Avia Rudíkov - Nenápadná pumpa s velkým potenciálem

Čerpací stanice roku, AVIA Česká republika

Avia Rudíkov

Kolem obce Rudíkov v kraji Vysočina vede frekventovaná silnice 360 z Třebíče napojující se ve Velkém Meziříčí na dálnicí D1. Obec leží na severovýchodním okraji Jaroměřické kotliny, v jejím katastru najdete i 600 m vysokou horu Bukový kopec. Od roku 2004 zde motoristům slouží čerpací stanice, kterou měl původně v nájmu holding ADW, ale předloni prošla rozsáhlou rekonstrukcí a přeměnila se do červenobílých barev společnosti Avia.

Prodat, nebo pronajmout? …provozovat!

Zemědělský holding ADW v polovině minulého desetiletí ukončil svůj "byznys" v oblasti čerpacích stanic a výpověď dal i majiteli pumpy v Rudíkově, který zde vlastní rozsáhlý komerční areál. Jeho součástí je i tato čerpací stanice. Jelikož byla zřízena i zařízena na počátku tisíciletí, potřebovala pro další provoz rozsáhlou rekonstrukci, která by dostala její vzhled i služby na úroveň doby. Krátce na to navíc majitel areálu Jan Kotačka obdržel výpověď také od nájemce motorestu, který navazoval na zázemí čerpací stanice. "Snažil jsem se pumpu původně pronajmout někomu dalšímu. A tak se tu začali objevovat rádobypodnikatelé, kteří to chtěli jenom zkusit, ale i velké firmy jako Benzina, OMV nebo Čepro. Padaly zajímavé nabídky na prodej, ale já jsem nechtěl vytrhávat provoz čerpací stanice z areálu. V tom okamžiku jsme se navíc potkali se zástupci Avie. Na jejich filosofii se mi líbilo, že nechávají majiteli maximální možnost seberealizace a poměrně velkou volnost," vysvětluje Jan Kotačka.

A protože mezi jeho podnikatelské aktivity patří i stavební firma, pustil se nakonec do celkové rekonstrukce objektu sám. S projektem si však nechal poradit od odborníků (Josef Vlašín a Tomáš Mikšovský) i kolegů z oboru (Luděk Hošna), se kterými se dobře zná, a vznikl tak vlastně úplně nový objekt, jehož součástí je čerpací stanice, obchod a s ním spojené útulné bistro nebo chcete-li restaurace. Nově vzniklá spolupráce s českým zastoupením mezinárodního sdružení Avia pak nastavila rekonstrukci jisté mantinely co se týče výsledného ladění barev interiéru i exteriéru, tvaru i barevnosti totemu a atiky. A v Rudíkově se nakonec otevřela úplně nová čerpací stanice, která aktuálně patři mezi nejreprezentativnější zařízení se značkou Avia na území ČR. Mimochodem, celá rekonstrukce probíhala za plného provozu čerpací stanice. "Říkali mi, že nesmím zavřít ani na den, a musel jsem jim dát za pravdu. Občas to bylo náročné, ale vyplatilo se to," říká Jan Kotačka.

Protože sám má na starost činnost stavební firmy a správu celého areálu v Rudíkově, přemluvil před šesti lety svoji sestru Evu Kružíkovou, v té době učitelku, aby mu s rekonstrukcí a následně i provozem a vedením čerpací stanice pomáhala. "Hledal jsem někoho, komu mohu stoprocentně věřit," vysvětluje. Ta chvíli váhala, ale dnes je ráda, že do toho šla. "Musela jsem se všechno učit za pochodu, naštěstí zůstal původní personál, který byl v provozu zběhlý a v mnohém nápomocný. Vyzkoušela jsem si všechny činnosti související s obsluhou benzinky, abych později mohla zavádět různé inovace a rozšiřovat nabídku služeb. Byla to pro mě výzva, ale dnes mě tahle práce naplňuje," řekla nám Eva Kružíková.                            

Starší stojany září novotou

Příjezd má čerpací stanice stojící na obchvatu obce Rudíkov zajištěn z obou směrů a nádvoří i budova shopu stojí asi dva metry nad úrovní silnice za pruhem zeleně. Červenobílý totem ale září poměrně výrazně do obou směrů silnice, takže motoristé tuto čerpací stanici jen tak nepřehlédnou.

Přes čerstvě napadlý sníh byla příjezdová cesta k čerpací stanici pečlivě uklizena, mokro, ale čisto bylo i na nádvoří okolo výdejních stojanů Tatsuno-Benč. Ty sice pocházejí z původní instalace v roce 2004, ale v rámci rekonstrukce byly opískovány a nově nastříkány do barev Avia, takže na nich na první pohled nepoznáte, že své služby díky pravidelnému servisu poskytují už více než 16 let.

Motoristům jsou k dispozici celkem tři tankovací místa. U oboustranného stojanu najdou dva druhy motorové nafty (standardní a aditivovanou Qmax) a benzin oktanového čísla 95, druhý stojan nabízí pouze naftu pro osobní automobily a rychlovýdej pro nákladní automobily. Stranou refýže pak stojí zamčená plnička na LPG, kterou může obsluhovat pouze školená obsluha, a klec s propan-butanovými láhvemi. Pohonné hmoty včetně aditivace dodává na čerpací stanici Avia, ceny si však, samozřejmě s ohledem na okolní konkurenci, určuje sám majitel. 

Začátkem jara nabídku refýže rozšíří ještě výdejní stojan na kapalinu AdBlue, kterou si nyní můžete koupit pouze v plastovém obalu. Naopak velmi chvályhodný je samostatný výdejní stojan na kapalinu do ostřikovačů od firmy FlowMont. "Bylo to relativně drahé, ale dohodli jsem se na splátkách. Instalovali jsme ho hlavně proto, že jsme chtěli být v něčem výjímeční," vysvětluje Jan Kotačka.

Káva stokrát jinak

Vstup do prostorného shopu zajišťují automatické skleněné dveře, po jejich otevření se před vámi otevře velkoryse dimenzovaný, ale chytře obestavěný a dobře využitý prostor. Kdo chce, může si to ode dveří rovnou namířit k pokladně, když se ovšem rozhlédnete okolo, zjistíte, že jsou zde k dispozici i další možnosti.

Zatímco po pravé straně najdete regály s nejrůznějším sortimentem pochutin, nápojů, drogerie i léků, po levé straně je k dispozici kávový koutek od Dallmayeru s barovým pultem, stoličkami a moderním samoobslužným automatem značky Franke s mincovníkem, vedle pak stojí velký automat na instantní kávu. Pokud nechcete kávu do kelímku, přichystá vám školená obsluha špičkovou kávu do šálku z pákového automatu Jura. Nabídka jednotlivých druhů je široká, pokud si zákazník žádá, dostane i klasického "turka". "Původně tu byl pouze velký Delicomat na instatní kávu, což jsme chtěli změnit, a tak jsme koupili moderní zařízení na zrnkovou kávu. Jenže pak jsme se báli, že o zakázníky, kteří byli na levnou instatní kávu zvyklí, přijdeme. A nakonec to tady zůstalo všechno, protože každá z těch věcí má své zákazníky," říká Jan Kotačka.

Poctivá česká kuchyně

Když obejdete kávový koutek, otevře se před vámi prostor restaurace. Po levé straně pod okny jsou boxy s polstrovanými koženými sedačkami, vpravo pod fototapetou březového háje pak samostatné stolky se židlemi. Posezení v létě navíc rozšiřuje venkovní dřevěná pergola s pěti stoly. Míst k sezení je dostatek, takže se nelze divit dostatečně dimenzované a kvalitně vybavené kuchyni, kterou má na starost opravdová kuchařka. "Zaměřili jsme se na polední menu, umíme vyprodukovat až 100 obědů denně. Obědy servírujeme do půl třetí, pak nabízíme pizzu, panini, párek v rohlíku nebo hamburger," říká Jan Kotačka a dodává, že v nouzovém stavu restaurace samozřejmě funguje formou výdejního okénka s kapacitou asi 25 obědů.

Kromě teplého jídla vyrábí kuchařka také vynikající plněné bagety, takže provozovatelé úplně přestali nabízet produkty tradičních "bagetářských" firem. A můžete si zde objednat i čerstvé zeleninové saláty nebo minutku. Velmi oblíbený je i chleba ve vajíčku. Mimo nouzový stav se zde také pořádají nejrůznější rodinné oslavy či víkendové akce, takže čerpací stanice v Rudíkově částečně může suplovat i jakési mini kulturní středisko… Možná i proto se zde nabízí také čepované nápoje včetně alkoholického piva. Jan Kotačka však dodává, že s výtočí piva je to na hranici rentability a v nabídce je hlavně kvůli komplexnosti nabídky než kvůli cílenému zisku.

Ostatní služby

Mycí centrum není součástí čerpací stanice, ale v rudíkovském Areálu obchodu a služeb ho najdete jen o kousek dál. Nechybí vysavač ani kompresor, bezplatné připojení na internet přes wi-fi, uvnitř je samozřejmě možné dobít přenosnou elektroniku či vsadit sazku. Čerpací stanice má  nyní v týdnu otevřeno od šesti do 19 hodin, v létě se závírá o hodinu později a o víkendu o dvě hodiny později. Díky spolupráci s Avií zde můžete uplatnit tankovací karty Avia DFC a samozřejmě také CCS. Pochvalu zaslouží i čisté a voňavé sociální zařízení, kde maminky najdou i přebalovací pult. 

Závěr

I když se rekonstruovaná čerpací stanice otevřela již v roce 2019, dosud nebylo možné využívat její možnosti naplno. Loni po zimě přišla první vlna pandemie koronaviru, přes léto se pak zákazníci především z řad turistů a cykloturistů moc neukázali. No a na podzim, víme všichni, jak to zatím dopadlo. To však nemění nic na faktu, že z malé vesnické pumpy určené převážně pro zemědělce a stavební techniku majitele areálu se vyklubala velmi úhledná čerpací stanice, která má až překvapivě velký potenciál. Motoristé zde mohou nejen natankovat, ale také se občerstvit a zrelaxovat. Sortiment a nabídka bistra včetně čepovaných nápojů pak láká právě cykloturisty, kteří především v létě využívají rozsáhlou síť cyklostezek a turistických tras v kopcích a lesích okolo Třebíče.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek