Na rozpálené hlavy chladivé osvěžení

zmrzlina

Každý, kdo v horkých dnech usedá za volant, ví moc dobře, že ochladit vůz je hračka proti efektivnímu ochlazení vlastního těla a rozpálené hlavy. Hodně pomáhají nápoje, ale skutečnou radost a úlevu přinášejí až mražené krémy a zmrzliny, které se staly nedílnou součástí zejména letního sortimentu každé čerpací stanice.

Pumpám vládne impuls
Zmrzliny a eiskrémy jsou typickým impulsním zbožím. U většiny pump převládá prodej hotových výrobků od renomovaných výrobců. K těm u nás nejznámějším patří "Zmrzliny Prima", které vyrábí a dodává společnost Bidfood Czech Republic (patřící k mezinárodní společnosti Bidcorp, druhému největšímu distributorovi potravin do gastronomie na světě). Nehledě na tuto světovou pozici, ctí národní chutě a zvyklosti. V Česku prosazuje "Pravou českou zmrzlinu". Její zástupci tvrdí: "Jde o ryze českou značku, a záleží nám proto na na chuti českých spotřebitelů. Zmrzliny vyrábíme z kvalitních tradičních surovin, jako jsou tvaroh, smetana, jogurt a čerstvé ovoce. Na výběr a zpracování ingrediencí pečlivě dbáme a při výrobě nepoužíváme žádné rostlinné tuky, vodu ani aromata či barviva. Metodě, kterou při výrobě používáme, se říká litá a její výhodou je mimo jiné to, že se do zmrzliny oproti tzv. nášlehu dostane více surovin, a chuť výrobků je tak mnohem plnější než u ostatních zmrzlin a vzniká tak neobyčejná kombinace chuťových zážitků." V nabídce Primy je řada klasických a typických výrobků, které se pro svoji oblibu léta nemění (kromě ceny) Začít můžeme u Mrože a končit třeba u Pegase.

Velikost balení a šíře nabídky
Stačí nahlédnout do internetové nabídky a budete překvapeni šíří nabídky i počtem výrobců a dodavatelů. Pro obchodníka na pumpě jsou důležité i další údaje. Například velikost balení. V praxi se jedná v podstatě o čtyři typy velikostních balení zmrzlin: především jednoporcové, které jsou natolik impulsní, že se začínají konzumovat ještě na pumpě, o čemž svědčí obaly v odpadkových koších, které bývají součástí mnoha doprovodných benefitů od dodavatele. Velikostí odpovídají 50-200 ml zmrzlin v kornoutech, kelímcích, na dřívku či v oplatce.

Pro pozdější spotřebu jsou v nabídce ČS rodinná balení, velikostně nad 200 ml v plastových dózách či kartonech. Luxusnější zmrzlinové dezerty a dorty. Vzhledem k pohodlí rychlého nákupu a možnosti rychlé přepravy autem do mrazáku v bytě je jejich prodej celoročně podstatně vyrovnanější, než je tomu u impulsních zmrzlin. Není od věci mít v nabídce chladicí tašky (termotašky), vybavené izolační folií, která udrží nízkou teplotu zmrzlin na principu pasivního chlazení. Na stejném principu fungují po kratší dobu levnější igelitky s natavenou hliníkovou fólií.

Čtvrtou, perspektivní skupinou s velkým prodejním potenciálem jsou tzv. gastrobalení zmrzlin ukládaných do vlastních či propůjčených prosklených mrazáků v několikalitrových vaničkách. Prodávají se buď jako impuls, tedy ve formě kopečků servírovaných do oplatkových kornoutů, nebo v rámci vlastního bistra formou zmrzlinových pohárů. Doufejme, že se svět natolik zklidní, že bude opět radost posedět u zmrzliny pod slunečníkem předzahrádky.

Lahůdkové, řemeslné…
Známe to z našich dovolených v Chorvatsku, Itálii, Řecku či jiných oblastech Středozemí, kde se místní zmrzliny trvale zapisují do našeho povědomí. Vedle velkých mrazíren typu Bidfood, Häagen-Dazs (General Mills), Algida (Unilever), Mövenpick a  Schöller - Alimpex food (Nestlé) existuje řada menších zmrzlinářských firem hledajících skulinky na trhu a připravujících obdobně lahodnou kopečkovou zmrzlinu v klasických i luxusních příchutích, které se minimálně přes léto vyplatí zařadit do nabídky. Prostě i u nás dokážeme připravit špičkové zmrzliny, řemeslně dokonale zpracované a v desítkách příchutí. Je na provozních a majitelích čerpaček, zda se s výrobci zmrzlin dokážou domluvit. Jedná se vždy o výrazně dražší produkty, a protože jde jen o drobný luxus, většina návštěvníků čerpací stanice na něj dosáhne.

Trendy posledních let
Ke známým i méně známým příchutím přibyl zvyk přidávat další ingredience buď jako posyp, polevu nebo, přímo přimíchávaných do základu. Kupříkladu do zmrzliny z černého rybízu s mírně nakyslým nádechem se přidávají i celé plody, jogurtová a vanilková jsou zmrzliny s vlastní typicky výraznou příchutí a mohou výborně posloužit při přípravě mléčných koktejlů. K lahodné kombinaci banánové a jahodové zmrzliny se kupříkladu doporučuje podávat stejné čerstvé ovoce na osvěžující pohár. Oblíbené čokoládové zmrzlině sluší posyp z čokoládových šupinek, jahodová zmrzlina ve smetanovém základu s kousky jahod bude výborně ladit s mléčným koktejlem, smetanovou karamelovou zdobí kousky sladkého karamelu, citronovou zas plátek citronu… Vše záleží nejen na invenci a ochotě zmrzlináře, ale i na efektu tržeb a spokojenosti zákazníků.

Vlastní cesta
Po republice existuje celá řada čerpacích stanic, kde se rozhodli povýšit prodej zejména vlastních zmrzlin na úroveň specializovaných cukráren a zmrzlináren. Několikrát jsme psali o kladenské čerpačce Tony Oil, jejíž doménou je prodej široko daleko vyhlášené vlastní zmrzliny. Zmrzlinové království rodiny Janečků jí vyrábí podle vlastních receptur a prosperuje už celé desetiletí. Sázka na originalitu, kvalitu a vysokou úroveň servisu zákazníkům se vyplácí, ale rozhodně to není úspěch bez ohledu na čas a dlouhodobé úsilí, bez poctivé práce celé rodiny, kterou by běžný zaměstnanec petrolejářských řetězců zřejmě nedal.

Rozumný kompromis
Rozumným kompromisem běžných čerpaček jsou vlastní nebo pronajaté mrazáky od dodavatele s impulsními zmrzlinami,                   v sezoně navíc doplněné rozjetými stroji na točenou zmrzlinu, které dokážou přinést velmi slušný zisk. Tam, kde s něčím podobným chtějí teprve začít, je nutné vybrat si spolehlivého dodavatele prostřednictvím osloveného obchodního zástupce daného regionu. Ten představí nejen sortiment na předváděcí akci, zařídí proškolení a ve spolupráci s technologem i vyzkoušení v běžném provozu. Pokud zmrzlinový stroj není součástí běžného bistra nebo restaurace, musí i jeho činnost včetně vlastního zázemí odpovídat obdobnému systému analýzy rizik a stanovení kritických bodů dle HACCP a musí mít zpracovaný provozní a sanitační řád. Samozřejmě, že i všichni zaměstnanci, kteří budou zmrzlinový stroj obsluhovat, musí mít platný potravinářský průkaz. S těmito i dalšími provozními detaily, s pronájmem či nákupem zmrzlinového stroje dokážou pomoci osvědčení dodavatelé točené zmrzliny. Také tyto firmy disponují kromě dodávaných zmrzlinových směsí dalšími propagačními a doprovodnými materiály, jako jsou slunečníky, stojánky na oplatkové kornouty a plastové poháry, ubrousky, odpadkové koše, propagační materiály, stačí pohled do internetové nabídky: ICE Invest, Anex Zmrzlina, Adria Gold, Almeco, točená zmrzlina z Opočna… a rychle se rozhodnout - letní sezona začala už v květnu!



Autor: Mikuláš Buleca, Zdroj: PETROLmagazín číslo 3/2022

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek