MOL, Vyškov-Pustiměř - Jedna ze čtyř

Čerpací stanice roku, MOL Česká republika, s.r.o.

MOL Vyškov

Dálniční čerpací stanici na rychlostní silnici R46 kousek od Vyškova v katastru obce Pustiměř má v nájmu Zdeněk Korec se svoji manželkou Ivetou, která se stará o její provoz. Je to jedna z jeho čtyř čerpacích stanic MOL, které se nacházejí v okruhu přibližně deseti kilometrů od Vyškova.

Rodinný podnik

"Dalo by říci, že se jedná o takový rodinný podnik zastřešovaný MOLem," říká nám na úvod s úsměvem Zdeněk Korec, který na čerpacích stanicích strávil už 20 let. Začínal samozřejmě jako obsluha, ale dnes jeho firma zaměstnává 40 lidí. Jeho první čerpací stanice na 227 km dálnice D1 ve směru na Brno, kam už v roce 1999 nastoupil jako obsluha čerpačky Jet, byla před čtyřmi lety první "molkou", která se objevila v reportáži Petrol magazínu a následně skončila druhá v anketě "Petrol Awards Čerpací stanice roku 2016".

Čerpací stanice u obce Pustiměř, která byla do ankety Petrol Awards nominována letos, původně nesla logo slovenského Slovnaftu a do zelených barev Molu se oblékla až v roce 2017. A tehdy ji získal do nájmu jako svou poslední právě Zdeněk Korec. "Předchozí nájemce byl až z Olomouce a rád nám ji přenechal. My naštěstí máme všechny čtyři pumpy kousek od sebe, takže se to dá zvládnout. Všude ovšem musíte mít spolehlivého provozního," říká Zdeněk Korec a dodává, že s pandemií se radikálně změnila situace také na trhu práce. "Dříve se zaměstnání na čerpací stanici považovalo za prestižní, postupně ale kredit tohoto povolání upadal. Sehnat loni nebo z kraje letošního roku spolehlivého a trochu schopného zaměstnance na pumpu byl téměř nadlidský výkon, ale po první vlně pandemie se situace obrátila k lepšímu."

Benzin, nafta, LPG i elektřina

Čerpací stanice MOL na D46 stojí v úplně rovném úseku, který byl dokončen v roce 1989 a počítalo se s ním jako se záložní ranvejí vojenského letiště ve Vyškově. Automobily zde jezdí hodně rychle, a tak čerpací stanici od rychlostní silnice odděluje vedle travnatého pásu ještě široká komunikace s parkovacími místy. Samotná čerpací stanice je pak "utopena" asi dva metry pod úrovní dálnice a oddělena vysokou betonovou stěnou, za kterou se skrývá venkovní posezení a dětské hřiště.

Rekonstrukce čerpací stanice se nedotkla čerpacích technologií, ale výdejní stojany značky Tokheim jsou nové vybavené moderními multifunkčními displeji, které jsou v rámci aktuální kampaně na prémiová paliva EVO vyvedeny ve velikonočních barvách. Zákazníci zde samozřejmě mohou načerpat kompletní sortiment pohonných hmot společnosti MOL nabízených na českém trhu včetně vysokooktanového benzinu EVO100 nebo aditivované prémiové nafty EVOdiesel. Kvalitu pohonných hmot zajišťuje pravidelný rozbor vzorků společnosti SGS v rámci programu Pečeť kvality, což dokládají samolepky na výdejních stojanech. K dispozici je osm tankovacích stání, z toho dvě jsou určena pro rychlovýdej nafty a doplnění kapaliny AdBlue. Z tankovacích karet zde akceptují vedle vlastních karet MOL pouze ty od společností CCS a DKV.

Kromě standardních tekutých pohonných hmot je v nabídce této čerpací stanice také LPG a mezi službami nechybí ani možnost dobít si baterii elektromobilu nebo plug-in hybridu. Nabíjecí stojan značky Siemens je určen pro dva elektromobily s výkonem nabíjení 22 a 50 kW. Kvůli pandemii se zdrželo dokončení projektu výstavby nabíjecích stanic v řetězci MOL, a tak zde elektromobilisté mohou zatím nabíjet svá bezemisní vozidla bezplatně, přičemž čip k aktivaci jim poskytne obsluha čerpací stanice. "Zatím pouze registrujeme, kolik se zde zastaví elektromobilů denně, a výsledky posíláme na centrálu," říká Zdeněk Korec.

Jen v režimu take away

Moderní interiér prodejny vyvedený v decentních přírodních odstínech v kombinaci s bílou navozuje velmi pozitivní a příjemné pocity. Veřejný prostor je rozdělený na tři zóny: obchod, občerstvení Fresh Corner a kávový koutek. Do první zóny vstoupíte v okamžiku, kdy projdete prosklenými dveřmi zvenku. Příkladně nabízené impulzní zboží tak nelze cestou k pokladnám minout. Samoobslužný kávový koutek je umístěný v centru shopu a bistro, ze kterého je vstup na venkovní posezení a dětské hřiště, umístili architekti do levé části.

Bistro bohužel bylo v době naší návštěvy kvůli nouzovému stavu zavřené stejně jako zahrádka a omezena byla kvůli tomu i nabídka jídel. Zatímco v normálním režimu se zde můžete pohodlně usadit a objednat si některé z teplých nebo studených jídel, v nouzovém stavu je možné jídlo prodávat pouze v režimu take away, aby zákazníci strávili v prostoru shopu co nejméně času. V nabídce tak byla pouze hotová jídla určená pro ohřev v mikrovlnné troubě, párky v rohlíku, hamburger, bagety, sendviče a panini. Protože ani v normálním režimu Zdeněk Korec nezaměstnává kuchaře, výrobu baget obstarává vyškolená obsluha a chlazená hotová jídla a polévky dodává firma Bapa.

Nosnou položkou konceptu Fresh Corner je samozřejmě kvalitní káva, kterou si mohou zákazníci sami "vyrobit" do kelímku ze dvou samoobslužných kávovarů s dotykovým displejem a následně zaplatit u pokladny. V případě normálního režimu si ji také mohou nechat připravit u obsluhy klasickým baristickým způsobem na pákovém automatu. V nabídce čerpací stanice je, mimochodem, také kilové balení zrnkové kávy se značkou Fresh Corner, které si zákazníci tohoto řetězce v podstatě vynutili, aby si lahodnou kávu této čerpací stanice mohli vyrobit také doma.

Sortiment obchodu vychází ze standardů společnosti MOL na českém trhu a jeho součástí jsou cukrovinky, chlazené nápoje, základní kosmetické potřeby, hračky, autokosmetika a autodoplňky. Samozřejmě nechybí ani regál s nabídkou moravských vín, i když tahle čerpačka už nestojí v klasické vinařské oblasti. Zákazníci mají navíc k dispozici bezplatné wi-fi připojení, mohou si zde nabít přenosnou elektroniku, zaplatit mýto, vsadit sazku a nechybí ani základní sortiment léků, které na čerpací stanice MOL dodává firma Dr. Heart.

Velké parkoviště

Drtivou většinu zákaznické klientely tvoří tranzitní cestující a řidiči kamionů. Místní totiž navštěvují spíše nedalekou "molku" stojící na konci R46 u exitu na Vyškov, která má navíc trochu jiné ceny pohonných hmot než obě dálniční pumpy. Díky příznivé poloze při cestě domů si čerpací stanici na R46 oblíbili především Poláci, kteří tvoří většinu zahraničních návštěvníků, popřípadě Ukrajinci. Řidiči kamionů zde navíc mají k dispozici asi 20 parkovacích míst, která jsou každou noc plně obsazena. Sami pak mohou využít sprchu nebo vzorně uklizené a voňavé sociální zařízení. Asi není třeba dodávat, že čerpací stanice má otevřeno nonstop.

Závěr

Čerpací stanice MOL na R46 u Vyškova nabízí motoristům komplexní služby a prostor pro relaxaci na cestách. Velkým lákadlem jako u všech čerpacích stanic MOL je i zde dobrá káva, vyšší úroveň konceptu Fresh Corner pak umožňuje naplnit žaludek z bohatého menu. Čerpací stanici, bohužel, chybí kuchař, takže nabídka teplých jídel a polévek se skládá pouze z chlazených "hotovek" od externího dodavatele. Nabídka pohonných hmot je rovněž komplexní včetně nabíjecí stanice pro elektromobily, chybí pouze plnicí stanice na CNG. Díky dobře vybavenému a útulnému interiéru shopu, prostorné zahrádce s dětským koutkem i velkému parkovišti si zde odpočinek na cestách může dopřát každý.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek