KM-PRONA, Liberec, Kunratická ul. - Víc než pouhá rekonstrukce

Čerpací stanice roku, KM-PRONA a.s.

Od začátku května letošního roku se zákazníci čerpací stanice na Kunratické ulici v Liberci mohou těšit z nového prostředí, útulného shopu, výborné kávy a dobře vybaveného mycího centra. Původní čerpací stanici ETK totiž loni převzala česká společnost KM-PRONA a kompletně ji zrekonstruovala. A změnilo se úplně všechno.

Jedna ze čtyřicetipěti

Česká síť čerpacích stanic KM-PRONA v posledních letech kontinuálně zlepšuje úroveň svých služeb.  Celkem 45 čerpací stanic je rozeseto po celé České republice, největší počet modrobílých pump však najdete ve středních, severních a západních Čechách. Mezi nejnovější přírůstky patří také čerpací stanice v Liberci na Kunratické ulici, kterou společnost KM-PRONA převzala od liberecké firmy ETK. Vzhledem k tomu, že druhá liberecká KM-PRONA (Vratislavická ulice) získala v roce 2017 naši cenu Petrol Awards čerpací stanice roku, byli jsme docela zvědavi, jak se proměnila standardně vybavená, ale přece jen už trochu starší čerpačka ETK.

V nájmu má navíc tuto čerpací stanici stejně jako oceněnou sousední ve Vratislavické ulici zkušený pumpař Václav Šimon, který se v naší branži pohybuje už bezmála 40 let. Při naší návštěvě se nám však věnovala provozní Hana Pavelková, která začínala jako obsluha právě na druhé liberecké pumpě společnosti KM-PRONA.

Jedná se o typickou městskou čerpací stanici sousedící se supermarketem Tesco a restaurací. Od toho se odvíjí i nabídka služeb. Vedle pohonných hmot zde zákazníci najdou občerstvení MonzaCafé Expres, k dispozici je zde samozřejmě obchod a také nové mycí centrum. Od rušné Kunratické ulice, která vede na stejnojmenné sídliště a je zároveň spojovací silnicí mezi Libercem a Jabloncem na Nisou, je pumpa oddělena širokým a udržovaným travnatým pásem, do něhož je integrováno venkovní posezení, parkovací místa a vysavač s kompresorem.

Rekonstruovaná nebo nová?

Rekonstrukce nijak nezměnila celkovou dispozici této čerpací stanice, nádvoří, shop i mycí centrum však prošlo tak důslednou rekonstrukcí, že se dá v podstatě mluvit o nové čerpací stanici.

Na refýži najdete i nadále sedm tankovacích míst u čtyř výdejních stojanů. K dispozici je kompletní sortiment paliv společnosti KM-PRONA, to znamená aditivovaná motorová nafta DieselPro i prémiová DieselPro Plus (bez biosložky), benzín oktanového čísla 95, směs benzínu a bioethanolu E85 a LPG. Řidiči tu najdou také stojan na výdej kapaliny AdBlue, stranou pak stojí ještě výdejní stojan na LPG. Stále ještě málo viděnou službu představují výdejní stojany na kapalinu do ostřikovačů, které jsou praktické i ekologické zároveň. Chybí stojan na rychlovýdej motorové nafty, což je s ohledem na lokalitu pochopitelné, nicméně kamióny mohou zavítat i sem a jejich řidiči zde mohou využít k placení palivové karty DKV, DFC a UTA, které zde stejně jako karty CCS akceptují. Pokud si někdo přeje natankovat palivo obsluhou, je k dispozici také placař, který se jinak stará o výdejní stojany, čistotu refýže a čistotu a funkčnost mycího centra.

Mimochodem, také společnost KM-PRONA nabízí vlastní karty pro nákup pohonných hmot pro soukromé motoristy (slevová karta Bonus Card) i firmy (Client Card), které mohou platit na fakturu. Nechybí dobíjecí dárková karta (Gift Card) a nedávno nabídku pro věrné zákazníky rozšířila i mobilní aplikace "Moje KM-PRONA". Stačí si ji stáhnout do telefonu s NFC, před placením u pokladny přiložit k terminálu a z každého natankovaného litru paliva se vám odečte sleva, jejíž výše se odvíjí od natankovaného množství za určité časové období.

Vzorná refýž, útulný shop

V době naší návštěvy samozřejmě všechno ještě zářilo novotou, u každého výdejního místa byl k dispozici hasicí přístroj, čistá voda na mytí oken, odpadkový koš i jednorázové rukavice. Novotou zářily i výdejní stojany Tatsuno, jejich spodní část skrývající technologii kryje panel vyvedený ve firemních barvách. Samolepka na výdejním stojanu pak oznamuje, že také KM-PRONA je součástí programu Pečeť kvality, což zajištuje pravidelnou kontrolu jakosti pohonných hmot od společnosti SGS. Ale KM-PRONA, která si distribuci pohonných hmot zajišťuje sama, obecně problémy s jakostí nemá, což ukazuje na pečlivou péči a pravidelnou údržbu skladovacích prostor i čerpacích technologií.

Velké logo nad vstupem do shopu oznamuje zákazníkům, že součástí služeb je kavárna MonzaCafé Expres, která nabízí dva různé druhy kávy (Monza a Portofino) a studený bufet v podobě vlastních čerstvých baget, chlebíčků a rozpékaného sladkého pečiva. Dokonce si zde vyrábějí i stále populární smaženky. Pro zdravímilovné zákazníky zde navíc připravují vlastní jogurty s cereáliemi a ovocný fresh. Mezi nestandardní produkty ČS patří také ledová káva se zmrzlinou. Co se týče občerstvení Monza Café Expres, jedná se již o devátou provozovnu v řetězci KM-Prona, která tuto službu nabízí. Další dvě čerpací stanice navíc disponují občerstvením Monza Café s ještě širší nabídkou kávy, které mají i vlastního kuchaře s širokou nabídkou teplých jídel.

Z původního zázemí čerpací stanice zůstaly jen obvodové zdi, vnitřní prostor však byl zcela přestavěn. Designéři se nakonec rozhodli jej rozdělit na pět částí: zázemí pro obsluhu, obchod, výdejní prostor občerstvení včetně kávového koutku, sociální zařízení a posezení pro zákazníky. To je součástí hlavního prostoru a je odděleno od obchodu stěnou z dřevěných lamel. Sortiment shopu je standardně bohatý v rámci nabídky celé sítě KM-PRONA, prostoru mezi jednotlivými regály však není nazbyt a zákazník si v záplavě zboží může připadat trochu stísněně. Ale najde tu vše a akční zboží i nabídku dalších služeb zobrazují moderní LCD panely nad pokladnou. Venkovní posezení se čtyřmi stolky s lavicemi a firemními slunečníky najdou zákazníci čerpací stanice u zeleného pásu mezi parkovacími místy. Na sociální zařízení se vstupuje podle současných trendů ze shopu a asi je vám jasné, že i tato část čerpací stanice, vyvedená v útulných hnědých odstínech v kombinací s bílou a oranžovou, byla vzorně čistá a stále ještě zářila novotou.

Nové mycí centrum

Důležitou součástí areálu větších městských čerpacích stanic je mycí centrum. Většinou je k dispozici portálová myčka nebo jeden mycí box. Zde najdete obojí a mycí boxy mohou navíc najednou využívat dva zájemci. Tato nabídka byla k dispozic i za firmy ETK, nicméně i v tomto případě investovala KM-PRONA do nové technologie, která nese značku Istobal. Zájemci o mytí v portálové myčce mohou vybírat ze čtyř programů v přijatelných cenách od 79 Kč (základní mytí) po 169 Kč (mytí s nanotechnologií). Mycí boxy vybavené nejmodernějšími technologiemi bezkontaktního mytí včetně závěrečného oplachu osmotickou vodou se mohly v době naší návštěvy pochlubit bezkonkurenční cenou. Za jednu desetikorunu bylo možné využívat tlakové pistole tři minuty.

Závěr

Nová čerpací stanice řetězce KM-PRONA splnila naše očekávání. Důkladná rekonstrukce výrazně zvýšila kulturu čerpání pohonných hmot pro zákazníky, zcela přepracovaný interiér shopu pak poskytuje příjemný pracovní prostor pro obsluhu a zázemí pro občerstvení i odpočinek zákazníků, kteří mohou útulnou sedací část využívat ke schůzkám či jednání. Přitom mohou ochutnat výbornou kávu nebo některý z vlastních produktů studené kuchyně. Vítaným bonusem pro nájemce je pak moderní a dobře vybavené mycí centrum, které v hojném počtu využívají místní motoristé. A ještě je třeba dodat, že čerpací stanice na Kunratické ulici má otevřeno každý den od pěti do 22 hodin.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek