KM Prona Solnice

Čerpací stanice roku, KM - PRONA, a.s.

KM PRONA solnice

Jméno malého východočeského městečka Solnice většině z nás asi mnoho neříká. Když však dodáme, že sousedí s obcí Kvasiny, kde se nachází výrobní závod Škody Auto, budou mnozí v obraze. A právě v Solnici nabízí své služby od konce loňského roku zrekonstruovaná čerpací stanice české sítě KM Prona.

S pořadovým číslem 46

Jeden z nejnovějších přírůstků ve stále se rozvíjející české síti čerpacích stanic KM Prona nese pořadové číslo 46 a stojí na konci městečka Solnice, kterou prochází silnice první třídy číslo 14 mezi Dobruškou a Rychnovem nad Kněžnou. Ta je, mimo jiné, součástí důležité trasy vedoucí z Brna na Náchod a polskou hranici. I proto a také s ohledem na závod Škody Auto v Kvasinách patří k obvyklým zákazníkům řidiči kamionů, v sezoně sem také často zavítají turisté mířící hlavně do Orlických hor.

Společnost KM Prona získala do svého portfolia soukromou stanici SMR Solnice v létě loňského roku a hned v září se pustila za provozu do kompletní rekonstrukce, při které nezůstal kámen na kameni. Důslednou revizí a renovací prošly tankovací technologie včetně nádrží na celkem více než 100 tisíc litrů pohonných hmot, nově jsou vybudovány rozvody přivádějící pohonné hmoty k výdejním místům, zakoupeny byly nové výdejní stojany Tatsuno, na refýži přibyly výdejní stojany pro tankování kapaliny do ostřikovačů a nabídku rozšířila i kapalina AdBlue, jejíž tanky byly rovněž zabudovány pod zem. V rozsáhlém zázemí zůstaly na svém místě pouze obvodové zdi a jinak se zcela změnila dispozice shopu i bistra.

Velkorysý prostor

Při příjezdu vás určitě překvapí velkorysý prostor celého areálu čerpací stanice. Díky tomu zde nemají problém při příjezdu, tankování i odjezdu ani ty největší kamiony, všichni zde pak najdou dostatek místa na parkování. Součástí areálu je i mycí linka s portálovou myčkou značky Istobal, nechybí také kompresor a dva vysavače. Čerpací stanice je v přehledném úseku rušné silnice na konci obci přístupná z obou směrů.

V nabídce pohonných hmot najdete kompletní sortiment společnosti KM Prona počínaje základní motorovou naftou Diesel Pro a benzínem Natural 95 a konče prémiovou naftou Diesel Pro Plus a vysokooktanovým benzínem Natural 98. Dodejme, že se ve všech případech jedná o aditivovaná paliva. K dispozici je šest výdejních míst, na čtyřech z nich lze natankovat AdBlue a dva slouží pro rychlovýdej nafty do kamionů. U každého stojanu najdou zákazníci také ekologický stojan pro výdej kapaliny do ostřikovačů, přesto je v nabídce shopu i tradiční "balená", na kterou jsou někteří zákazníci zvyklí.

 Slavnostní otevření v lockdownu

Čerpací stanice se po rekonstrukci otevírala začátkem prosince loňského roku. V té době však na celém území ČR zuřila pandemie koronaviru na plné pecky, a tvrdý lockdown neumožnil využít její potenciál na 100 procent. Vedle pohonných hmot a dalších služeb motoristům totiž tato čerpací stanice disponuje také rozměrným shopem a ještě větším bistrem s bohatou nabídkou vlastních pokrmů. Nový provozovatel čerpací stanice mohl oficiální bistro otevřít až nyní v létě, kdy byl konečně umožněn normální provoz restaurací. Nájemkyní solnické KM Prony se stala energická dáma z hor Pavlína Seidelová, která provozuje již osm let malou ČS KM Prona v Peci pod Sněžkou, kde zároveň bydlí. Zrekonstruovaná velká čerpací stanice v Solnici pro ni znamenala zajímavou příležitost, kde by mohla uplatnit své schopnosti. I proto nad přijetím nabídky od vedení společnosti dlouho neváhala.

Do jejích velkých plánů však loni vstoupil covid-19. Velkoryse dimenzované bistro si po otevření muselo vystačit s prodejem jídla v režimu take away, což představovalo výrobu vlastních baget, zákusků, sladkého i slaného pečiva a hotových chlazených jídel do krabičky. Šedesát míst k sezení zelo prázdnotou a zákazníci mohli maximálně využívat mikrovlnnou troubu pro ohřívání jídla, které si však museli odnést do svého automobilu. "Mikrovlnka" tu nakonec zůstala napořád pro ohřev dětských jídel nebo krabičkovou dietu. "I tohle je služba pro naše zákazníky. Přece je nevyhodíme, když si nemohou z naší nabídky vybrat to, co potřebují," vysvětluje Pavlína Seidelová.

Velkorysý prostor, bohatá nabídka

Upořádání interiéru zázemí nepostrádá logiku. Od vstupních dveří, které lemují modré hortenzie, mohou zákazníci zamířit buď rovnou na sociální zařízení, nebo doleva k pokladnám, popřípadě doprava do restaurace. Cesta k pokladnám je podle marketingových zásad lemována regály s nabídkou nejrůznějšího dárkového nebo akčního zboží, dvě pokladny jsou pak doslova obsypány cukrovinkami a nechybí zde ani chladicí box s energetickými nápoji Red Bull. Shop kromě tradičních nápojů, cigaret, alkoholu, cukrovinek, drogerie či automotive zboží nabízí i bohatý sortiment hraček a dárků, chybí naopak denní tisk a časopisy, které si zde nájemkyně nepřála kvůli neblahým zkušenostem s distributory i některými zákazníky.

Vpravo od vstupních dveří najdou zákazníci výše zmíněné bistro Monza Café s nabídkou teplých i studených jídel a posezení pro 60 zákazníků (včetně venkovní terasy). Dětský koutek jako například v Liberci zde nenajdete, svou odpočinkovou zónu tady mají spíše teenageři, jak usuzuji podle stylu designových křesel v rohu bistra. U KM Prony si však zakládají hlavně na kávě, kterou v Solnici nabízejí v Monza Café z profesionálního pákového kávovaru Astoria. Vybírat můžete hned ze tří různých směsí vybrané zrnkové kávy z české pražírny Gemini Espresso (můžete si zde dokonce její rodinné balení zakoupit s sebou) a nechat si připravit svůj oblíbený nápoj. Vedle standardního espressa, cappuccina nebo latte zde přes léto nabízejí i ledovou kávu, protože do sortimentu bistra patří i italská kopečková zmrzlina La Panna, a také hustou (horkou i ledovou) čokoládu Cioconat od brněnské firmy KP Trading, od které Pavlína Seidelová odebírá také sirupy pro přípravu domácí limonády i ochucení kávy. V zimních měsících zde pro změnu lákají na horkou hrušku a brusinku. V prostoru shopu zůstal kvůli poptávce zachován prodej kávy z tradičního automatu do kelímku (Nescafe).

Co se týče nabídky jídel, chlazené ani mražené polotovary zde rozhodně nečekejte. Pavlína Seidelová zaměstnává na plný úvazek i kuchařku, která denně připravuje originální menu teplých jídel, přípravářku, se kterou vymýšlí a tvoří plněné bagety, panini i sladké pečivo a zákusky. Tradiční guláš, řízek nebo vepřo-knedlo-zelo na menu moc často nenajdete, nabídka v době naší návštěvy bylo spíše v italském stylu. Stejně tak bistro nenabízí žádné párky v rohlíku ale netradičně plněné panini, pečený Hermelín v županu s brusinkami, domácí slané pečivo s párkem, popřípadě oblíbené smaženky. Výběr jídel je široký, takže možná trochu zamrzí, že nikde v interiéru nenajdete výrazné oznamovací tabule nebo obrazovky, které by na tyto pochoutky lákaly zákazníky - displeje zobrazující denní nabídku zadanou online v projektu Monza café (monzacafe.cz) i na provozovně jsou v současné chvíli ve fázi finální realizace.

Čistota a pořádek

Až na pracovníka, který se stará o údržbu zeleně a venkovního areálu, jsou v jedenáctičlenném kolektivu čerpací stanice samé ženy. A ženská ruka je zde vidět na každém kroku. Jídelní část bistra stejně jako přilehlou venkovní zahrádku doplňují živé rostliny a vázy s čerstvými růžemi najdete na každém stole. Všude panuje pořádek a čistota včetně sociálního zařízení, jehož součástí jsou oddělení pro pány, dámy a invalidy, nechybí ani sprchový kout, který využívají nejen řidiči kamionů, ale i někteří cestovatelé.

Vítáni jsou zde i cyklisté, kteří mají venku k dispozici stojany na kola, neboť kolem čerpací stanice vede cyklostezka. Útulný prostor bistra pak využívají zákazníci také k obchodním nebo soukromým schůzkám, v létě si sem místní maminky s dětmi zajdou na zmrzlinu.

I když všechno dosud září novotou a nikde nenajdete něco nedodělaného nebo opravovaného, hotovo ještě není. Po aktuálně provedeném zmlazení zeleně je v plánu vytvořit z malého parku, který do areálu čerpací stanice patří, příjemnou odpočinkovou zónu jak pro zákazníky čerpací stanice, tak pro místní obyvatele, nabídku služeb pak v nejbližší době rozšíří také Alza box.

Ještě je třeba dodat, že čerpací stanice KM Prona v Solnici má otevřeno sedm dní v týdnu od 5:30 do 22:30, k dispozici je zde bezplatný přístup na internet prostřednictvím wi-fi a také si zde můžete nabít své mobilní zařízení (k dispozici je i indukční nabíjení) nebo vsadit Sazku. Čerpačka akceptuje palivové karty CCS, DFC, DKV a UTA, pro zájemce pak nabízí vlastní slevové karty nebo mobilní aplikaci, která v případě natankování jakéhokoliv paliva nabízí minimální slevu 0,30 Kč/l a další výhody.

Závěr

Čerpací stanice KM Prona v Solnici je vzorovým příkladem povedené rekonstrukce. Původní čerpačka postavená v prostorném areálu měla velký, ale nevyužitý potenciál a ten se novému majiteli podařilo smysluplnými změnami plně využít. S ohledem na umístění na kraji městečka a rušnou silnici s automobilovou i kamionovou dopravou nabízí čerpací stanice mix služeb jak pro místní (např. mycí linka), tak pro transit (sprcha, bohatý sortiment, gastro), který se skládá z řidičů kamionů i sezonních cestovatelů. Zejména je třeba vyzdvihnout poctivou domácí kuchyni a možnost načerpání energie unavených cestovatelů v útulném bistru, na přilehlé zastřešené zahrádce nebo třeba v již zmiňovaném vlastním přilehlém parku. Kvalitu služeb umocňuje usměvavý a ochotný personál. Jak jsem se přesvědčil, každá čerpací stanice KM Prona, kterou jsem dosud navštívil, je svým způsobem originální. I když centrála nastavuje nájemcům přesná pravidla, podle kterých musí pumpu spravovat, stále jim zůstávají dostatečně volné ruce k tomu, aby mohli uplatnit svou kreativitu a podnikatelského ducha. Solnická čerpačka a její nájemkyně Pavlína Seidelová je toho důkazem.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek