Benzina Orlen Velká Dobrá - Nová nejen na první pohled

Čerpací stanice roku, ORLEN Unipetrol RPA s.r.o

Benzina

Dálnice D6 z Prahy na Karlovy Vary a Cheb je tak trochu ve stínu zásadních dopravních staveb v Česku. Občas se někde otevře pár kilometrů, ale souvislé jízdy ve čtyřech pruzích z Prahy až do našeho nejznámějšího lázeňského města se jen tak nedočkáme. Úsek u Kladna mezi obcemi Pavlov-Velká Dobrá byl zprovozněn už v roce 1994 a od té doby zde na 16 km stojí v obou směrech čerpací stanice Benzina Orlen. Ta na příjezdu od Prahy prošla kompletní rekonstrukcí a zákazníkům se nově otevřela první dubnový týden.

Výhodná pozice

Čerpací stanice Benzina Orlen na příjezdu od Prahy slouží jako transitní pumpa pro všechny, kteří míří na západ Čech popřípadě do Německa od Prahy a je to vlastně první čerpací stanice po absolvování Pražského okruhu, na kterém nenajdete ani jednu oázu pro natankování paliva nebo občerstvení.

Z této výhodné polohy zde těží po celý rok, největší návštěvnost však mají během filmového festivalu v Karlových Varech. Ten se loni, bohužel, nekonal, a protože i provoz byl v posledních měsících podstatně slabší, došlo k částečnému poklesu obratu. Těsně před koronakrizí zde navíc byla otevřena restaurace KFC. Plánovaná rekonstrukce, která podstatně omezila chod celé čerpací stanice, proto přišla v době pandemie docela vhod.

Špičkové výdejní stojany

Původně pumpa patřila mezi ty prémiové v největším českém řetězci s označením Benzina Plus, nyní ji lze charakterizovat jako středně velkou dálniční pumpu s občerstvením podle konceptu Stop Cafe 2.0. Zastřešená refýž nabízí celkem pět multiproduktových výdejních stojanů, přičemž čtyři jsou oboustranné. Tankování je tak pro nákladní vozy způsobeno, aby umožňovalo tankování z obou stran, což pro řidiče přináší nejen pohodlí, ale také značnou úsporu času. Po rekonstrukci nyní slouží zákazníkům nové výdejní stojany značky Gilbarco Veeder-root. Jeden je dokonce pětiproduktový a poskytuje všechny druhy tekutých pohonných hmot, které v nabídce sítě Benzina Orlen najdete (Efecta 95, Efecta Diesel, Verva 100 a Verva Diesel), a navíc kapalinu AdBlue, která je prostřednictvím výdejního stojanu dostupná pro nákladní i osobní vozy. Močovinu pro SCR katalyzátory vznětových motorů lze natankovat hned na pěti výdejních místech, tři místa pak mají k dispozici ještě rychlovýdej nafty pro kamiony.

Všechny výdejní stojany disponují velkoplošným barevným multifunkčním displejem a možností platby prostřednictvím mobilní aplikace přímo u stojanu, takže zákazník, pokud spěchá nebo nechce, vůbec nemusí navštívit shop čerpací stanice. Tak jako u některých jiných dálničních čerpacích stanic Benzina Orlen, ani zde nedoplníte alternativní pohonné hmoty v podobě CNG nebo LPG. Na odpočívce však mohou doplnit energii elektromobily u dvou nabíjecích stanic ČEZ s výkonem až 50 kW, ale tuto službu nenabízí Benzina Orlen ale KFC.

Zvětšený útulný shop

Za automatickými skleněnými dveřmi na fotobuňku je zákazníkům k dispozici útulně zařízený a kompletně vybavený shop s  posezením (8 míst), barovým stolkem (3 místa), třemi centrálně umístěnými regály a obrovskou vestavěnou lednicí s velmi širokou nabídkou nápojů. U stěny vedle pokladen najdete samoobslužný kávový koutek, který je vybaven dvěma kávovary Franke s dotykovým displejem na žetony s bohatou nabídkou káv. Ke kávě, která je k dispozici pouze v kelímku, si navíc můžete prostřednictvím wi-fi připojení přečíst aktuality nebo maily na svém telefonu, tabletu nebo notebooku. U každého stolku jsou navíc i konektory USB a standardní zásuvka pro dobití mobilního zařízení. Původní prostor byl výrazně menší, což prozrazuje šedivý předěl se dvěma nosnými sloupy, které však nijak nenarušují útulnou atmosféru celého shopu. Obě pokladní místa jsou umístěna ve tvaru písmene L. Jedno z nich pak funguje zároveň jako výdejní místo pro občerstvení, nad nímž pod stropem visí velký LCD displej s aktuální nabídkou občerstvení.

V sortimentu čerpací stanice nic zásadního nechybí, zákazníci v regálech najdou základní zboží od cukrovinek, drogerie, hraček až po potřeby pro motoristy stejně jako na většině čerpací stanic sítě Benzina Orlen. Co se týče dalších služeb, vsadit si zde můžete i Sazku a v případě potřeby zde najdete i základní sortiment léčiv. Velmi dobrým nápadem hned u dveří v impulzní zóně je chlazený regál s označením Hity měsíce, kde během naší návštěvy nabízeli v akci produkty od společnosti Coca-Cola.

Široká nabídka jídel

V případě této čerpací stanice se při rekonstrukci neuvažovalo nabídnout v rámci občerstvení klasická teplá jídla. Jedinou novinkou tak po znovuotevření bude polévka, která se začne nabízet hned, jakmile se uvolní v rámci pandemického zákona restaurační zařízení, protože nabízet polévku s sebou se moc nevyplatí. Jinak zde vedle obložených baget a sendvičů můžete zahnat hlad párkem v rohlíku, teplým sendvičem panini, hovězím burgerem, minipizzou, kuřecími stripsy, sýrovými nugetkami, zapečenou bagetou nebo mexickou tortillou. V nabídce nechybí ani klasické bramborové a zeleninové hranolky z horkovzdušné pece. Ke kávě zde vedle klasického sladkého pečiva nabízejí teplé belgické vafle s džemem nebo nutelou. Všechno občerstvení je v čase pandemie samozřejmě koncipováno ve stylu "take away" do jednorázových obalů.

Součástí velkorysého zázemí je kancelář, přípravna, sklad i sociální zařízení, kam se vstupuje ze shopu. To je samozřejmě výhodné pro obsluhu čerpací stanice, která tak může kontrolovat, zda odtamtud někdo něco neodcizil. Přestože přibližně 20 procent zákazníků tvoří řidiči kamionů, chybí zde sprcha a pro maminky přebalovací pult.

Nájemcem čerpací stanice je Lukáš Holeček, který zde podniká už šestým rokem. Na čerpací stanici ho lákala vidina stabilního příjmu, který umožňuje podnikání pod silnou značkou. A to se mu splnilo. "Myslím, že to funguje dobře. Nároky na nás se sice zvyšují, ale zároveň mi umožnili rozšířit počet zaměstnanců a pochválit můžu i perfektní servis ze strany centrály," hodnotí svou práci Lukáš Holeček a dodává, že v souvislosti s koronakrizí sice byl častěji doma, ale na druhou stranu to znamenalo propad příjmů. Zaměstnává přitom osm lidí ve dvousměnném provozu, přičemž přes den se dva starají o přípravu jídel a jeden o venkovní prostory. Čerpací stanice má samozřejmě otevřeno nonstop.

Závěr

Čerpací stanice Benzina Orlen při naší návštěvě samozřejmě doslova zářila novotou. Pevně věřím, že se pečlivému personálu podaří tento stav udržet co nejdelší dobu. A také pevně věřím, že už brzdy bude moci projít její provoz konečně zatěžkávací zkouškou poté, co bude v rámci rozvolnění umožněno nabídnout její veškeré služby včetně příjemného posezení uvnitř útulného zázemí.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek