Stále blíže fastfoodům

Nábytek

Firma MBG z moravského Zábřehu dodává vybavení interiérů obchodů, shopů čerpacích stanic, kanceláří      a restaurací už od roku 1993. Má vlastní kovovýrobu, stolárnu, práškovou lakovnu i dílnu na zpracování plastů a samozřejmě také designéry, kteří nábytek do výše zmíněných prostor navrhují. Díky tomu může firma MBG nabídnout svým zákazníkům spolupráci založenou na originalitě řešení a osobním přístupu s aktivní pomocí při návrhu i realizaci. O současných trendech, stylech a nejvíce využívaných materiálech jsme si povídali s designérkou MBG architektkou Kristýnou Jurkovou.

Kam se dnes ubírá design interiérů čerpacích stanic?

U navrhování posezení v čerpacích stanicích se čím dál více stírá rozdíl mezi prodejnami rychlého občerstvení a čerpacích stanic. V době rozšiřujícího se vlivu elektromobility pokračuje trend vnímání čerpací stanice jako místa, kde zákazník tráví stále více času. Posezení tak často tvoří výraznou část prostoru čerpací stanice, spolu s celou gastro zónou. 

Všimli jsme si, že se v shopech čerpacích stanic výrazně odlišuje zóna určená pro obchod a odpočinek zákazníků…

Trendem je tuto restaurační zónu čerpací stanice vizuálně a pocitově oddělit od prodejní části prostoru, ať již změnou designu podlahy, zástěnami v celé výšce prostoru, či dělítky ve výšce pasu. Cílem je vytvořit prostředí, které bude na zákazníka působit komfortně a bezpečně. Čerpací stanici se tato investice do komfortního prostoru vrací ve vyšší spotřebě v sekci gastro.

Mnoho interiérů čerpacích stanic velkých řetězců dnes spojuje použití nenápadných zemitých tónů…

S vytvářením komfortního posezení je spojen i koncept odpočinkové části. Jsou viditelné dva proudy v návrzích interiérů. tPrvním z nich je používání neutrálních béžových a hnědých odstínů, které tvoří kavárenské prostředí. Druhým z nich je potom využití industriálních prvků a přiznaná materialita kovu.

Někde je té temnější hnědé barvy až moc…

Ano, do popředí se dostává první případ - kavárenská paleta interiéru s drobnými akcenty nějaké výrazné barvy. Jedná se i o odraz faktu, že čerpací stanice jsou prostorem pro celé rodiny na cestách, a musí tak sednout i ženám a dětem. Často je proto využito neutrální palety béžových odstínů doplněných dřevěnými dekory. Výrazný barevný akcent v takovém případě tvoří čalounění sedacího nábytku, případně tělo židlí. V těchto akcentech je potom vhodné využít brandovou barevnost sítě čerpacích stanic.

Říkala jste, že prostor v zázemí čerpací stanice by měl být zčásti vyhrazen i dětem?

Samozřejmě. S dětmi je spojeno i vybavení restaurační a odpočinkové zóny. Ve vybavení je vhodné myslet na to, že jsou děti na cestách častěji rozmrzelé a je vítané vytvořit jim malý koutek s dětským nábytkem či jinými prvky mobiliáře v blízkosti posezení rodičů, případně vytvořit pár míst cíleně v rámci dětské zóny.

Jaké trendy jsou dnes z hlediska materiálů a jejich barevnosti?

Co se materiálů týče - z hlediska funkčnosti je stále časté využité lamina na površích stolů a těle sedacích lavic a koženky na posedové části. Oba dva materiály jsou jednoduše omyvatelné, levné a jejich povrchová kvalita se stále zlepšuje. V restaurační zóně v částech, které nejsou tak namáhané na otěr, se potom využívá přírodních dekorů, ať už se bavíme o dřevěných prvcích, cihelných obkladech, či látkových zástěnách.  Většinou nemají funkci praktickou, ale dekorativní. Tvoří v interiéru přidanou hodnotu, kterou zákazník vnímá. V příjemném prostoru má zákazník potenciál utratit více peněz, případně se na čerpací stanici na svých cestách cíleně vrátit.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Petrol magazín č. 6

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek