OMV - Tradiční pumpa v novém hávu

Čerpací stanice roku, OMV Česká republika

Čerpací stanice OMV v Praze Nových Butovicích na Bucharově ulici září novotou. Rakouský řetězec své čerpací stanice modernizuje průběžně, tahle tradiční městská pumpa stojící kousek od nájezdu na plzeňskou D5 však loni prošla rekonstrukcí zcela zásadní.

OMV patří mezi poslední významné mezinárodní společnosti, které na českém trhu provozují početně významnou síť čerpacích stanic. Rakušané ji během posledních dvou let optimalizovali, když část svých provozoven (celkem 63) prodali Benzině. Přesto je jejich pozice na českém trhu stále významná. Podle počtu čerpacích stanic (140) se sice OMV řadí v Česku až na páté místo, ale zelenomodré pumpy najdeme na všech dálnicích, které protínají Českou republiku, a také na významných místech velkých měst včetně toho hlavního.

Na rozšířeném území Prahy slouží motoristům celkem 28 čerpacích stanic OMV, z toho hned pěti (v ulicích 5. května, na Karlovarské, Strakonické, Radlické a Bucharově) vládnou bratři Stanislav a Tomáš Novákovi. My jsme se zajeli podívat na pumpu v Bucharově ulici, která se nachází mezi sídlištěm Nové Butovice a komerční zónou v ulici Pekařská vedle autosalonu společnosti Auto Palace a nově také supermarketu Lidl. Typická městská čerpací stanice s rozšířenou nabídkou pro mytí automobilů totiž prošla předloni kompletní rekonstrukcí. Čerpací stanici postavila v Bucharově ulici v polovině 90. letech společnost BP, po odchodu tohoto nadnárodního ropného koncernu z ČR v roce 2006 odkoupila její aktivity OMV. Bratři Novákovi mají tuto pumpu v nájmu od roku 2010.

Vysoký standard

Čerpací stanice s osmi výdejními místy u čtyř multiproduktových stojanů patří mezi ty větší a poskytuje více než dostatečnou kapacitu a komfort pro plynulé odbavení zákazníků. Nad výdejní plochou se vypíná přestřešení s typickým zelenomodrým lemem. Při loňské modernizaci, kterou prováděla firma Acis, se měnily veškeré technologie včetně podzemních tanků. Nyní všechno doslova svítí novotou včetně stojanů americké značky Gilbarco Veeder-Root. Ty jsou tradičně zasazeny do designového opláštění v barvách rakouské společnosti. Kompletní nabídka značkových paliv Maxx Motion odpovídá vysokému standardu OMV, jejich jakost je průběžně monitorována nezávislou laboratoří SGS v rámci programu Pečeť kvality, což potvrzují samolepky na stojanu u každého tankovacího místa. Dokonale čistá a bez mastných skvrn je i celá výdejní plocha čerpací stanice, viditelné stopy zde po loňské rekonstrukci nezanechala ani letošní na Prahu docela krušná zima. Alternativní paliva (LPG, CNG) u této čerpací stanice nenajdete, není tu zatím ani nabíjecí stanice pro elektromobily nebo stojan na kapalinu AdBlue, který je dnes standardem hlavně u dálničních čerpacích stanic.

Útulná kavárna

Zděný objekt shopu s prosklením pouze do prostoru výdejních stojanů prošel loni rovněž velmi důkladnou rekonstrukcí nebo spíše přestavbou. I když se nezměnila celková plocha zázemí, zcela zásadně se změnilo jeho uspořádání. Zůstaly pouze chladicí boxy pro nápoje, ostatní je nové. OMV v poslední době provádí redesign interiérů svých čerpacích stanic v moderním stylu podle nejnovějších trendů. Platí to samozřejmě i pro pumpu v Bucharově ulici. Uprostřed prodejní plochy jsou dvě podlouhlé regálové gondoly, zadní stěna naproti vchodu je tvořena chladicími vitrínami, které zároveň slouží díky přístupu zezadu jako sklady. Významný prostor nově dostalo posezení s dostatečným počtem míst pro zákazníky čerpací stanice. Dřevěné stolky a polstrované posezení s potahy v barvě světle zelených oliv v kombinaci s hnědými tóny na stěnách k tomu vytvářejí společně s decentním LED osvětlením útulné prostředí pro příjemnou relaxaci třeba u kávy.

OMV je rakouská firma, a tak není divu, že tento lahodný teplý nápoj nabízí její čerpací stanice ve špičkové kvalitě jak z hlediska surovin a výrobního zařízení tak také servírování. Zaměstnanci čerpacích stanic OMV jsou ostatně v tomto ohledu proškoleni a sám musím uznat, že cappuccino, které mi zde bylo nabídnuto, bylo opravdu vynikající. Můžete si jej objednat jak do kelímku, tak do kvalitního porcelánu. Nechybí ani bezplatné připojení na internet prostřednictvím wi-fi, pokud si však budete chtít dobít své mobilní zařízení, musíte požádat obsluhu o použití standardní zásuvky. Ta vám ovšem bez problémů vyhoví.

Sázka na sendviče

I když místo v koutku shopu k posezení doslova láká, na "jedlíky" tato pumpa zacílená není. Menu občerstvení Viva totiž obsahuje pouze rozpékané pečivo nebo sendviče. I to však dokresluje styl městské kavárny. Svého času zde ostatně nabízeli tzv. jednorázové polévky a hotová jídla, ale zájem byl minimální. Díky masivní reklamě jsou naopak v hledáčku zákazníků docela často sendviče s recepturou známého kuchaře Emanuela Ridiho. Ty jsou velmi chutně vystaveny v proskleném boxu u pokladen. V poslední době se u OMV vrhli také na tzv. zdravou výživu. Chladicí box s těmito potravinami značky Peblo najdete v impulsní zóně hned u vchodu do prodejny. Zde nechybí ovocné "freshe" nebo jogurty s čerstvým ovocem a chia semínky. Další "porci zdraví" najdou zákazníci v samostatném nechlazeném regálu před pokladnami v podobě speciálních drinků, raw tyčinek nebo zeleninových chipsů s příchutí humusu či quinoi.

Sortiment čerpací stanice nabízí všechny standardní produkty tohoto rakouského řetězce na českém trhu, nicméně nájemce v poslední době trápí přítomnost nově postaveného supermarketu Lidl. Díky tomu trochu klesl obrat shopu, návštěvníci supermarketu navíc hojně využívají bezplatné sociální zařízení čerpací stanice a občas zabírají i parkovací místa, kterých je v areálu čerpací stanice asi 10. Částečně to vyřešil plot mezi oběma objekty, který si nájemci pumpy nechali postavit teprve nedávno. Právě sociální zařízení nemohla být v rámci modernizace implantována do prodejny. Vstup zůstal zvenku a zákazníci si musí u pokladny vyžádat klíč, což představuje částečně i opatření proti nevítaným klientům supermarketu. Nutno ale podotknout, že v době naší návštěvy zářila obě sociální zařízení (pro dámy a pány + invalidy) čistotou.

Mycí centrum

Významnou část nabídky služeb této čerpací stanice představuje mycí centrum, jehož součástí je jednoportálová myčka značky Istobal s třemi mycími programy (119-249 Kč), dva moderní mycí boxy, kde nechybí třeba závěrečný oplach osmotickou vodou, a dva vysavače. Tato čerpací stanice vytváří společně s pumpou OMV na Radlické, kde je rovněž jednoportál, a dokonce čtyři mycí boxy, významné centrum mytí automobilů v této části Prahy. Kromě obyvatelů sídliště jsou zde navíc v nejbližším okolí soustředěny servisy a dealerství automobilů (Auto Palace, Emil Frey) a ještě zde vyrostl supermarket, takže o zájemce na mytí automobilů nemají obě čerpací stanice nouzi - spíše naopak. Občas by jejich kapacita mohla být klidně i větší…

Já na bráchu…

Čerpací stanice OMV v Bucharově ulici je vzornou ukázkou bratrské spolupráce. Tomáš a Stanislav Novákovi jsou oba vyučení automechanici, o šest let mladšího Tomáše však lákala práce na čerpací stanici, a tak se v 90. letech přihlásil do výběrového řízení nájemce čerpací stanice Pap Oil, které vyhrál. A bratra nakonec přemluvil ke spolupráci. Dnes se oba pohybují v oboru už bezmála 20 let, z toho deset je jejich podnikání spojeno se značkou OMV. Aktuálně mají oba bratři svou vlastní živnost, na Stanislava jsou napsány tři čerpací stanice, Tomáš má dvě. O všech pět pump se ale starají dohromady a někdy toho chytře využívají. "Když zde byla rekonstrukce, mohli jsme přesunout zboží na Radlickou a naopak," vysvětluje Tomáš Novák. Celkem oba bratři v rámci všech pěti čerpací stanic zaměstnávají okolo 20 lidí, u nonstop pumpy na Bucharově ulici se střídají dvě dvoučlenné směny po dvanácti hodinách. Ze zkušeností zaměstnávají spíše lidi středního věku od 40 let výše. "Mají už jiný přístup k práci a ke svým povinnostem vůbec, než mladí," tvrdí Tomáš Novák.

Pět čerpacích stanic v rámci Prahy 4 a 5 představuje nejen docela solidní porci kilometrů v nervózním pražském provozu, ale také mnoho problémů a povinností. Proto si oba bratři své kompetence rozdělili. Stanislav má pod palcem technologie, Tomáš se stará o účetnictví a zaměstnance. I když starostí mají oba nad hlavu, najdou si občas čas i na něco jiného. Na základě nápadu provozního z čerpací stanice na Karlovarské se jim například podařilo v rámci loňských Vánoc vybrat několik desítek tisíc korun na dárky pro dětskou onkologii motolské nemocnice...

Čerpací stanice na Bucharově ulici v Praze potvrdila svou úrovní služeb a produktů, čistotou exteriérů i interiéru či rozmanitostí zboží vysoký standard rakouské sítě OMV, což ještě umocnila její loňská modernizace.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek