EuroOil, Stráž nad Nisou - Chybí jen stojan na vodík

Čerpací stanice roku, Čepro, a.s.

U rychlostní silnice I35 v katastru obce Stráž nad Nisou ve směru na Liberec slouží řidičům tři roky nová čerpací stanice. Pokud se podíváte na vzhled čerpaček řetězce EuroOil, do něhož patří, lze konstatovat, že je velmi netradiční. Pouze atika, totem a výdejní stojany prozrazují, že je součástí sítě státního Čepra, jinak je zde všechno trochu jinak. Největším kreditem této čerpací stanice je neobyčejně široká nabídka pohonných hmot, respektive energií.

18 let od myšlenky k realizaci

Čerpací stanice EuroOil zde stojí od roku 2016, vlastní ji společnost EDI Liberec, a. s. Nicméně o záměru vybudovat zde oázu pro řidiče zde uvažovali již v 90. letech minulého století. Ostatně stavební povolení majitelé dostali již v roce 1998. Přesto trvalo dlouhých 16 let, než k realizaci došlo.

Mělo zde být rozsáhlé stání pro kamiony, ale nakonec se představy odvíjely od posledních trendů a od dohody s partnerem, kterým se stala státní společnost ČEPRO, která u nás mimo jiné spravuje síť čerpacích stanic Eurooil. I tak můžeme výsledek považovat za poměrně velkorysý ve srovnání s ostatními čerpacími stanicemi v okolí, na které narazíte podél silnice I35. Na jednu stranu tedy vznikla čerpací stanice podle požadavků expertů společnosti ČEPRO, na druhou stranu byl majitelům ponechán prostor na vlastní představy o vzhledu čerpací stanice, což je vidět hlavně na shopu a zejména na barevnosti a materiálové rozmanitosti interiéru.

Komplexní nabídka

Co se týče nabídky pohonných hmot nebo chcete-li dostupných energií, těžko dnes budete hledat čerpací stanici s komplexnější nabídkou. Zájemci zde najdou nejen klasické pohonné hmoty na benzín a naftu, ale doplnit potřebné médium zde mohou také majitelé automobilů s pohonem na LPG i CNG. A zkrátka nepřijdou ani elektromobilisté, kteří zde mohou dobít energii u dvou rychlonabíjecích stojanů.

K dispozici je zde pochopitelně nabídka pohonných hmot státní společnosti ČEPRO. Na třech oboustranných stojanech najdete klasický benzín oktanového čísla 95, standardní motorovou naftu bez biosložky Optimal D a navíc aditivovanou s označením Optimal D+. Omezená nabídka - chybí zde vysokooktanový benzín Optimal 98 a aditivovaný Optimal 95 - je způsobena menším počtem zabudovaných nádrží. Nabídku na refýži doplňuje výdejní stojan pro kapalinu AdBlue a také vysokokapacitní plnicí stojan na CNG od společnosti Innogy, který tak mohou využívat také autobusy a nákladní automobily.

Pro majitele automobilů upravených na spalování LPG ještě stojí stranou plnicí stojan na propan-butan od společnosti Kralupol a vzadu za shopem a venkovním posezením pak najdete dva oboustranné rychlonabíjecí stojany se systémy Combo CCS (50 kW), CHAdeMO (50 kW) a klasickým připojením Type 2 (22 kW) pro elektromobily od společnosti ČEZ. "Možná do budoucna budeme řešit s ČEZem rozšíření elektrodobíjení. Jsou tu čtyři místa, ale to možná nebude stačit. Neměl by to být problém, máme zde úplně novou trafostanici i nové kabely," říká jeden z majitelů této čerpací stanice Petr Jakl.

Vytápění tepelným čerpadlem

Mezi výdejním místem a moderním shopem je poměrně široký odjezdový prostor s několika parkovacími místy, který bohužel není zastřešený. Prostorné zázemí čerpací stanice pak nabízí nadstandardní prostor pro obchod i občerstvení stejně jako poměrně velkorysé zázemí pro personál, kde kromě skladů pro potraviny i tzv. "nonfoodové" zboží najdeme přípravnu pro jídla, sociální zařízení pro personál, šatnu se sprchou, kancelář i technickou místnost pro vytápění celého objektu pomocí ekologických tepelných čerpadel vzduch/voda.

Celý shop je vyveden v decentních odstínech šedé, vínové a hnědé, moderní a vkusné vybavení (regály a nábytek) pak dodala firma ZOK systém z Havlíčkova Brodu. Za zmínku stojí nadstandartní prosklení celého shopu, které přes den umožňuje výrazně omezit umělé osvětlení. Má to však i svou stinnou stránku, protože interiér se v létě značně zahřívá. "Proto jsme sem dali na okna fólie a samozřejmě tu musí fungovat i klimatizace, která jde z tepelných čerpadel," říká Petr Jakl.

Protože čerpací stanice převzala vedle nabídky pohonných hmot i kompletní sortiment výrobků od sítě EuroOil, vystačí si se dvěma samostatnými regály uprostřed, rozměrnou chladicí skříní a regály na zadní stěně, podél předního okna a nad pokladnami. Pokladní systém je od společnosti Your Systém. V sortimentu najdete vše, co by na čerpací stanici nemělo chybět od nápojů přes cukrovinky, hračky, drogerii až po automotive zboží. Významné místo na zadní stěně pak zabírá působivá vinotéka. Nějaké originální produkty z podhůří Ještědu nebo krajové speciality zde ale nenajdete.

Oběd si tu dáte, ale…

V levé části prostoru shopu stojí tři stolky a barový pult. Od zbytku prodejny je tento prostor oddělený velkou květinovou výzdobou a třetím regálem se zbožím. Proti stolkům je výdejní pult na občerstvení s prosklenou a osvětlenou vitrínou s nabídkou sendvičů, pečiva a hotových jídel. Na něj navazuje zleva automat na kávu od společnosti Dallmayr a zprava pokladna s regály na cukrovinky a další otevřený chlazený na regál na balené bagety a sendviče značky Hamé. Kromě klasického automatu na instantní kávu je zde samozřejmě k dispozici i automat na zrnkovou kávu. Díky němu si zde můžete dát i kvalitní kávu Dallmayr, jak s sebou do kelímku, tak do porcelánu pro konzumaci na místě.

Ačkoli součástí zázemí objektu je i přípravna jídel s několika profesionálními zařízeními, v podstatě zde využívají pouze mikrovlnnou troubu na ohřev chlazených hotových jídel od společnosti Days Menu. "Zjistil jsem, že takhle je to pro nás i pro naše zákazníky optimální s ohledem na šířku sortimentu, poptávku a možnou dobu skladování," říká Petr Jakl a dodává, že kuchaře by zde asi neuživili.

Zatím bez mycí linky

Z druhé strany shopu najdete i venkovní posezení, které samozřejmě není v lednu příliš využíváno. Jinak jsou součástí čerpací stanice také rozsáhlé parkovací plochy. Celkem sedm míst zde najdou řidiči kamionů, dalších dvacet je pro osobní automobily. Jejich majitelé pak mohou využít i kompresor a vysavač, naopak mycí linkua nebo samoobslužný mycí box zde nenajdete, což samozřejmě vychází z konceptu dálniční čerpací stanice. V budoucnu se uvažuje o tom, že by se na čerpací stanici dalo dojet i přímo z Liberce horní cestou, takže by zde i mycí centrum dávalo smysl. "Máme na to už připravený projekt, uvidíme," říká majitel.

Ještě dodejme, že čerpací stanice není otevřena nonstop, ale jen od půl šesté do 22 hodin a celý areál zvládne obsloužit celkem pět zaměstnanců ve dvousměnném provozu a jeden brigádník.

Závěr

Čerpací stanice Eurooil u rychlostní silnice I35 se nám líbila. Určitě je výjimečná z hlediska komplexní nabídky standardních i alternativních pohonných hmot, za zastavení stojí i moderní shop s útulným posezením, čistým a moderně vybaveným sociálním zařízením a rozmanitou nabídkou hotových jídel. Nejde sice o žádný kulinářský zážitek, ale v rámci doplnění potřebné energie pro tělo zdejší nabídka nápojů i jídel splňuje více než základní požadavky.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek