MOL, Strakonická - Víc než kavárna uprostřed obchodní zóny

Čerpací stanice roku, MOL Česká republika, s.r.o.

Jednou z čerpacích stanic, které v roce 2017 převzala maďarská Skupina MOL od sítě Agip, byla i stanice na rušné Strakonické ulici kousek od centra Českých Budějovic. Relativně velký pozemek čerpací stanice obklopují kromě výše zmíněné ulice z jedné strany parkoviště hypermarketu Albert, z druhé rychlé občerstvení McDonald´s a ze třetí nábytkový obchod Möbelix.

Rušné místo blízko centra

Pokud pouze projíždíte jihočeskou metropolí z Prahy směrem na Český Krumlov, je výhodnější zastavit až u další "molky" v ulici Na Dlouhé Louce, kde je přímý sjezd do areálu čerpací stanice, zatímco u pumpy na Strakonické musíte nejprve odbočit do vedlejší ulice na světelné křižovatce a pak teprve můžete odbočit k čerpací stanici. Nejedná se tedy rozhodně o tranzitní čerpací stanici, ale spíše o typickou městskou pumpu, kde si můžete domluvit schůzku nebo jednání, popřípadě umýt automobil, neboť součástí čerpací stanice je také mycí portál a dva samoobslužné boxy.

Původ této čerpací stanice hledejme v hlubokých 90. letech minulého století, kdy vznikala síť čerpacích stanic Esso. České zastoupení amerického petrolejářského giganta Exxon Mobile pak tuto čerpací stanici stejně jako 42 dalších prodalo v roce 2007 italské společnosti Eni a před třemi lety se žluté barvy Agipu změnily v zelené s logem maďarského koncernu MOL.

Nový majitel zpočátku jen vyměnil totem a atiky, přemaloval výdejní stojany a teprve po dvou letech začal s rekonstrukcí. Aktuálně je hotový interiér shopu čerpací stanice s občerstvením Fresh Corner a sociální zařízení. Původní výdejní stojany značky Tokheim, refýž a technologie zatím nejsou na konci své životnosti, a tak se obnovovat nemusí.

Přes dva roky je nájemcem této čerpací stanice Dana Trejbalová. V oboru je osm let, začínala u Benziny, ale od října 2018 má v nájmu čerpací stanici MOL. Než se dostala do prostředí čerpacích stanic, původně se svým manželem provozovala úklidovou firmu. Nejen díky tomu má smysl pro pořádek a na čerpací stanici, kterou má v nájmu, je to samozřejmě na první pohled vidět. "Nastoupila jsem sem těsně před rekonstrukcí. Původně to tady bylo takové smutné, temné místo, ale s novým shopem to prohlédlo snad o 200 procent," říká.

Kompletní sortiment

Čerpací stanice MOL na strakonické ulici nabízí kompletní sortiment aditivovaných pohonných hmot od společnosti MOL. Nechybí zde základní benzín Natural 95 Evo a nafta Diesel Evo ani prémiová paliva 100 Evo Plus a Diesel Evo Plus. Ceny určuje a zásobování pohonných hmot zajišťuje centrála, nájemce pouze poskytuje informace o cenových nabídkách konkurence v okolí.

Kromě toho tato čerpací stanice nabízí také LPG, a dokonce i CNG. Bohužel, ani této čerpací stanici se nevyhnula menší nehoda. Asi dva dny před naší návštěvou opustila roztržitá řidička plnicí stojan na CNG s hadicí v hrdle svého automobilu a poškodila tak nejen svůj vůz, ale také výdejní stojan společnosti Innogy. Dvě tankovací místa jsou zde určena i pro kamiony. A naopak zde z výdejního stojanu nedoplníte nádrž na kapalinu AdBlue, která je zde k dispozici pouze balená. V nejbližší době se určitě nabídka alternativních energií nerozšíří, s instalací nabíjecího stojanu pro elektromobily se zatím nepočítá.

Základní nabídka občerstvení

I když pozemek i atika nabízejí relativně velký prostor s ohledem na místo, kde čerpací stanice stojí, samotné zázemí je skromnější. Rekonstrukce podle nového konceptu s občerstvením Fresh Corner mu však jednoznačně prospěla. Prostor shopu je nenásilně rozčleněn na tři zóny. V té první hned u vchodu najdete dva regály s impulsní zónou, ve které zde aktuálně lákali na nové varianty ochuceného nealkoholického piva Birell v plastovém obalu. Na obchod navazuje pokladní zóna spojená s kávovým koutkem a občerstvením Fresh Corner. S ohledem na blízkost občerstvení McDonald´s je zde k dispozici jen základní sortiment, jehož základem je kvalitní káva ze samoobslužného automatu (do šálku nebo do kelímku), hotdog a sladké pečivo. Nepřipravují zde ani plněné bagety, které si zákazníci mohou koupit pouze z produkce firmy Crocodille. Třetí zónu představuje jídelní kout se dvěma stolky, židlemi a typickým sofa se světlezeleným potahem doplněné o barový pult se třemi zvýšenými stoličkami. Kvůli pandemii byly v době naší návštěvy dva stolky odstraněny a celý prostor tak ne vinou provozovatele působil trochu prázdným dojmem. Hosté shopu však mají o to větší soukromí. Služby shopu završuje úhledné, čisté a voňavé sociální zařízení, nechybí ani relativně prostorná kancelář.

S ohledem na velkoryse dimenzované prostory pozemku se našlo místo i pro venkovní posezení, které představují betonové lavice a stoly s kompletním zastřešením pomocí slunečníků. V době naší návštěvy nám zrovna nepřálo počasí, a fotka zahrádky z pauzy mezi dvěma přívalovými dešti tak působí trochu syrově.

Zatímco nabídka občerstvení Fresh Corner se omezila pouze na základní položky, v shopu nabízí provozovatel největší možný sortiment, který na čerpacích stanicích MOL najdete. Velmi bohatá je například nabídka nealkoholických nápojů a piva z chladicí skříně integrované do stěny, která slouží zároveň i jako sklad. Na ni pak navazuje bohatě vybavená vinotéka a regál s nabídkou slaných pochoutek. Na rozdíl od dálničních stanic nenabízí tato čerpací stanice základní léky, pro případ potřeby je zde však k dispozici externí AED defibrilátor, na který byla vyškolena i obsluha. "Naštěstí jej zatím nebylo třeba," říká k tomu Dana Trejbalová.

Dobře vybavené mycí centrum

V rámci rekonstrukce v roce 2018 se nezapomnělo ani na mycí centrum, které k městské čerpací stanici patří, i když konkurence je v okolí docela početná. Z původní portálové mycí linky zůstaly jen obvodové zdi, nová je nejen portálová myčka značky Istobal, ale i obložení stěn, podlaha a strop. Nové jsou i boxy pro samoobslužné mytí, které nabízejí moderní nabídku mycích programů včetně mytí aktivní pěnou a voskování s výjimkou závěrečného oplachu osmotickou vodou. Zájemci o údržbu svých automobilů pak mají k dispozici také vysavač a kompresor.

Závěr

Čerpací stanice MOL v centru Českých Budějovic bojuje o své místo na slunci v konkurenci dalších provozoven, které nabízejí podobné služby (občerstvení, mytí automobilů, prodej potravin). Největším jejím lákadlem je proto kompletní sortiment pohonných hmot a útulný moderní shop s nabídkou vynikající kávy, kterou si tu můžete také v klidu vychutnat a využít tento prostor na schůzku nebo jednání s možností dojet sem vlastním automobilem a zbytečně se nezdržovat hledáním parkovacího místa.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek