AN, Týn nad Vltavou - Ve stínu Temelína

Čerpací stanice roku, AN Týn nad Vltavou

Malebné jihočeské město Týn nad Vltavou vzdálené 28 km od Českých Budějovic má okolo osmi tisíc obyvatel, dominantou tohoto místa je však jaderná elektrárna Temelín, která leží od Týna asi pět kilometrů. Když do města vjíždíte po silnici 159 ve směru od Tábora, narazíte na modrošedou čerpací stanici AN místního podnikatele Antonína Novotného, který zde provozuje i značkový autoservis, STK, dealerství Škody a pneuservis sítě Bestdrive.

Největší prodejní plocha?

Čerpací stanice byla postavena na rozsáhlém pozemku v roce 2010 a z hlediska užitné plochy nejde o typickou stavbu svého druhu. Když přijíždíte od Tábora, na první pohled se zdá, že se jedná o celkem normální pumpu. Vysoký totem, výrazná modrá atika, tři oboustranné stojany vedle sebe pro šest tankovacích míst a velký prostor s parkovacími místy okolo představuje standardní řešení pro příměstskou čerpací stanici. Ale zdání klame. Přes celou šíři atiky se totiž táhne i zázemí čerpací stanice, které skrývá nejen prostorný obchod s bistrem a dětským koutkem, ale navíc ještě čínskou restauraci. Samotný prostor shopu pak určitě patří mezi největší svého druhu zřejmě nejen v Česku…

Odhadem se jedná o plochu bezmála 500 metrů čtverečních, kam se mimo jiné vešel jídelní kout, pult s občerstvením, pokladny, dětský koutek, kávový koutek s dvěma automaty a ještě dobře zásobený obchod s pěti dlouhými, volně stojícími regály doplněnými "brandovými" stojany nebo boxy se zmrzlinou a energetickými drinky. A nechybí ani stojan s nabídkou vín. Na design si u čerpací stanice AN nehrají, všechno je podřízeno funkcionalitě a životnosti. Zařízení je ostatně poplatné době, kdy byla čerpací stanice postavena. Nenajdete zde vestavěné chladicí skříně nebo obrazovky nad pokladnami, které lákající například na nabídku bistra nebo poskytují ceník mycí linky.

Zpočátku bylo v tak velkém prostoru složité udržovat v zimě i v létě standardní teplotu a po prvním roce provozu musela být zesílena klimatizační jednotka, zároveň je náročné celý prostor optimálně osvětlit, protože denní světlo doprostřed prodejny nedosáhne. I když se pro vnitřní osvětlení využívá úsporné technologie LED, je část stropních panelů vypnutá, a uvnitř shopu je tak v určitých místech po celý den přítmí.

Sázka na automotive zboží

Okamžitě mě napadlo, že by se ze shopu této čerpací stanice mohl klidně udělat menší supermarket, na potraviny podle provozní Lenky Valkové, která na své pozici působí od otevření čerpací stanice v roce 2010, to ale prý nefungovalo. "Zkoušeli jsme to, ale nakonec jsme od toho upustili. Měli jsme dokonce i dodavatele čerstvého pečiva, ale v Týně je dostatek obchodů a my jsme jim nemohli konkurovat jak nabídkou zboží, tak cenou," říká.

A tak se majitel začal soustředit hlavně na automotive zboží, ke kterému má jako provozovatel autoservisu i pneuservisu nejblíž. V nabídce shopu tak najdete nejen provozní kapaliny a autokosmetiku nejrůznějších značek, ale například také autobaterie, některé náhradní díly do automobilů (třeba výfuky), a dokonce pneumatiky. "Lidé si to pochvalují. Říkají, že u nás seženou kdeco," dodává Lenka Valková.

Standardní nabídka paliv

Čerpací stanice má otevřeno od 6.00 do 21.00 hodin každý den, ve večerních a nočních hodinách je k dispozici tankautomat, který sem dodala společnost Unicode Systems. Mezi zákazníky většinou patří místní a pak firmy z blízkého okolí včetně zemědělských podniků nebo projíždějící kamiony. Čerpací stanice má své vlastní slevové karty, z palivových karet zd pak e akceptují pouze ty od společností CCS a DFC.

Pohonné hmoty a také kapalinu AdBlue dodává na čerpací stanici AN budějovická společnost Arex. Pocházejí buď z Čepra, nebo z OMV. U všech tří oboustranných stojanů je k dispozici jak standardní benzin Natural 95, tak vysokooktanový Natural 98 a standardní nafta. Na stojanech Wayne je sice vidět, že už mají něco za sebou, ale celkově lze konstatovat, že výdejní místa jsou čistá a erozí v zásadě nepoškozená. U pravého výdejního místa je navíc stojan na kapalinu AdBlue, u prostředního zase stojan na výdej kapaliny do ostřikovačů. "Na to si naši zákazníci zvykli a pochvalují si to. Sama jsem překvapená, jak často musíme kapalinu doplňovat," říká Lenka Valková.

Z nabídky alternativních paliv je zde k dispozici pouze LPG (ze stojanu i v lahvích), o nabíjecím stojanu pro elektromobily pak majitel do budoucnosti určitě uvažuje možná i proto, že automobily na elektrický pohon má od loňska v nabídce svého dealerství. 

Když nechcete "čínu"

Oddělení bistra nekonkuruje vedlejší čínské restauraci. V nabídce jsou pouze vlastní čerstvé bagety, pizza ze zmraženého polotovaru, párek v rohlíku a polévky, které se zde ovšem nevaří. A pak samozřejmě káva. Tu si můžete dát jak ze skříňových automatů do kelímku, tak z klasického pákového automatu se zrnkovou kávou do porcelánového šálku. K ní si pak můžete vybrat z bohaté nabídky rozpékaného sladkého pečiva, které sem dodává kladenská pobočka belgické společnosti La Lorraine.

Kávu si můžete vypít i venku u menšího posezení hned vedle vchodu do obchodu, ale to se asi brzy změní. Před nadcházející sezonou chce majitel investovat do důstojnější venkovní zahrádky, neboť se zde v létě často zastavují motorkáři, Antonín Novotný je ostatně jedním z nich. Je samozřejmě otázkou, jak jeho plány ovlivní současná situace s pandemií koronaviru.

V areálu čerpací stanice se nachází asi 15 parkovacích míst pro osobní automobily, čtyři byly vyhrazeny i pro kamiony. "Ty jsme ale museli na žádost místních obyvatel uzavřít, protože zvláště polští řidiči kamionů zde v noci dělali hrozný hluk," říká Lenka Valková.

Solidní prostor má i sociální zařízení, kde najdete tři toalety pro dámy, jednu pro invalidy a pány a samozřejmě pisoáry. Hlavně kvůli řidičům kamionů nechybí ani sprcha. K jejímu použití ale potřebujete žetony, které vám za úplatu vydá obsluha. Sociální zařízení bylo v době naší návštěvy vzorně čisté a voňavé.

Na čerpací stanici nechybí ani docela velkorysé mycí centrum, jehož součástí je portálová myčka a dva mycí boxy s technologií od firmy Christ a ČOV od firmy Šebesta. Hodonínská společnost navíc dodala i vysavač a kompresor. Po deseti letech služby je však už vidět, že by si to celé zasloužilo rekonstrukci, což je ostatně v plánu jako jedna z nejbližších investic.

Dodejme ještě, že o provoz a zákazníky čerpací stanice AN se pod vedením Lenky Valkové stará šest zaměstnanců ve dvousměnném provozu. Venkovní údržbu si majitel čerpací stanice provádí sám, na obrovské vnitřní prostory navíc zaměstnává uklízečku.

Závěr

Čerpací stanice AN v Týnu nad Vltavou je opravdu originální. Sám jsem se u nás s tak velkou prodejní plochou na čerpací stanici nesetkal a nabídka zboží, respektive jeho rozmanitost v mnoha ohledech předčí specializované prodejny. I když čerpací stanice po deseti letech provozu funguje bez problémů a o zákazníky nemá nouzi, obrovský vnitřní prostor by si určitě zasloužil komplexní přestavbu. Na tu by si její majitel měl najmout specializovanou firmu, která by mu vytvořila návrh nejen na to, jak lépe zboží nabízet, ale současně s tím také jak optimálně skloubit část bistra a obchodu. Po této investici by pak mohla dosáhnout nejen většího zisku, ale zároveň ve všech ohledech uspokojit stále náročnější zákazníky.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek