Eurooil Mstětice - Rekonstrukce v tradičním stylu

Čerpací stanice roku, Čepro, a.s.

Eurooil Mstětice

Mstětice jsou částí obce Zeleneč v okresu Praha-Východ. Najdete zde železniční stanici a několik domů, ale také velkosklad pohonných hmot státního podniku Čepro a čerpací stanici Eurooil. Dlouhá léta to byla opomíjená pumpa s jedním stojanem a "stavební" buňkou pro obsluhu. Jenže poté, co zde vyrostlo golfové hřiště a také skladový areál napojený na dálnici D11, dočkala se zásadní rekonstrukce i čerpací stanice.

Radikální proměna

Mstětická čerpací stanice Eurooil byla dlouhá léta jen místo určené k tankování. Dva stojany s jednoduchou plechovou střechou, buňka pro obsluhu s minimálním sortimentem, lednička na nápoje stojící venku a k dispozici nebylo ani sociální zařízení. Místo, které nelákalo zákazníky a nebylo ani vysněným pracovním prostředím pro obsluhu uprostřed bohem zapomenutého místa s částečně rozpadlými staveními okolo. Jenže v průběhu let nedaleko odtud vyrostl moderní golfový areál a směrem k dálnici D11 komerční zóna s velkosklady, kam denně proudí desítky kamionů. Nastal proto čas i pro přeměnu čerpací stanice v moderní "meetingpoint", kde natankujete nejen pohonné hmoty, ale také chutné občerstvení, které zde bude možné i důstojně zkonzumovat a strávit.

Loňská výstavba nového shopu a přestavba nádvoří i instalace nových technologií trvala pouhé dva měsíce a nijak tomu nezabránil ani nouzový stav. Otevíralo se 9. prosince v době zuřící pandemie a "tvrdého" lockdownu a kromě dvou týdnů před vánočními svátky zde proto ještě nezažili ostrý provoz se vším všudy. Zákazníci i přesto výraznou změnu zaregistrovali a začínají novou čerpací stanici vnímat o poznání lépe. Postupně se také mění klientela. Z místo na tankování se nyní stává středobod celé vesnice.

Náves Mstětic navíc není zrovna útulné místo, a tak zde nově postavená čerpací stanice doslova září. Totem lákající na nabídku pohonných hmot stojí stranou, aby byl vidět ze všech příjezdových tras, samotná čerpací stanice je trochu utopená v dolíku, a příjezdová komunikace je proto mírně z kopce. V době naší návštěvy čerstvě napadl sníh, ale prostor čerpací stanice byl vzorně uklizen a řidiči neměli nejmenší problém se ke stojanům bezpečně dostat.

Výdejní stojany s netradičními funkcemi

Nově postavené bylo nejen zázemí čerpací stanice, ale i nádvoří se čtyřmi tankovacími místy u tří výdejních stojanů. Původní pumpa měla dokonce nadzemní nádrže, nyní je vše ukryto před zraky zákazníků pod zemí a také stojany značky Tatsumo září novotou. Pro zákazníky nabízejí i některé zajímavé a pro mnohé možná netradiční funkce. Můžete si například přesně nastavit, za kolik Kč nebo kolik litrů chcete natankovat, u výdeje nafty je pak možné zvýšit rychlost průtoku pistolí do nádrže automobilu v případě tankování větších objemů.

V sortimentu čerpací stanice jsou standardní pohonné hmoty dodávané výhradně z Čepra. Základem nabídky je bezolovnatý benzin okt. čísla 95 Natural, o "padesátník" dražší na litr je pak jeho aditivovaná varianta Optimal. Náročnější řidiči zde bohužel nenajdou benzin 98 Super Plus. Čerpací stanice Eurooil jsou však oblíbené hlavně mezi řidiči dieselů, kteří zde mohou koupit motorovou naftu bez biosložky. V případě mstětické pumpy si mohou vybrat mezi standardní naftou Optimal Diesel nebo prémiovou aditivovanou Optimal Diesel +, která je o korunu na litr dražší. Plynový automobil zde nenatankujete (LPG se zde prodává pouze v tlakových lahvích), poslední položkou v nabídce této čerpací stanice je kapalina AdBlue, která je součástí výdejního stojanu na naftu pro nákladní automobily.

Malé, ale útulné

Zázemí čerpací stanice má obdélníkový půdorys, což samozřejmě zjednodušilo zařízení interiéru. Trochu překvapivá je skutečnost, že vstupní dveře nejsou, jak je dnes u většiny čerpacích stanic standardem, na fotobuňku, ale při vstupu je třeba vzít pořádně za kliku. Trochu proti současným standardům je i umístění sociálního zářízení se vstupními dveřmi venku, přičemž zákazník si předtím musí k obsluze pro klíč. Toalety však byly čisté a jako všechno okolo zářily novotou.

Celkově hodně světlý a výrazně prosklený interiér shopu je převážně laděn do bílé barvy (stěny, rámy oken) v kombinaci s příjemnými zemitými barvami podlahy a nábytku. Celkově tato kombinace vytváří útulný prostor, jehož dominantou, je jeden samostatně stojící regál uprostřed. V impulzním prostoru, na který narazí každý zákazník při vstupu do shopu bylo v době naší návštěvy víno a zimní kapalina do ostřikovačů. V rámci nouzového stavu je to zřejmě to nejlákavější, co sortimet této čerpací stanice nabízí… Další regály, samostatně stojící lednice na nápoje, automat na kávu, pokladna a posezení jsou rozesety podél stěn. Pro odpočinek zákazníků je určen jeden box se stolkem a pohodlnými koženkovými sedadly a malý barový pult se dvěma místy k sezení. V době naší návštěvy to samozřejmě bylo uzavřeno. Obsluha má sice k dispozici vlastní sociální zařízení, ale jinak zde chybí kancelář, přípavna jídla a také sklad na zboží je minimální. Sortiment však není příliš rozsáhlý a velkoobchod JIP zajišťuje dodávku čerstvého zboží podle potřeby dvakrát až tříkrát týdně.

Samozřejmostí je bezplatné připojení wi-fi, v případě potřeby si zde můžete dobít přenosnou elektroniku, mezi další služby patří i Sazka a také možnost zakoupení elektronické dálniční známky, na což láká i venkovní reklama.

Jen káva a základní občerstvení

Malá příměstská čerpací stanice nemá ambice stát se gastronomickou perlou okresu Praha-východ. Jakmile skončí omezení a začne standardní provoz, měl by nabídku bistra vedle kvalitní kávy Dallmayr ze samoobslužného automatu, sladkého rozpékaného počiva a balených baget vylepšit gril na ohřev párků v rohlíku, což je dnes takový standard a zároveň základ teplého občerstvení u většiny menších čerpacích stanic, které nemají klientelu pro klasické obědy. Káva je mimochodem k dispozici pouze do kelímku a platit je možné pouze drobnými, které vám ochotně rozmění obsluha.

Venku kromě klece na tlakové láhve s LPG najdete ještě vysavač a kompresor od firmy Šebesta a trochu netradiční zastřešené venkovní posezení nebo spíše pergolu. Tu pro českou síť čerpacích stanic vyrobila mladá ambiciózní česká firma Egoe z Bílovic (okres Uherské Hradiště). Využívat by ho měli v létě vedle motoristů také cyklisté, neboť v okolí najdete bezpočet cyklostezek mířících z Prahy na východ do polabské nížiny. Dosud služby této čerpací stanice cyklisté moc nevyužívali, ale nájemce věří, že se to v letošní letní sezoně změní.

Ještě pro pořádek je třeba dodat, že čerpací stanice má otevřeno od šesti ráno do osmi hodin do večera a přes noc si zde nenatankujete. Tankautomat však v plánu není. I když přes den je na spojnici mezi mladoboleslavskou a hradeckou dálnicí docela čilý provoz, v noci zde téměř nikdo nejezdí. 

Závěr

Třetím rokem je nájemcem čerpací stanice v Mstěticích Michal Gyümölcs z Vinoře, který má za sebou více než desetiletou kariéru u Agipu a MOLu a dnes společně se svým bratrem vede i čerpací stanici Eurooil v Mladé Boleslavi. Zásadní změnu této čerpací stanice samozřejmě přijal s nadšením, zatím však čeká (…jako my všichni), až skončí zima, pandemie opadne, rozvolní se omezení a život se vrátí do starých kolejí. Teprve potom by se měl také naplno projevit nově zrozený potenciál této čerpací stanice.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek