Letní návraty, naděje i opatrnost

Gastro

Přestože čerpací stanice byly po celou dobu pandemie v provozu, došlo k totálnímu omezení nebo i zastavení veškerých stravovacích služeb v jejich prostorách. Někde se kuchyňský personál vyučil nové formě přípravy jídel do krabiček a jejich prodeji do okýnka. Jinde nabídku jídel úplně zastavili. Od června dochází konečně k rozvolnění a nás zajímalo, jak může vypadat návrat ke klasickému teplému občerstvení s nastupující letní sezonou.

Benzina Orlen: Stop café nejen na dálnicích

První se nám ozvala centrála sítě čerpacích stanic Benzina ORLEN. Ty prošly za posledních 5 let obrovským rozvojem a mnohé dokážou plně konkurovat restauracím, které vesměs předčí v rychlosti výdeje. "Dnes jsou vybaveny plnohodnotnými kuchyněmi, abychom mohli garantovat přípravu teplých pokrmů a nebyli v budoucnu limitováni případnou úpravou legislativy", informuje nás Michal Procházka, komunikační specialista.

"V období před nástupem pandemie covid-19 jsme využívali kombinaci vlastní přípravy pokrmů přímo na čerpacích stanicích a dovozu, na což nyní po rozvolnění protiepidemických opatření chceme opět navázat. V současné době připravujeme široký sortiment hlavních jídel již na 23 čerpacích stanicích, přičemž se jedná především o větší dálniční stanice. Jejich počet průběžně navyšujeme v souvislosti s rekonstrukcemi do nového konceptu Stop Cafe. Nabídka jídel se pohybuje od tradičních hotdogů přes bagety a sendviče až po snídaně, saláty, těstoviny nebo burgery s hranolky. Nabídku občerstvení dlouhodobě rozšiřujeme a průběžně reagujeme na přání našich zákazníků. Receptury si vytváříme sami a výrobu každého produktu připravujeme tak, aby jeho chuť byla jedinečná. Přesto letos nebudeme připravovat sezonní menu teplých pokrmů. Není jasné, jak se bude vyvíjet situace nejen na trhu. Ledový květen byl propadák, ale od června je po občerstvení na čerpacích stanicích vysoká poptávka.

Časy, kdy řidiči zajížděli k čerpacím stanicím pouze kvůli svému autu, jsou pryč. Před příchodem pandemie covid-19 se jasně ukazovalo, že čerpací stanice jsou vyhledávaným místem k odpočinku, občerstvení a zábavě, nákupu potravin, léků či dárků a také jsou oblíbeným místem k pracovním schůzkám. Prodej doplňkového zboží a občerstvení zákazník očekává a mnohdy je toto zboží hlavním motivem jeho návštěvy. Právě prodej občerstvení je pro nás nejrychleji rostoucím segmentem, jehož objem prodeje za posledních osm let vzrostl o více než 300 %. I teď dokážeme přijít s novinkami. Na vybraných čerpacích stanicích jsme spustili test točených zmrzlin a ledových tříští. Poslední novinkou v oblasti občerstvení je pak caesar bagetka s kuřecím masem.

Bestsellerem našeho rychlého občerstvení Stop Cafe jsou různé variace oblíbeného hotdogu. V závěsu následují studené i teplé sendviče a bagety. V nabídce nechybí ani mezi dětmi oblíbené kuřecí nugetky a hranolky, které připravujeme v peci na horkém vzduchu bez jakéhokoliv přidaného oleje. V sekci zdravé výživy zákazníkům nabízíme kuřecí prso či různé variace salátů jako Caesar salát nebo salát s tuňákem."

Robin Oil: Stabilní a spolehlivá Senza area

Robin Oil Strakonická patří k oblíbeným pumpám s letitou tradicí. Není divu, že remodelingshopu s bezdotykovým přístupem na toalety stejně jako s bezdotykovým systémem v umývárnách a při vstupu do rychlého občerstvení tu v rámci řetězce Robin Oil proběhl mezi prvními už před pár lety. Pumpa, na které při cestě z Prahy do jižních Čech už stojí za to zastavit kvůli občerstvení v Senza Area. Zabírá prakticky téměř polovinu celého shopu. Šest stolků a čtyřiadvacet židlí bylo dlouhou dobu ze hry. Částečně je nahrazovaly dva velké masivní stoly v pergole, ale dlouhá zima do konce května žádný velký kšeft nepřinesla. O něco lépe si vedly hotovky v krabičkách k pozdější konzumaci mimo restauraci, které dokázaly udržet provoz celého občerstvovacího úseku. Podle vedoucího směny se žádné převratné změny v provozu Senza Area nechystají. "Jde nám spíše o stabilitu a spolehlivost našich služeb.

Situace se tu s uvolněním a teplými dny konečně změnila. Jídelníček je opět rozšířen a podle obsluhy se zákazníci rychle vracejí. V nabídce jsou denně vždy dvě přesnídávkové polévky. Jejich nabídka se bude opět v průběhu sezony měnit: gulášová, bramboračka, zelňačka s uzeninou, fazolová, držková, zeleninová. Také nabídka teplých jídel je opět volena podle převládající klientely: Svíčková, guláše, vepřová smažené kuře či řízek a karbanátky se salátem jsou typická jídla pro posádky dodávek a nákladních vozů, které při výjezdu z Prahy za prací zastavují nejen na snídaně, ale i na obědy a večeře. Koprovka, křenovka, rajská, rizoto nebo těstoviny, a pak hlavně saláty si dávají častěji lufťáci a chataři a porce přizpůsobujeme i dětem. Rodiny si často berou jídlo sebou. Z teplého rychlého občerstvení je to obdobné jako na většině pump. Teplé nebo grilované uzeniny, sekaná či karbanátky s některým ze salátů - od klasických majonézových až po zeleninové. Oblíbené jsou naše sladké zákusky hlavně ke kávě: větrníky, věnečky, domácí štrůdly, další cukrařina a lehké ovocné dorty. Při teplém počasí jsou zákazníci raději pod pergolou a bez roušek, ale za nepohody bývá plno i uvnitř.

OMV: Viva sází na sendviče

Společnost OMV celou pandemii vzala od počátku velmi vážně. Veškeré úseky stravování byly prakticky okamžitě zastaveny a na mnoha čerpačkách byla omezena i otevírací doba. Situace se normalizuje jen pozvolna, a i tak zůstává mnoho otazníků, co je vlastně normální. Kde jsou ty časy s recepty od EmaullaRidiho a dalších kulinářských osobností!  Místo nabídky teplých pokrmů převládá nabídka vlastních sendvičů připravovaných před očima zákazníků a rovněž preference předzahrádek. A tak i novinky jsou sice skromnější, ale o to sofistikovanější. Jedná se o dva typy dopékaných sendvičů "Tiger" s lákavým obsahem. Jednak je to salámový sendvič s pepřovou omáčkou a kvalitním salámem Herkules a tím druhým je Tiger s kvalitním plátkovým sýrem, grilovanou paprikou a cibulovou omáčkou. Jinak úseky teplého občerstvení zatím u OMV nepřinášejí na léto žádnou novinku a oproti předcházejícím rokům se jeví neobvykle fádní. "Jsme opatrní, loňské ukvapené rozvolnění během léta se nám všem vymstilo. Nechceme letos opakovat stejné chyby a trocha skromnosti a více osobní odpovědnosti nikomu z nás neuškodí, ani těm největším konzumentům," konstatuje s úsměvem baristka a pokladní v jedné osobě na OMV v Malé Chuchli v Praze 5.

Avia: Pod křídly Via Cafe

Čerpací stanice pod logem Avia jsou sdružením, proto ani nenabízejí cosi jako jednotný model občerstvení. Rozsah občerstvení závisí na rozhodnutí a možnostech partnera. "Stále jsme na začátku a v této době pracujeme na budování kávových koutků Via Cafe,"říká Jana Šoltésová ze společnosti UnionEnergy/Probo TransPraha.
"Právě k doplňkové činnosti, jako je provoz občerstvení, přistupují naši členové velice rozdílně. Pokud se čerpací stanice rozhodují mezi provozem s vlastním kuchařem, nebo využitím externích dodavatelů hotových jídel, většina stanic v tuto chvíli volí externí dodavatele. Jedná se o levnější model bez nároku na další odborný personál a umožňuje mít pro zákazníky neustále k dispozici širší a variabilnější nabídku pokrmů. Díky vhodně zvolenému balení se značněsnižují ztrátya minimalizuje se počet neprodaných porcí. Další výhodou je též možnost přípravy pokrmů i méně kvalifikovaným personálem. Je tedy možné zákazníkům nabídnout občerstvení ve stejné kvalitě po celou otevírací dobu. Velice mnoho závisí od volby vhodného dodavatele. Pokud pro výrobu využívá dlouhodobě kvalitní suroviny, moderní technologie i dobré kuchaře, nabízí chutná jídla, které nijak nezaostávají za pokrmy připravenými vlastním kuchařem, kdy je potřeba připočítat náklady na velké zázemí a provoz kuchyně. V praxi se vyplácí jen tam, kde je vždy dostatečný počet zákazníků, kteří by zajistili potřebný obrat (zisk). V případě, že si čerpací stanice může dovolit vlastního kuchaře, připravuje nejen polední menu, ale také obložené bagety a ostatní občerstvení.

Od loňského roku jednotlivé čerpací stanice sdružení Avia přijaly úsporná opatření k snížení režijních nákladů, a tak udržet jejich provoz bez nutnosti jejich uzavírání či zásadního omezení. Plusem dočasného zákazu konzumace pokrmů přímo v úsecích rychlého občerstvení, bister a restaurací byla možnost jejich snadnější rekonstrukce. Proto jako hlavní přípravu na sezonu dokončovali rekonstrukce hlavně venkovního posezení. Také to jsou důvody, proč naši členové ani v jídelníčcích nechystají žádné zásadní změny. Dlouhodobě se drží nabídky, která se skládá z osvědčených a oblíbených produktů. Průběžně a lokálně se testují nové produkty, které se v případě úspěchu stávají trvalou součástí jídelníčku.  Je to i efektivní způsob, jak zákazníkům umožnit podílet se na tvorbě jídelního lístku podle toho, jak jim co nejvíce vyhovuje a chutná. I tady jsou samozřejmě rezervy a skryté příležitosti k tvorbě vyšších zisků.

V každém případě je u většiny našich čerpaček vidět snaha o širší sezonní nabídku jídel, kterou by stávající personál byl schopen zvládnout a o kterou je mezi zákazníky zájem. Obecně lze říci, že druh jídla či způsob stravování určuje zákazník a je zde i vliv umístění pumpy. Něco jiného je dálnice, městská aglomerace, turistická oblast. Jiné stravovací návyky a nároky mají kamioňáci, technicko-řemeslné profese a cesťáci v dodávkách, kravaťáci v limuzínách, rodiny s dětmi na dovolené, mládež, turisté třeba na kolech atp. Zákazníci nejčastěji preferují jídla rychlá na přípravu i konzumaci a nově nejlépe ta, která si mohou odnést s sebou a konzumovat v autě nebo na cestě. Je to umocněno zejména současnou situací, kdy v podstatě jinou možnost s celou řadou nadále platných omezení ani nemají. Ani naše konkurence za těchto podmínek nechce riskovat a s žádnými velkými plány na léto nepřichází.

MOL: Odstupňovaný FreshCorner

Také společnost MOL je pro letošní nejisté prázdniny v nabídce teplého občerstvení zdrženlivější. Podle gastromanažeraJaroslava Černého volí nadále kombinovaný systém, tj. využívání externích služeb dodavatelů s úpravou jídel přímo na čerpacích stanicích. "Připravujeme jídla z produktů dovážených na čerpací stanice ve formě např. sous vide, které jsou následně upravovány v Merrychefu. Díky tomu dokážeme udržet vysokou kvalitu všech produktů napříč celou sítí. V síti MOL máme v nynější době cca 20 stanic, kde jsme schopni připravovat teplé pokrmy formou hlavního chodu. Co se týče sezonního menu, jedná se hlavně o oblast sendvičů, hot dogů a podobně.

Vidíme, že letošní hlavní sezona bude určitě jiná, svým způsobem mimořádná. Mimořádná nejen ve skladbě zákazníků, ale i v jejich volbě pokrmů. Předpokládáme, že vše se bude zrychlovat a zákazníci si budou brát občerstvení s sebou, což nenahrává příliš velkým hlavním chodům, ale spíše "rychlovkám" typu hot dogů, sendvičů a samozřejmě krabičkám s jídlem ke konzumaci mimo pumpu. Částečně s tím souvisejí i změny v jídelníčcích. Chtěli bychom jít s trendem zdravé výživy a nabízet např. vegetariánské nemasové kuličky. Bohužel v dnešní době bude vše záviset na epidemiologické situaci a vládních nařízeních. A tak v oblasti teplých jídel jsou stále nejpreferovanější české klasiky jako guláš nebo svíčková. Dalším velmi oblíbeným jídlem jsou polévky, které se nacházejí na velkých stanicích, a to nejen na těch s restauračním konceptem FreshCorner. V našem menu naleznete vegetariánské pokrmy, jako jsou např. gratinované brambory se zeleninou, smažené sýrové kousky nebo dietní losos na salátovém lůžku. U dětí jsou velmi oblíbené kuřecí stripsy s přílohou. S nabídkou se snažíme myslet opravdu na všechny naše zákazníky. Domnívám se, že jídelní lístek by neměl obsahovat desítky druhů hlavních jídel. Věříme, že v jednoduchosti je síla, ale na druhé straně by měl jídelní lístek obsahovat možnosti i pro vegetariány a strávníky, kteří hledají zdravé volby."

KM-Prona: Monzacafé schopná soutěžit

Letní sezona je pro všechny čerpačky rozhodujícím obdobím, potvrzují to i slova Roberta Vítka, provozního ředitele společnosti KM-Prona. "Ta letošní bude opravdu mimořádná, jen těžko soudit, co nám a našim zákazníkům přinese. Zájem o občerstvení roste a dělí se podle toho, zda se jedná o některou z dvanácti Monzacafé express, s bagetami, chlebíčky a zákusky, kde teplou kuchyni nenabízíme, nebo o pětici čerpaček Monzacafé, kde opět přicházíme s "domácí" kuchyní a kde se připravují hotovky i minutková jídla. Tam je provoz kuchyní zajišťován kuchařem a pomocným personálem. Co oba koncepty občerstvení spojuje, je vynikající káva. Kávu odebíráme ze soukromé pražírny z Jablonce nad Nisou a připravujeme ji na kvalitních pákových strojích. V osobě majitele pražírny máme jistotu a víme, že dodávaná káva bude vždy čerstvá a chuťově vytříbená.

Letošní sezona, podobně jako byla i ta loňská, je a bude hodně závislá na vládních opatřeních, kterým se budeme muset operativně přizpůsobovat. Takže víc než nějaké kulinářské novinky nás ovlivňují požadavky na ochranu zdraví. Dnes jsou všechny provozovny vybaveny nadstandardním množstvím dezinfekčních a antibakteriálních přípravků, kterými jsou pravidelně ošetřovány všechny imobiliáře, se kterými se dostává zákazník i obsluha do kontaktu.

Přesto nabídka na našich čerpacích stanicích jde ruku v ruce se sezonností a přáními zákazníků. Na jaře a v létě obohacujeme nabídku o čerstvé saláty, "light" verze klasických jídel, domácí limonády či smoothies.

V současné době drtivá většina zákazníků přijde na rychlá hotová jídla. Snažíme se, aby v denní nabídce byly vždy minimálně 2-3 polévky a 4-7 hlavních jídel. Na www.monzacafe.cz si dokonce zákazník může vybrat jídlo dříve, než vstoupí na čerpací stanici. Každý den je nabídka jiná. Ale například kulajda, kterou podávají v Liberc,i se stala už téměř legendou. Její zařazování do jídelního lístku je tak logicky častější. Jaký by měl tedy být optimální jídelní lístek? Asi takový, který přiláká širokou škálu hostů očekávajících dobrou kvalitu za rozumnou cenu. A stejně jako u jiných služeb je důležité, aby odcházeli spokojeni."

Jak naše redakční sledování, tak odpovědi oslovených manažerů potvrzují, že klimaticky opožděná a pandemicky osekaná letní sezona nemůže být nijak extrovní. I kdyby koronavirus zmizel, nezmizí covidová regulace. U holiče, v hospodě, v zaměstnání, i v našem volnu při cestování a snaze o posezení nad teplým občerstvením na pumpě. Způsob života se nám vlastně mění úplně všude.

Autor: Mikuláš Buleca, Zdroj: PETROLmagazín

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek