Eurobit - Pumpa, nebo restaurace? Obojí!

Čerpací stanice roku, Eurobit

Dálnice D11 z Prahy k polské hranici snad nebude nikdy hotová. Pokud jedete směr Jaroměř a pak dále na Náchod nebo do Krkonoš, musíte v Hradci Králové sjet na městský okruh. Kdo tady jezdí často, nemohl si nevšimnout zbrusu nové čerpací stanice Eurobit, která je spojená s americkou restaurací EB Diners.

Projekt z roku 2000 se dočkal realizace

Díky tomu, že na okruhu je několik kruhových objezdů lze čerpací stanici nebo restauraci navštívit bez komplikovaného přejíždění do protisměru i v případě, že cestujete ve směru na Jaroměř. Jinak zde má tato čerpací stanice poměrně dost konkurentů, i když je pravda, že podobně výraznou nabídkou gastronomie nemůže konkurovat žádná.

Čerpacích stanic v šedooranžových barvách značky Eurobit stojí po České republice již 25 a jsou až na výjimky rozesety hlavně ve východních Čechách a Severní Moravě. Na čerpačky Eurobit však narazíte také v Praze, Chebu nebo Uherském Hradišti. Americkou stylovou restauraci EB Diners však najdete pouze u pumpy ve Voděradech u Krhova (PM 1/2017), Nasavrkách a nově také v Hradci Králové.

Za realizací tohoto gastromického unikátu stojí samozřejmě Dušan a Michal Trpkošové, majitelé sítě Eurobit. Ty samozřejmě podnikají hlavně v pohonných hmotách (velkoobchod, distribuce, maloobchod) a nově se dali také na farmaření. Konkrétně Michal Trpkoš si pořídil původně gotickou tvrz Lipka s rozsáhlými pozemky a do České republiky dovezl z Francie plemeno skotu. Právě v restauracích EB Diners tak můžete najít určité spojení mezi petrolejařinou a farmařením. Špičkové hovězí maso z farmy v Železných horách totiž mimo jiné najdete na jejich jídelních lístcích.

Na okruhu okolo Hradce Králové byl projekt nové čerpací stanice a myčky schválený již od roku 2000. Společnost Eurobit tento projekt i s pozemkem koupila a podle svých představ konečně zrealizovala. Místo myčky však zde vyrostla americká restaurace. Stavělo se dva roky a otevřelo teprve nedávno - 29. října.  Když jsme čerpací stanici v listopadu navštívili, všechno zde ještě doslova vonělo novotou.

Pouze benzín a nafta

Při příjezdu od Jaroměře láká k návštěvě nové čerpací stanice 13 m vysoký barevný totem s typickým logem Eurobit. Relativně úzký pruh mezi silnicí a polem nenabízí příliš mnoho prostoru, a tak je zázemí pumpy vymyšlené tak, že se táhne podél silnice a parkovací místa jsou rozeseta okolo. Když přijíždíte k pumpě, tak vlastně ani nevidíte, že je zázemí rozděleno na dvě části - obchod a restauraci. 

Sortiment pohonných hmot na třech oboustranných stojanech značky Wayne představují pouze benzin Natural 95 a standardní motorová nafta. Eurobit na svých pumpách prodává i naftu Diesel Zero bez biosložky, ale v Hradci k dispozici není. U místa, kde tankují kamiony, však najdete i samostatný stojan značky Gilbarco Veeder-Root pouze na kapalinu AdBlue. Stojany byly v době maší návštěvy samozřejmě čisté a nové. Tento stojan totiž bude sloužit zároveň jako platební terminál, ale zatím ještě nebyl v provozu. V plánu majitelů je ještě instalace plnícího stojanu na LPG a zároveň i prodej lahví na propan-butan.

O skladbě zákazníků této pumpy je ještě předčasné hovořit, ale z hlediska čerpání pohonných hmot se zde vytočí 80 procent nafty a jen 20 procent benzínu. Z toho lze celkem snadno usoudit, že největšími zákazníky čerpací stanice jsou řidiči kamionů. U této pumpy přitom fungují pouze karty CCS, Eurowag a pak vlastní Eurobit. S velkými společnostmi UTA nebo DKV zatím řetězce uzavřené smlouvy nemá. "Naším cílem je prodávat palivo a nemáme moc chuť se o zisk dělit s dalšími společnostmi. Chtěli bychom opslovit hlavně velké firemní flotily a nabídnout jim naše služby. Zatím máme asi 150 fleetových zákazníků," vysvětluje politiku společnosti Tomáš Veverka.

O pohonné hmoty se stará a cenovou politiku určuje centrála firmy. Filosofie je taková, že ceny by měly být někde napůl mezi "lowendovým" Tank Ono a velkými prémiovými řetězci. "Chtěli bychom být konkurencí tradičním českým společnostem, jakými jsou třeba RoBiN Oil nebo KM Prona," dodává Tomáš Veverka, obchodní ředitel společnosti Eurobit, který nás navštěvu nového provozu do Hradce pozval.

Standardní sortiment i vybrané lahůdky

Čerpací stanice v Hradci Králové má otevřeno nonstop, sedm dní v týdnu. Shopu s čerpací stanicí šéfuje Radek Michalica, obsluhu pak zatím zajišťuje celkem šest žen, které se střídají ve dvanáctihodinových směnách. Musím říci, že v porovnání s uspořádáním obchodu a rozsahem sortimentu zboží v Krhově je zde vidět obrovský posun. I když shop je dle mého názoru zaplněn zbožím až příliš, jeho uspořádání a nabídka působí atraktivně. Útulnost shopu umocňuje i poměrně velkorysý vestavěný chladicí box, kde kromě nápojů najdete i potraviny. Právě ty tvoří celkem netradiční sortiment pumpy. Zákazníci zde najdou například nejrůznější pasty, omáčky, koření, ale také uzeniny, pečivo, sušené šunky nebo vakuované chlazené hovězí maso právě z chovu v Železných horách. A pochopitelně nechybí ani menší vinotéka z vybranými víny od českých i zahraničních vinařů. Kromě zmíněných potravin především italské provenience si zde můžete koupit i zajímavě ochucené limonády z Mexika, které pak slouží v restauraci i jako designový doplněk. "V Krnově jsme měli jasně daný prostor, ze kterého se muselo vycházet, tady jsme si mohli všechno uspořádat podle svých představ," říká Tomáš Veverka.

Opravdová gastronomie

Z obchodu vede dlouhá chodba do druhé části zázemí, kde najdete restauraci EB Diners postavenou v americkém retro stylu 60. let. U vstupu nechybí jukebox, který však samozřejmě pracuje s CD disky, zbytek restaurace hraje výraznými barvami, lesklými plochami a chromem. Pro někoho to může být až příliš oslnivé, osobně ale musím uznat, že jsem se v tomto interiéru cítil příjemně. Možná by jen stálo uvažovat o nějakém zastínění, neboť restaurace je situována na jih, a při slunečném počasí nemusí být posezení podél velkoryse prosklených stěn úplně příjemné. Nicméně si myslím, že při první návštěvě tohoto prostoru budete určitě ohromeni. Stylové oblečení má i obsluha a stylové je samozřejmě také menu. Možná dokonce budete chvíli očekávat, že sem každou chvíli dorazí i James Dean nebo Elvis Presley... Ceny nejsou úplně lidové, ale to s ohledem na prostředí vlastně ani nečekáte. Zatímco kamionisté si zde většinou pouze natankují, do restaurace zavítají spíše posádky osobních automobilů. Během naší návštěvy zde například obědvala parta motorkářů. Postupem času by zde ještě mělo vyrůst venkovní posezení, které by nyní přes zimu stejně zelo prázdnotou.

S ohledem na nabídku jídel lze očekávat, že v budoucnu si zde občané Hradce zajedou pouze na oběd nebo večeři. Jídla zde mají poctivá z čerstvých surovin, porce veliké a menu tak akorát obsáhlé. O restauraci se stará jako manažer Zdeněk Kadlec, šéfkuchařem je Miroslav Bednárik. Ten začínal právě v první restauraci EB Diners v Krhově a nyní má na starost jako supervisor všechny tři provozy. Ráno si zde můžete objednat snídani (míchaná vajíčka, hemenex, lívance s javorovým sirupem, sendvič), celý den pak v nabídce nechybí výživná fazolová polévka. Jinak si samozřejmě můžete vybírat ze standardního menu některé z tradičních amerických jídel (hamburgery, steaky, žebírka, křidélka) nebo čerstvých salátů. A nechybí ani dětské menu.

Vybavení restaurace pochází ze Slovenska, skladbu barev a vůbec celkový koncept má na svědomí designér Tomáš Dočkal, který je ostatně podepsaný pod celým designem čerpacích stanic Eurobit. "Práce s Eurobitem je dlouhodobá a když jsme svého času přemýšleli, jak uspořádat restauraci v Krhově, napadlo pana Trkoše, že by se to bistro udělalo tématicky. Vsadili jsme proto na Burgery a čistě americký styl, který máme rádi," vysvětlil nám filosofii svého díla, na které může být právem hrdý, Tomáš Dočkal.

Musím uznat, že nová čerpací stanice s restaurací na městské okruhu okolo Hradce je opravdu zajímavá a každého, kdo zde zastaví, čeká v porovnání s nabídkou většiny čerpacích stanic v Česku nečekaný zážitek. Jestli bude příjemný nebo ne, záleží nyní na tom, jak bude fungovat zdejší servis respektive nevyzpytatelný lidský faktor, což ukáže teprve čas. Základ k úspěšnému podnikání v oboru - kvalitní zázemí a atraktivní sortiment - zde totiž rozhodně nechybí.

Vybavení restaurace pochází ze Slovenska, skladbu barev a vůbec celkový koncept má na svědomí pražský designér Tomáš Dočkal, který je ostatně podepsaný pod celým designem čerpacích stanic Eurooil. "Práce s Eurobitem je dlouhodobá, a když jsme svého času přemýšleli, jak uspořádat restauraci v Krhově, napadlo pana Trkoše, že by se to bistro udělalo tématicky. Vsadili jsme proto na burgery a čistě americký styl, který máme rádi," vysvětlil nám filozofii svého díla, na které může být právem hrdý, Tomáš Dočkal.

Musím uznat, že nová čerpací stanice s restaurací na městském okruhu okolo Hradce je opravdu zajímavá a každého, kdo zde zastaví, čeká v porovnání s nabídkou většiny čerpacích stanic v Česku nečekaný zážitek. Jestli bude příjemný, nebo ne, záleží nyní na tom, jak bude fungovat zdejší servis, respektive nevyzpytatelný lidský faktor, což ukáže teprve čas. Základ k úspěšnému podnikání v oboru - kvalitní zázemí a atraktivní sortiment - zde totiž rozhodně nechybí.

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek