Benzina, K Barrandovu - Jako ze škatulky

Čerpací stanice roku, UNIPETROL RPA, s.r.o.

Rušná pražská ulice K Barrandovu vede od Barrandovského mostu k Pražskému okruhu a především na dálnici D5. Čerpací stanici na ní mají čtyři z pěti největších řetězců na českém trhu. Jako poslední zde nabídl své služby ten největší - Benzina. Před třemi lety zde koncern Unipetrol převzal jednu ze dvou čerpacích stanic od rakouského OMV. Dnes tato čerpací stanice patří mezi nejreprezentativnější v celém řetězci 416 čerpacích stanic.

Na rušné pražské ulici

Čerpací stanice Benzina stojí v kopci čtyřproudé ulice K Barrandovu na relativně úzkém, ale dlouhém pozemku za rušnou světelnou křižovatkou a autosalonem Klokočka. Sjezd je přehledný, příjezd k čerpacím stojanům snadný, prostoru je zde dostatek. I kdyby zde došlo k většímu návalu zákazníků, provoz na ulici k Barrandovu by to nemělo ovlivnit. Bez problémů zde natankují i kamiony, ale ty se na této komunikaci od otevření jihozápadní části Pražského okruhu nevyskytují ve větším počtu. I tak je provoz na ulici K Barrandovu poměrně hustý jak ve všední dny, tak o víkendu.

Je těžké říci, zda čerpací stanice patří mezi městské, nebo dálniční. Ulice K Barrandovu je v podstatě výpadovkou na Plzeň a Karlovy Vary, zároveň je však také obslužnou komunikací Barrandovského sídliště. Mezi zákazníky proto patří nejen ti, kteří projíždějí, ale také místní obyvatelé městské části Praha 5.

Jak už bylo řečeno, čerpací stanici zde v 90. letech vybudovala společnost OMV, která však následně převzala čerpací stanice BP a jedna z nich byla o necelý kilometr dále na konci sídliště Barrandov. V rámci optimalizace sítě tak byla tato čerpací stanice v roce 2017 nabídnuta společnosti Benzina, která ji kompletně zrekonstruovala. Nejdříve byl od základu přestavěn shop a zázemí, loni pak došlo k výměně nádrží a výdejních stojanů. Nové technologie od firmy Washtec se zde dočkala i mycí linka, která jako první v ČR nabídla zážitkový program FoamSensation s pěnovou a světelnou show.

Kompletní sortiment Benziny

Loni zrekonstruovaná refýž nabízí čtyři zastřešené oboustranné stojany Tokheim ve dvou řadách, celkem tedy nadstandardních osm tankovacích míst. Levé s rychlovýdejem nafty a kapaliny AdBlue jsou samozřejmě určeny hlavně pro kamiony, na zbytku najdeme kompletní sortiment pohonných hmot od Benziny počínaje standardními aditivovanými palivy Efecta (benzín Efecta 95 a nafta Efecta Diesel) a konče prémiovými palivy Verva (benzin Verva 100 a nafta Verva Diesel). Nabíjecí stojan pro elektromobily zde zatím není a nekoupíte zde ani plynné pohonné hmoty LPG nebo CNG. Barrandovská Benzina však bude jednou z prvních čerpacích stanic v ČR, která bude nabízet vodík. Začátek výstavby vodíkových plnicích stojanů je pak plánován už na letošní rok.

Multiproduktové stojany Tokheim jsou vybaveny velkoplošnými displeji, které umožňují zobrazit vedle nabídky pohonných hmot také některá reklamní sdělení. U všech pak navíc zákazníci mohou platit prostřednictvím mobilního telefonu přes systém, který pro síť Benzina zajišťuje společnost Unicode Systems. Při naší návštěvě bylo všude čisto a u žádného stojanu nechyběly odpadkové koše, hasicí přístroj ani pomůcky na mytí oken.

A mobilní telefon využijete také při návštěvě mycí linky. Zde si buď můžete vybrat v shopu jeden z programů a zaplatit normálně u pokladny, nebo si stáhnout aplikaci Mycí Digi Linka do mobilního telefonu, zaregistrovat se a pak už si jen vybrat v mobilu mycí program a zaplatit jej. Vůbec přitom nemusíte vystoupit z automobilu. Kamera u vjezdu do linky rozpozná registrační značku, pustí vás dovnitř a tam se automaticky spustí vámi zvolený program.

Útulný a přehledný interiér

Před vchodem do shopu, který zdobí tradiční dřevěná žaluzie, jsou po levé straně tři parkovací místa a po pravé terasa s venkovním posezením, které využívá k zastínění zastřešení refýže. Před vchodem samozřejmě nechybí nabídka kapaliny do ostřikovačů se značkou Benzina ani designové odpadkové koše na tříděný odpad.

Celkový prostor shopu není přehnaně velký, ale díky optimálnímu počtu a rozmístění regálů je docela vzdušný. K jeho příjemné atmosféře výrazně přispívá i rafinované osvětlení kombinující stropní světla LED a lampy visící nad jídelními stoly a barovým pultem. Povedené jsou i zelené plochy pod stropem doplněné obrazy ovoce a zeleniny. I když nejrůznějších materiálů i barev je v interiéru spíše více, nepůsobí to jako celek rozhodně přeplácaně. Naopak lze říci, že tvůrci tohoto konceptu docílili jisté harmonie a zákazník se zde musí cítit dobře.

Návrh interiéru se řídil optimálním rozmístěním impulsního zboží, které zákazník musí zaregistrovat. Než zamíří k pokladnám, nemůže si nevšimnout akční nabídky s výrazným označením "Hit měsíce" na jednom ze dvou volně stojících regálů. V dohledu od vstupních dveří pak má také samoobslužný kávový koutek.

Velmi kvalitní káva má jeden jediný problém, který se ale týká všech čerpacích stanic Benzina - dát si ji můžete pouze do kelímku. Přitom koncept občerstvení Stop Café 2.0 nabízí vedle kávy, hotdogů, stripsů, masových kuliček, hranolek, teplých vaflí a čerstvě připravených baget také polévku, která se podává v porcelánové misce. Tudíž se zde musí i umývat nádobí,  a všechno občerstvení tedy není koncipováno jako "take away". Škoda, jinak je totiž celkové pojetí občerstvení této čerpací stanice téměř dokonalé. Snad i z hlediska ekologie tvůrci tohoto konceptu časem přehodnotí své stanovisko a skvělou kávu si na Benzině budete moci dát do porcelánového hrnku s podšálkem a nerezovou lžičkou a v klidu vypít u útulného stolku uvnitř nebo na venkovní terase. Zbývá doplnit, že k výše uvedeným pokrmům si kromě klasických minerálních vod nebo limonád můžete dopřát za bezmála 60 korun čerstvý ovocný fresh.

Plné regály

Nabídka zboží je standardní v rámci celé sítě Benzina. Nechybí zde samozřejmě cukrovinky, cigarety, teplé a chlazené nápoje, zmrzlina i automotive zboží. Stranou pak stojí regál s nabídkou vín. K tomu je třeba dodat, že prezentace veškerého zboží byla v době naší návštěvy na úrovni, regály byly zaplněny přesně tak, aby na nabídku maximálně nalákaly.

Co se týče dalších služeb, samozřejmostí je připojení k internetu prostřednictvím bezplatné wi-fi, možnost dobití mobilních zařízení u stolků a baru, vsadit si zde můžete i Sazku a v případě potřeby zde najdete i základní sortiment léčiv ve vitríně od Mediapointu. Čerpací stanice na Barrandově je otevřena nonstop.

Nájemkyně Iveta Lukášková pracuje v tomto oboru již osmnáct let. Po čerpacích stanicích Esso a Agip spojila své podnikání od roku 2015 se společností Benzina a od roku 2017 má na starosti právě čerpací stanici na Barrandově. V poslední době se ve všech pádech skloňuje především otázka personálu. "Musím zaklepat, ale tady mám poměrně stabilizovaný personál. Snažím se s lidmi vytvářet spíše přátelské vztahy, i když si samozřejmě stále musíte hlídat tu tenkou hranici, aby to nesklouzlo na jednu, nebo druhou stranu."

Závěr

Čerpací stanice Benzina na Barrandově patří v největší tuzemské síti mezi ty nejsledovanější a je to na ní vidět. Dokonalá čistota venku i uvnitř shopu, útulný interiér, voňavé sociální zařízení, regály plné zboží, kompletní sortiment pohonných hmot, moderní mycí linka i možnost využívat služby prostřednictvím mobilního telefonu dělá z této čerpací stanice určitý etalon nejen pro ostatní pumpy této sítě, ale pro celý český retailový trh.

Nutno ještě dodat, že jsme čerpací stanici Benzina navštívili předtím, než začal v ČR platit nouzový stav kvůli pandemii koronaviru, což je vidět i na přiložených fotografiích. Stavoval jsem se pak na Barrandově ještě jednou, už v nouzovém stavu. Tehdy byl koutek občerstvení uzavřen a označen vysvětlujícími cedulkami a u všech tří pokladen oddělovalo obsluhu od zákazníků rozměrné plexisklo. O tom, že obsluha měla standardně nasazené roušky, asi není třeba mluvit…

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek