8. 9. 2023
Zdravé jídlo u pump? Jde to…
Tradiční sortiment polotovarů a průmyslově upravených potravin,
tzv. fast food, u čerpacích stanic nedával donedávna řidičům příliš
na výběr, jak se během cesty kvalitně a zdravě najíst. V poslední
době se ale čerpací stanice snaží tento status změnit a svým
zákazníkům nabídnout i občerstvení v podobě plnohodnotného jídla,
které obsahuje méně tzv. éček a není tak nezdravé jako
fastfood.
UZPP a Alzheimerova nemoc
Nezdravé jídlo, konkrétně takzvané ultra zpracované průmyslové
potraviny (UZPP), může totiž ovlivnit i činnost mozku, tvrdí studie
z USA z roku 2019. Mezi UZPP patří chipsy, mražená pizza, instantní
nudle, ale i párky. Také většina sladkostí, zmrzlina z prášku,
ochucené jogurty či sycené a slazené nápoje, margaríny, kupované
pomazánky, ovocné aromatické i sáčkové čaje, instantní káva a
většina běžného pečiva ze supermarketů.
Jídla, která jsou pro většinu světa nejoblíbenější, mohou podle
studie svým strávníkům přivodit demenci či Alzheimerovu chorobu
dřív než těm, kteří si vaří sami a rychlopotravinám s "éčky",
cukry, solí i tuky se vyhnou.
UZPP se dělí se do dvou základních skupin. V prvním případě na
ty, které byly upraveny mechanicky. To může být třeba mleté maso z
obchodu, které bývá doplněno i řadou dalších přísad. A ve druhém
případě jsou to potraviny upravené chemicky. Čili přidáním
nepopulárních "éček" ve formě konzervantů, sladidel, barviv a
jiných látek. Typický je i vysoký podíl cukru a olejů, často
palmových.
Výroba všech těchto jídel bývá často také levná mimo jiné i
kvůli nižší kvalitě surovin. Proto pak jejich producenti na druhé
straně nemají problém dávat peníze za reklamu na billboardech i v
televizi, takže dost ultra zpracovaných průmyslových potravin lidé
dobře znají. Problém však potom nastává při nadmíře jejich
konzumace. Nová studie teď prokázala, že kromě jiných zdravotních
potíží způsobují i rychlejší hloupnutí.
UZPP a obezita
Podle americké studie zkonzumují lidé preferující UZPP průměrně
o 500 kalorií denně víc než ti konzumující jídla v přirozené
podobě. A francouzští i španělští badatelé se ve svých studiích
shodli i na tom, že pravidelný přísun ultra zpracovaných potravin
také zvyšuje riziko srdečních onemocnění a zkracuje život. Pokud
navíc tato oblíbená jídla u lidí tvoří více než 20 procent jejich
denního přísunu kalorií, mohou podle brazilských výzkumníků
přispívat ke zhoršení jejich kognitivních funkcí. Zasáhnout mohou i
centra mozku zodpovědná za zpracování informací a přijímání
rozhodnutí.
Podle Rudyho Tanziho, profesora neurologie Lékařské fakulty na
Harvardu a ředitele genetiky a oddělení výzkumu stárnutí ve
Všeobecné nemocnici státu Massachusetts, je klíčový problém s
těmito potravinami to, že "obvykle obsahují velmi vysoký podíl
cukrů, soli a tuku, což vše podporuje systematický rozvoj zánětů -
možná hlavní hrozbu pro zdravé stárnutí těla a mozku."
"A zatímco jsou pohodlné jako rychlé jídlo, zároveň nahrazují
konzumaci potravin, které mají vysoký obsah přírodní vlákniny,
která je důležitá pro udržování zdraví a rovnováhy bilionů bakterií
v naší střevní mikroflóře, která je zvlášť důležitá pro náš mozek a
snížení rizik mozkových chorob spojených se stárnutím jako
Alzheimer," dodal Tenzi.
Jak si vybírat z nabídky fastfoodu?
Každý ví, že rychlé občerstvení není vzorem zdravého životního
stylu. "Potraviny typu fast foodu jsou oblíbené, jsou chutné, což
je dané vysokým podílem tuku. Nicméně jejich výživová hodnota je
velice nízká, mají vysoký podíl jednoduchých sacharidů, chybí jim
vláknina, ale zato mají velký podíl sodíku," říká dietoložka
Karolína Hlavatá.
Jídlo z fast foodu ale člověka moc dobře nezasytí. Není problém
sníst 3 hamburgery, velké hranolky a přijmout energii, která by
jinak vystačila na celodenní redukční jídelníček. Taková lahůdka v
podobě hamburgeru, hranolek a sladkého nápoje může mít až 6000 kJ,
což by měl být pro některé lidi energetický příjem na celý den.
Problém ale je, že byť při takovém obědě přijmete hodně energie,
porce jsou malé a brzy dostanete hlad.
Relativně nejvhodnější volbou z nabídky fastfoodu může být
například wrap. "Je tam grilované kuřecí maso, zelenina, a když si
řeknete prodavači, ať vám tam nedává majonézu, tak je to vcelku
vyvážené a málo kalorické jídlo," říká výživový specialista Petr
Havlíček.
"Nebo zvolte 1 hamburger, zeleninový salát a neenergetický
nápoj; nežádejte o majonézu, namísto bagety u benzinové pumpy si
kupte 2 dalamánky a 100 g sýra + zeleninový salát," doporučuje
Havlíček.
U čerpadel lze najít i plnohodnotná jídla
Zdravé jídlo lze ale dnes najít i u čerpacích stanic. Například
síť čerpacích stanic Orlen Benzina ze skupiny Unipetrol před
několika lety zmodernizovala koncept svého rychlého občerstvení
Stop Cafe, nazývá ho Stop Cafe 2.0. Sortiment se rozšířil o zdravá
jídla, snídaňová menu nebo o nabídku pro vegetariány. K fair trade
kávě a hotdogům síť doplnila burgery nebo tortilly, v bezmasých
variantách falafel. Dál přibyly těstoviny, wrapy nebo teplé
sendviče. Součástí nabídky jsou také jogurty, zeleninové a ovocné
saláty, čerstvě lisované ovocné a zeleninové šťávy. Na vybraných
čerpacích stanicích na dálnicích budou k dostání i čerstvá jídla
vytvořená přímo na základě objednávky zákazníka.
Koutky s občerstvením mají i ostatní čerpací stanice. Například
OMV má koncept Viva a na dálničních pumpách provozuje normální
restaurace, Shell nový koncept Stop Café, kde nabízí třeba variace
na havajský Poke Bowl. Shell se navíc před časem spojil s
maloobchodním řetězcem Billa, který na městských pumpách Shell
provozuje minimarkety, MOL prodává své občerstvení v bistrech
se značkou Fresh Corner. Zákazníci si zde mohou vedle prvotřídního
espressa a dalších kávovomléčných specialitách pochutnat na
přesnídávkových polévkách nebo "hotovkách" české kuchyně. V nabídce
Fresh Cornerů jsou také sendviče, toasty a panini, které se
připravují na místě z kvalitních čerstvých surovin. Zároveň si na
vybraných stanicích zákazníci mohou zakoupit i nejdůležitější
produkty denní spotřeby, tedy čerstvé sladké i slané pečivo, mléčné
výrobky a sýry. Rozsah sortimentu se liší podle velikosti a
lokality jednotlivých čerpacích stanic. S nabídkou domácí kuchyně
připravené vlastními kuchaři z místních surovin pak přichází
větší čerpací stanice českých řetězců KM-Prona a RobinOil, další
česká síť Eurobit pak provozuje klasické americké restaurace v
areálech svých transitních čerpacích stanic, čerpací stanice
Vendy´s zase využívají toho, že vlastník současně provozuje síť
hotelů, kde se vaří kvalitní jídla i pro pumpy.
Co na to výživoví odborníci?
Profesorka Jana Dostálová, Ústav analýzy potravin a
výživy VŠCHT v Praze, Fórum zdravé výživy:
Základem je pestrá nabídka s dostatečnou nabídkou ovoce,
zeleninových salátů, baget, nejlépe z tmavého pečiva s oblohou z
kvalitních uzenin a sýrů, dostatkem zeleniny, případně s vejcem či
rybou. V nabídce by měl být dostatek zakysaných mléčných výrobků,
nejlépe neochucených. Určitě by mnozí nakupující uvítali i mléko.
Ochucené výrobky (jogurty, nápoje apod.) mají poměrně velký obsah
cukru a obsah ovoce je malý. V současnosti jsou velice moderní
rostlinné nápoje, které z hlediska výživy příliš hodnotné nejsou.
Samozřejmě je nutné mít v nabídce i sladké pečivo. Podle mých
zkušeností často převládá jemné pečivo z listového těsta, které
vzhledem k poměrně vysokému obsahu tuku často nevhodného složení
není pro správnou výživu vhodné. Vhodnější je pečivo (koláče,
šátečky apod.) s náplní tvarohovou, makovou, povidlovou apod.
Velkým problémem u dospělých i dětí je z hlediska výživového
konzumace sladkých nápojů, kterých bývá u čerpacích stanic velký
výběr. Půl litru slazeného nápoje (kolové nápoje, limonády) vyčerpá
denní tolerovaný příjem cukru stanovený Světovou zdravotnickou
organizací. Pití velkého množství slazených nápojů je jedním z
hlavních důvodů obezity. Problémem je i velká nabídka sladkého
tučného trvanlivého pečiva (plněné oplatky, sušenky apod.), a proto
bych doporučila rozšířit nabídku trvanlivého pečiva o sušenky s
nižším obsahem cukru a tuku (na trhu jsou, i když ne v tak velké
nabídce).
Nabídku potravin u čerpacích stanic nelze omezit jen na zdravé
potraviny, ale spotřebitelé by měli mít alespoň základní povědomost
o vhodných potravinách a ty by si měli přednostně vybírat. Pokud
sáhnou po těch "nezdravých", neměli by jich konzumovat velká
množství.
Ján Staš, výživový poradce a lektor Nutris, sekretář a
člen Výboru Aliance výživových poradců ČR:
Je chvályhodné, že se čerpací stanice snaží svým zákazníkům
nabídnout občerstvení nejen v podobě kvalitní kávy, ale také tzv.
plnohodnotného jídla. Tím se myslí takové, které přiměřeně zasytí
na dobu aspoň 3-4 hodin a zároveň poskytne chuťový požitek,
potenciál stabilní energie v podobě potřebných tzv. makro
(bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikro (vitamíny, minerální látky)
živin, včetně potřebné vlákniny, která mj. dobře zasytí a žádoucím
způsobem zpomalí vstřebávání živin v trávicím traktu.
Pokud se podíváme na standardní i novou nabídku jídel čerpacích
stanic "do ruky" (sendviče, toasty, panini, těstoviny slané a
sladké pečivo), vidíme, že jde o poměrně jednostranné zastoupení
tzv. sacharidových jídel (neboli škrobů), které poskytnou vysokou
koncentraci energetické nálože, ta má však často za následek její
rychlý propad, v některých případech i náhlý útlum nervové soustavy
do modu odpočinku a relaxace bezprostředně po konzumaci daného
jídla. Tento efekt se umocní ještě víc, pokud jsou těstoviny/pečivo
teplé, což sice zvyšuje pocit konzumentovy slasti, zároveň však
zvyšuje rychlost jejich vstřebávání a umocňuje zmiňovaný "tlumící"
efekt. Ohled je potřeba brát také na to, že pocit hladu či
vyčerpání není způsoben jen pouhou absencí jídla, ale (a především)
absencí důležitých živin (vitamíny, minerální látky, mastné
kyseliny, aminokyseliny), jejichž přítomnost či absenci mozek velmi
citlivě vnímá a střeží zmiňovanými signály hladu či nasycení.
Jednou z možností je v tomto případě vhodná kombinace nabízených
potravin tak, aby v ní byly zastoupeny pokud možno všechny
zmiňované makroživiny, a ve výsledku tak nabídly podobu řádného
pokrmu.
Přiměřená dávka (ideálně vychlazených) těstovin s masem či sýrem
se tak dobře doplní se zeleninovým salátem a zálivkou z olivového
oleje či octu.
Ovocný salát lze vhodně zkombinovat s plnotučným bílým jogurtem,
hořkou čokoládou či směsí sušených plodů, které navíc dodají dávku
potřebných mikroživin. Zejména kofein a hořčík přirozeně obsažený v
hořké čokoládě přispívá k správné činnosti nervové soustavy,
udržení pozornosti a bdělosti nejen v průběhu jízdy.
Ideálním komplementem k pokrmu jsou různé ovocné či zeleninové
šťávy (nejlépe čerstvé - tzv. freshe), dále pak lehké přírodní
minerální vody (Magnesia, Ondrášovka, Mattoni, Korunní), a to
v množství 0,5 - 1 litr denně. Zákazníci můžou sáhnout také po
nabídce tzv. fortifikovaných sportovních drinků, které v případě
zvýšených nároků také efektivně poskytnou nezbytně nutnou směs
vitamínů, minerálních látek či aminokyselin (např. důvěrně známý
Carnitine drink).
Obecně doporučuji vyhnout se potravinám vysoce průmyslově
zpracovaným, které na své etiketě sice nabídnou dlouhý seznam
vstupních ingrediencí, jde však téměř vždy o fádní zastoupení
několika složek levných a nijak zvlášť tělu prospěšných látek (tj.
pšenice, cukr, modifikovaný škrob, sušené odstředěné mléko,
aditiva). Buďte také obezřetní vůči jednostrannému zastoupení živin
v jídle (tj. nekombinovat spolu těstoviny, pečivo, sušenky, slazené
limonády nebo naopak sýry, uzeniny, slané ořechy, smažená jídla
atd.). Svůj pokrm pokud možno vždy doplňte o porci čerstvé
zeleniny.
Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců
ČR
Zásadně nedoporučuje konzumovat při jízdě autem tradiční česká
jídla, jako je vepřo-knedlo-zelo, husa či svíčková. "Řidiči by je
měli vyškrtnout z jídelníčku, nejen při dlouhé cestě. Podobně jako
další jídla, například smažená, výrazně zatěžují trávicí soustavu.
Způsobí rychlý růst hladiny cukru v krvi, objeví se hyperglykemický
šok a následně únava. Dostaví se útlum, který nelze překonat!"
Proč se nesmí vydatně jíst? "Z bílého pečiva, ale také třeba
bramborové přílohy se dostane do těla velké množství sacharidů. U
většiny lidí vyvolají hyperglykemický šok. Náhle zvýšenou hladinu
glukózy odbourává tělo až hodinu a nakonec je nižší, než byla před
jídlem, což je okamžik, kdy se po jídle bohatém na sacharidy
dostaví známá únava. Tu vyvolává i nedostatečné pití. "Normálně je
nejlepší čistá voda bez bublinek, ale na cestu jsou nejlepší
minerálky s větším obsahem hořčíku, třeba Magnesia," doporučuje
Ivan Mach.
Nejhorší jídlo na cestu je podle něj vše, co zásobí tělo lavinou
sacharidů. Patří sem např. bílé pečivo (bagety se smaženými masy
nebo salámy), knedlíky, velká porce brambor. "Bagety zásadně
nezatracuji, ale musí mít správné složení." Na milost bere Ivan
Mach výrobky z celozrnného pečiva s "pravou" šunkou a
zeleninou.
Nevhodné pití na cestě představují pak podle něj energetické
nápoje, které sice dokážou povzbudit, ale následně se dostavuje
únava. Věc je silně individuální, nicméně i znalci z organizace
Dekra varují před větším množstvím kávy a "energetickými" nápoji -
všechny povzbudí jen na krátkou dobu.
Autor: Alena Adámková, Zdroj: Petrolmagazín č. 4