K pumpě plameny nedosáhly. Naštěstí…

požár čs

Požár je jedním z nejnebezpečnějších rizik při provozu čerpací stanice. Obsluhy se v dnešní době naštěstí mohou spolehnout na řadu opatření a postupů, které riziko eliminují. Jak se však zachovat v situaci, kdy se ocitnete přímo v místě, kde hrozí přírodní katastrofa a vaši pumpu ohrožuje například velký požár lesa? Aktuální zkušenost mají na čerpací stanici EuroOil v Hřensku, kde hasiči přes dva týdny zasahovali proti plamenům v Národním parku České Švýcarsko.

Od začátku pod drobnohledem

Oheň se k čerpací stanici přiblížil hned v prvních dnech, kdy začalo nedaleko Hřenska hořet. To už situaci pečlivě a nepřetržitě monitorovali hasiči. Na základě pokynů prolévali okolí čerpací stanice vodou, aby zabránili postupu požáru ke stojanům, odvětrání nádrží a prodejně. Hadice měli natažené přímo přes pumpu, cisternové automobilové stříkačky stály i na manipulační ploše. "Ze silnice už byl hned za kopcem vidět žár plamenů, k tomu pořádný dým. Hasiči využívali také dron, aby měli celé místo pod dokonalou kontrolou," říká Stanislava Kokošková, zástupkyně vedoucí čerpací stanice EuroOil v Hřensku.

Obsluha okamžitě začala koordinovat svoji činnost s místními hasiči i se specialistou bezpečnosti čerpacích stanic společnosti Čepro, která síť EuroOil vlastní. První noc byla, co se rizika týče, nejhorší. Spolu se svou vedoucí zůstala Stanislava Kokošková celou dobu vzhůru a na čerpací stanici čekaly, kam se požár posune. Foukal silný vítr a ohniska se velmi rychle šířila v korunách stromů směrem k nim. Pod kontrolou muselo být především nad čerpací stanicí umístěné potrubí odvětrání nádrží ukončené protiexplozivními pojistkami, kde mohou být páry uniklé z pohonných hmot a může dojít k jejich vznícení. Co šlo odnést, se přesunulo do bezpečí - třeba klec s PB láhvemi.

Nejdřív příprava evakuace, pak nonstop provoz

Instrukce říkají, že pokud se požár přiblíží bezprostředně k pumpě, je nutné zajistit evakuaci všech přítomných osob, vypnout hlavní vypínače a uzávěry. V rámci přípravy na evakuaci dostala obsluha pokyn k naložení všech cenností a důležitých dokumentů do připravených vozidel. Následně se čekalo na pokyn velitele zásahu k opuštění čerpací stanice. K tomuto scénáři naštěstí nedošlo. Čerpací stanici zachránil vítr, který se během inkriminované noci otočil na druhou stranu, směrem do národního parku.

Pro personál tím ale celá věc neskončila, spíše naopak. S uzavřením Hřenska sice přestali tankovat běžní řidiči, zato se ale čerpačka stala jedním z klíčových míst pro hasiče a další složky Integrovaného záchranného systému. Všichni zde tankují pohonné hmoty pro vozidla, která se účastní zásahu. Od začátku se proto změnila provozní doba a pumpa jede nonstop. Od EuroOilu mají navíc členové IZS veškeré občerstvení zdarma, jeden z výrobců k tomu přidává i potřebné oleje do techniky vybavené dvoutaktními motory. 

Práci ztěžoval hustý dým

Jednou z nepříjemných zkušeností pro obsluhu byly po několik dnů trvající potíže s kvalitou ovzduší v okolí Hřenska, především během noci a dopoledne. "Pro hustý dým nebylo vidět na druhý břeh Labe, velmi těžce se nám dýchalo. Po tyto dny jsme se snažili omezovat pobyt ve venkovním prostoru, většinou jsme se snažili vykonávat práce uvnitř čerpací stanice," říká Stanislava Kokošková. Tato situace se naštěstí se změnou počasí vyřešila, nyní je situace s kvalitou ovzduší stabilizovaná.

Do pojízdných cisteren, které palivo rozvážejí přímo k zasahujícím jednotkám, se vejde až několik tisíc litrů pohonných hmot. Velký důraz se proto klade na dostatečné zásobování a koordinaci mezi hasiči a dispečery Čepra, kteří závozy plánují. I samotné tankování je nutné ohlídat, protože stávající typ stojanů neumožňuje nepřetržitou výtoč. Proto je třeba hlídat čas  a velké nádrže plnit postupně, aby se celý systém nevypnul a nedošlo ke zbytečnému zpoždění, než se restartuje.

Pomalý návrat k normálu?

V době uzávěrky tohoto čísla je Hřensko stále uzavřené. Stanislava Kokošková si pochvaluje přístup hasičů i kolegů z Čepra. "Všichni jsou velmi milí a vstřícní, spolupracují, máme veškeré potřebné informace. Všechno funguje, jak má," dodává. Teď už se bojí jen o další osud celého regionu. Po povodních, které lokalitu zasáhly v minulých letech, je to nyní požár, který drasticky změnil turisticky oblíbenou lokalitu. Všichni místní doufají, že se návštěvníci do Hřenska a okolí brzo vrátí.

Autor: Marek Roll, Zdroj: PETROLmagazín číslo 4/2022

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek