného dne využívají toto místo i zákazníci restaurace McDonald´s, kde bylo rovněž otevřeno pouze výdejní okénko.

I když čerpací stanice nemá vlastního kuchaře, nabídka jídel se neodvíjí pouze od rozličných variant párku v rohlíku, který zde samozřejmě také mají k dispozici. Ve standardním režimu si zde zákazníci mohou pochutnat na výběru ze dvou polévek a pětici tradičních českých hotových jídel ze sortimentu společnost Bapa. V nabídce dále naleznete kuřecí stripsy, kuřecí roládu, krkovici, hovězí cheeseburger, lososa, popř. pro vegetariány gratinované brambory se zeleninou nebo mix smažených sýrů. Vlastního kuchaře čerpací stanice nemá, jídla se připravují z konvenience produktů (sous-vide atd.) v multifunkčním profesionálním zařízení Merrychef Eikon, které dokáže perfektně připravit i hranolky nebo kuřecí stripsy bez tuku. Samozřejmostí jsou také čerstvé bagety připravené podle speciální receptury, teplé toasty se sýrem a šunkou nebo volským okem, pro zastánce tradičního rychlého občerstvení však v shopu najdete i klasické balené od firmy Crocodille.

Káva nejen do kelímku

Na čerpací stanici samozřejmě nechybí dobře vybavený samoobslužný kávový koutek se dvěma kávovary Franke, kde si zákazníci mohou sami připravit kávu s sebou do kelímku, ale lze si objednat i baristickou kávu do šálku od vyškolené obsluhy a vychutnat si ji na pohodlných sedačkách v rohu prostoru jídelny nebo na barových stoličkách hned vedle kávového koutku, až to dovolí pandemická situace. Podle fotografií se zdá, že právě v shopu cosi chybí, protože barový pult byl na dobu pandemie odstraněn, aby nelákal některé zákazníky k použití, což by bylo nezákonné. Ke kávě samozřejmě patří i sladké pečivo.

Jinak si v shopu pořídíte vše potřebné i nepotřebné, ale pro někoho důležité na cesty: od cukrovinek přes nealkoholické i alkoholické nápoje, noviny a časopisy, drogerii, cigarety až po doplňky automotive. Brzy zde také přibude automat na oříšky. V sortimentu shopu nechybí ani základní léky, vyškolená obsluha pak má k dispozici defibrilátor. "Naštěstí jsme ho zatím nemuseli použít," říká Veronika Hynčíková. Většinu sortimentu shopu dodává velkoobchod JIP, čerstvé pečivo i bagety jsou společnost La Lorraine.

U MOLu dbají na důsledné rozdělení zákazníků, pokud je to možné. I když řidiči kamionů na "dolní" pumpě samozřejmě mohou také natankovat, zázemí včetně potřebné sprchy najdou spíše u "horní" čerpací stanice. Vybavení sociálního zařízení je uzpůsobeno hlavně klientele osobních automobilů a autobusů, důstojný prostor zde najdou také invalidé a samozřejmě se pamatovalo i na maminky, které zde najdou přebalovací pult a dětský koutek.

Závěr

Rozvadovská čerpací stanice řetězce MOL se svým zázemím nabízí odpovídající služby cestovatelům, kteří zde naposledy před opuštěním České republiky chtějí natankovat, doplnit zásoby nebo se občerstvit. K dispozici mají kvalitní pohonné hmoty, LPG a případně také energii do svých elektromobilů, vybrat si mohou z bohatého sortimentu nejrůznějšího zboží a doplnit mohou i vlastní energii díky dobré kávě a široké nabídce jídel od klasických "hotovek" až po "zdravě" připravené minutky.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek