Zaris, Hatě - Tankování paliv i pražírna kávy

Čerpací stanice roku, Zaris s.r.o.

Čerpací stanice, jejichž prosperita je závislá na velkém provozu automobilů a kamionů v rámci přechodu státní hranice, letos nemají kvůli pandemii covid-19 zrovna na růžích ustláno. Některé bylo na jaře třeba zavřít, jiné musely alespoň omezit provoz. Mezi ně patří také zelenobílá čerpací stanice řetězce Zaris, která stojí v katastru obce Chvalovice těsně před obchodním centrem Excalibur City u česko-rakouského hraničního přechodu Hatě/Kleinhaugsdorf na mezinárodní silnici E59.

Nebýt kamionové dopravy, provoz by zde na jaře úplně utichl a ani v současné době se se zákazníky dveře netrhnou. Jarní ztráty nestačily úplně pokrýt letní měsíce a v současné době zde provoz opět skoro utichl. Čerpací stanice Zaris patří do portfolia skupiny Zarič Group, jejíž společnosti provozují pod značkami A+S, Benale a Gold celkem 36 čerpacích stanic. Distributorem pohonných hmot do této sítě je společnost A+S, která zároveň provozuje i daňový sklad. Spojení značek Zaris, A+S, Benale a Gold by mělo přinášet zákazníkům celé sítě mnoho výhod a akčních nabídek, pokud mají zájem o zákaznické karty a jsou pravidelnými zákazníky těchto čerpacích stanic.

Multiaktivní podnikatel

Zakladatelem společností Zarič group je Srb Slaviša Zarič, který se ještě do bývalého Československa přestěhoval v roce 1989. Našel si tady manželku a hned v roce 1992 začal mimo jiné podnikat v oboru čerpacích stanic. To byla tehdy velmi lukrativní a vysoce návratová aktivita, takže během 90. let si hlavně na jižní Moravě vybudoval v tomto oboru docela solidní pozici. Své aktivity rozšířil ještě o velkoobchod s pohonnými hmotami a časem vedle výstavby nových čerpacích stanic zvětšoval své pole působnosti i nákupem dalších pump. Nyní najdete čerpačky se zelenobílým logem jak na jižní a severní Moravě, tak také v Čechách (Ústí nad Labem, Sosnová).

Pohonné hmoty do nich zaváží celkem devíti vlastními cisternami ze skladů společností Unipetrol, MOL a OMV. Podnikatelský "záběr" Slaviči Zariče je však mnohem větší. Kromě sítě čerpacích stanic a distribuce pohonných hmot se angažuje také v autobusové dopravě, vlastní zemědělské podniky pro rostlinnou i živočišnou výrobu, vinice, připravuje provozy pro zpracování masa a výrobu uzenin a praží kávu z dovezených kávových zrn pod značkou Vali. Všechny své aktivity se zároveň snaží propojit s řetězcem čerpacích stanic, kde by se postupně měla na vybraných pumpách rozšířit síť občerstvení Grill Point a kaváren.

My jsme čerpací stanici na Hatích navštívili v září, kdy slunce ještě pálilo a pomalu dozníval dovolenkový provoz. Bohužel i přesto fungovala čerpací stanice v polovičním módu. Zavřeno bylo občerstvení Grill Point, v provozu nebyla pekárna a také jen zčásti byla otevřena přilehlá kavárna, která našla "útočiště" v prostoru mycí linky, kterou zde provozoval bývalý majitel. "Restauraci jsme byli nuceni na jaře uzavřít. Provoz zde byl tak malý, že v podstatě nešlo udržet čerstvé zboží," vysvětluje Slavica Zarič. Kdy se podaří celou čerpací stanici znovu rozjet, je s ohledem na současnou situaci kolem pandemie samozřejmě ve hvězdách.

Po kompletní rekonstrukci

Stanice Zaris na Hatích byla před třemi lety kompletně zrekonstruována. Nové logo navrhlo pražské studio Dočkal Design, které mimo jiné spolupracuje také se sítí Eurobit. Nový je nejen totem a atiky, ale vlastně celé nádvoří včetně výdejních stojanů značky Wayne. Kompletní rekonstrukcí si prošel také shop. Ten je nyní rozdělen na obchod a bistro nebo chcete-li restauraci Grill Point, která by měla v běžném režimu nabízet studená i teplá jídla včetně grilovaných dobrot od kuchaře. Ten má k dispozici špičkově vybavenou kuchyň a místo výlohy velké chladicí boxy na čerstvé maso, ze kterého by měl připravovat nabízené pochoutky podle originálních receptů.

Obchod s jednou pokladnou nabízí standardní zboží, jaké očekáváte od čerpací stanice, nechybí automotive, drogerie ani stojan na víno. Čerpací stanice ostatně stojí ve vinařském kraji. Na protější stěně je velký vestavěný box na nápoje a kávový koutek, na který navazuje regál s nabídkou čerstvého pečiva. Design čerpací stanice kombinuje tmavě zelené tóny se světlým dřevěným obložením a prostor celkově působí docela harmonicky. Bohužel, regály jsou kvůli omezené nabídce služeb v souvislosti s pandemií poněkud prázdné. Kvůli zavřenému občerstvení jsou zde nabízeny alespoň balené bagety a chlazená hotová jídla, která si můžete ohřát v mikrovlnné troubě.

Místo myčky pražírna

Kromě bistra Grill Point mají zákazníci k dispozici také kavárnu, která se přestěhovala do prostoru bývalé mycí linky. Zde najdete i zařízení na pražení kávy. Od školeného baristy jsme ochutnali několik vzorků černého moku a musím uznat, že tento produkt je povedený stejně jako celá přestavba mycí linky, před kterou najdete navíc ještě venkovní posezení pod slunečníky. Ještě je samozřejmě třeba, aby tuto službu mohli poznat také zákazníci, se kterými se zde v současnosti dveře zrovna netrhnou. Před pandemií patřili mezi zákazníky pumpy jak čeští, tak také rakouští (cca 30 %) zákazníci. Nyní jsou však pohonné hmoty u našich jižních sousedů levnější, což má rovněž vliv na to, že jsou přeshraniční aktivity značně utlumeny.

V nabídce pohonných hmot zde najdete pouze benzín, naftu (standardní i aditivovanou prémiovou od Čepra) a na jednom stojanu lze doplnit také kapalinu AdBlue. Nechybí ani stojan pro rychlovýdej nafty pro kamiony, pro které je k dispozici také 12 parkovacích míst. LPG, CNG ani elektřinu zde zatím nedoplníte, ale je možné, že se některá alternativní paliva v budoucnosti objeví. Čerpací stanice akceptuje většinu tankovacích karet s výjimkou DKV, kde majitel zatím jedná o podmínkách. Samozřejmě nechybí bezplatné připojení k internetu prostřednictvím wi-fi, zákazníci si zde mohou vsadit Sazku, a pokud o to obsluhu požádáte, můžete si zde dobít jakékoliv mobilní zařízení.

Čerpací stanice jinak nemá klasického nájemce, vedoucí čerpací stanice i obsluha jsou zaměstnanci společnosti Zarič Group. Pumpa by za normální situace měla fungovat nonstop sedm dní v týdnu, za současného nouzového stavu je však otevřeno pouze do 22 hodin. Tankautomat zde majitel zatím neplánuje, protože doufá, že se vše po skončení pandemie vrátí do starých kolejí. "Na jaře nám u benzínu klesly výtoče o 70 procent, ale celkově prodej pohonných hmot poklesl jen o pět až sedm procent," říká Slavica Zarič a dodává, že prodej nepalivového zboží se v podstatě zastavil, a proto byl nucen většinu služeb čerpací stanice omezit a zaměstnance propustit.

Závěr

Čerpací stanice Zaris stojící těsně za hraničním přechodem Hatě má solidní potenciál zaujmout zákazníky. Po rekonstrukci působí až skoro prémiovým dojmem, ale aktuálně jsou skoro všechny její nadstandardní služby utlumeny. Pokud se po pandemii rozjede plánované bistro i přilehlá kavárna, může se stát oblíbenou zastávkou jak rakouských, tak českých motoristů, kteří se vracejí ze zahraničí a chtějí po dlouhé cestě doplnit energii a dopřát si krátký odpočinek.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek