Společná zodpovědnost provozovatelů i zákazníků

dezinfekce

Život na pumpách se odehrává na pozadí dlouhodobých a únavných hygienických opatření. V omezených provozech, s respektem ke covidu a s ohledem k zákazníkům, je jejich personál ve stejné první linii jako všichni ostatní, co museli zůstat. Ovšem bez šance na "kurzarbeit", "homeoffice", či benefity od státu.

Řetězce jako první

Mezinárodní petrolejářské řetězce svoji sílu předvedli rychlou reakcí, koordinací a výměnou prvních zkušeností s pandemií po celém světě. Je logické, že ostatní se přizpůsobovali už za plné podpory celé české společnosti. Výsledkem je zachovaný, nicméně omezený provoz pump, bez zákazníků nad kafíčkem či gulášovou polévkou. Všudypřítomná jsou základní i nadstavbová hygienická opatření zdrcnutá na "Tři R" - Roušky, Ruce, Rozestupy.

Předností drtivé většiny čerpacích stanic v Česku je jejich vysoká úroveň jak po technické, hygienické, tak i společensko-kulturní stránce. K perfektním interiérům prodejen s rychlým občerstvením patří solidní umývárny toalety, a další hygienické zázemí na nejvyšší úrovni, o které se personál vždy dokázal řádně starat. Už téměř rok (!) se ale jedná o mimořádné frekvence úklidu, mytí, dezinfekcí. Poděkování patří proto těm firmám, které jim od počátku nouzového stavu pomáhají situaci zvládat. Na některé z řady tradičních i nových firem se teď podívejme.

Automax

Společnost AutoMax Group má v nabídce dezinfekce různých balení. I když se jedná o dezinfekce určené pro personál čerpacích stanic v rámci udržení sterility a zajištění bezpečnosti samotného personálu, tak i zákazníků. Obsah 500ml a 5L je většinou určený do spotřeby, kdy personál dezinfikuje povrchy, plochy a zároveň jimi doplňuje dávkovače určené pro zákazníky. Je to například antibakteriální gel na ruce Dettol (různé druhy), který je svou velikostí vhodný pro cestování a je mj. v pokladních zónách čerpacích stanic MOL, Shell nebo Benzina. Antibakteriální gel se rychle vstřebává, takže zákazník nemá pocit ulepenosti a zároveň má gel příjemnou vůni.

"V "covidové" době musíme myslet i na rychlé a efektivní dezinfikování prostor. Proto společnost Automax nabízí svým zákazníkům i dezinfekční stroje. Jedná se o přenosné postřikovače pro čištění a dezinfekci. Jejich použití je efektivní - během krátké doby rovnoměrně vydezinfikujete malé i velké prostory. S teleskopickou postřikovací tyčí s regulovatelnou tryskou se dezinfekce dostane do všech míst, kam se normálně s hadříkem nedostanete. Stroje Sanix Pro se vyvíjejí společně s těmi nejnovějšími technologiemi, a proto využívají nejmodernější zdroje energie. Mají lithium-iontové baterie, které minimalizují hmotnost stroje. Jsou řízené mikroprocesorem. Díky pokročilým algoritmům postřikovače využívají akumulátory efektivněji a šetří energii, takže s ním můžete pracovat déle. Model Sanix Pro 7.5 je vhodný pro čerpací stanice, kde je velký pohyb lidí. Díky své velikosti a popruhu přes rameno je snadno přenosný," sdělila našemu časopisu Key Account Manager pro čerpací stanice Kristína Jirkovská.

DF Partner

Společnost DF Partner měla během pandemie unikátní možnost pomoci české vládě vybavit zdravotnická zařízení i běžné domácnosti v té době zcela chybějící specifickou dezinfekcí. V polovině března získala společnost licenci k výrobě dezinfekce od ministerstva zdravotnictví. Do několika dnů zcela předělala výrobní linky, zajistila potřebné obaly a začala vyrábět dezinfekci Anti-Covid podle receptury Světové zdravotnické organizace. "Je málo výrobních podniků, které dokážou takto rychle reagovat a zcela transformovat výrobu. Naše firma ani na chvíli neváhala s rozhodnutím pomoci zásobit republiku dezinfekcí. Moc si vážím našich zaměstnanců, protože jsme opravdu drželi spolu jako velká rodina," vzpomíná na letošní březen ředitel společnosti Pavel Drha. Firma pak tisíce litrů dezinfekce darovala domovům seniorů a následně produkt distribuovala do maloobchodní sítě, kde ho každý rozpoznal díky typickému červenému víčku a nápisu Anti-Covid.

V současné době již vyrábí vlastní certifikovanou dezinfekci pod značkou Profex. Je ve formě roztoku od velikosti 500 ml s rozprašovačem až po 25litrové kanystry, které se používají pro plnění dezinfekce do dávkovačů. V nabídce je i praktické cestovní balní hygienického gelu Profex Anti-Virus gel na ruce, které si řidič může nechat v autě nebo kapse. Balení je 50, 100 ml a 250ml. Pro čerpací stanice je v nabídce ještě 5litrové balení, kde se gel opět jednoduše doplňuje do dávkovačů na ruce. Ty jsou v současné době nedílnou součástí každé čerpací stanice.

Filson

Společnost Filson, multirezortní a specializovaný velkoobchod autodoplňků, je jako stvořený i k prodeji a distribuci dezinfekcí, počínaje půl litrovou lahví s dávkovačem - buď prázdnou, nebo již s dezsinfekčním lihovým gelem. Speciální rozprašovač je vhodný na čisticí a dezinfekční gely Velvana, dávkovač snadno odměřuje množství gelu. Lihový čisticí gel na ruce je k dispozici i v pětilitrových kanystrech ve formě řidší nebo hustší konzistence. Obdobně funguje i alkoholová (etanolová) dezinfekce na ruce a povrchy vyrobená podle doporučené receptury od Světové zdravotnické organizace WHO. Velké balení je ideální k doplňování stojanových dávkovačů a rozprašovačů umístěných u vchodu do prodejen a provozů s větší frekvencí lidí.

Ti ostatní

Společnost Tenzi, která je v naší branži známá spíše jako dodavatel kvalitní autochemie, vytvořila rovněž vlastní produkty na mytí a dezinfekci rukou a současně také dezinfekční přípravky pro různé povrchy: od kliky dveří, zábradlí, pracovních desek a vybavení po pracovní povrchy, podlahy a stěny. V nabídce jsou jak koncentráty, tak i prostředky připravené k přímému použití.

Pomáhají ovšem i firmy, které jsou součástí palivové infrastruktury České republiky. Rafinérská a petrochemická skupina Unipetrol darovala v podzimní vlně 5 200 litrů dezinfekce potřebným institucím v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji. Dezinfekční tekutinu vyrábí přímo výzkumně vzdělávací centrum Unipetrolu a společně s podnikovými hasiči ji distribuuje mateřským, základním a středním školám, neziskovým organizacím podporující seniory, handicapované či děti v nouzi. Do pomoci v boji proti nemoci covid-19 se zapojili rovněž hokejisté HC Verva Litvínov, Nadace Unipetrol i síť Benzina Orlen, která na své čerpací stanice instaluje antivirové čističky vzduchu. Od jara letošního roku Unipetrol rozvezl dezinfekci, ochranné prostředky, roušky a občerstvení v hodnotě více než 1,2 milionu korun.

Vedle tradičních výrobců a distributorů dezinfekcí se k mimořádné příležitosti podnikat vyrojilo množství nových firem s řadou nových produktů. Při jejich výběru z jejich sortimentní nabídky nám pomůže jednoduché dělení podle užití: 1/Na ruce, 2/Na povrchy, 3/Na speciální účely/provozy (toalety, sklady, kuchyně aj.). Firem s tímto výrobním programem je dnes opravdu hodně - stačí projet internetovou nabídku a pozorně vybírat!

Doba bezdotyková

Moderní čerpací stanice musí mít vysoké hygienické standardy už jen proto, že se tu setkává velké množství lidí. Otevřené hranice, nekontrolovaný pohyb lidí při cestování mezi zeměmi, ve kterých mají různou úroveň hygienických návyků - to vše i za normální situace přináší nebezpečí šíření infekčních nemocí. Stačí chvíli pobýt na odpočívadle plném kamionů a rázem se i laikovi začne stýskat po hygieně!

Hygienici uvádějí, že 80 % většiny infekčních chorob se šíří přenosem z rukou. Snížení hygienických rizik může být dosaženo, jen když si je uvědomí jak provozovatelé, tak i návštěvníci a budou se chovat daleko zodpovědněji. Výzkum firmy Kimberly-Clark zaměřující se na bakteriálně nejzahlcenější místa na pracovišti došel k závěru, že čerpací pistole jsou jedna ze zdravotně nejzávadnějších věcí, se kterými můžeme přijít do kontaktu. Počet bakterií na čerpací pistoli přesahuje počet bakterií na záchodovém prkénku více než 11 000x. Studie v USA zjistila, že čerpací pistole je nejšpinavější a mikroorganismy nejzamořenější věc, které se dotýkáme v každodenním životě.

Další nejvíce zamořená místa jsou všechna, kterých se nejčastěji dotýkáme. Platí to o dveřních klikách, madlech nábytku, lednic a mrazáků, ale i vodovodních kohoutcích, bankovkách, tlačítcích bankovních terminálů, mobilních telefonů a PC. Pozor i na volně položená mýdla na umyvadlech, ale ani mýdlo v dotykovém dávkovači není ideální. Nehledě na to, že si lidé myjí ruce špatně, nebo vůbec ne! V reportážní studii BBC News tvrdilo 99 % lidí dotázaných přímo na toaletách čerpacích stanic, že si po použití toalety umyli ruce. Elektronická nahrávací zařízení ukázala, že ve skutečnosti si ruce umylo jen 32 % mužů a 64 % žen. Snad už je současná situace lepší. Při důkladném a delším mytí včetně dlaní a bříšek prstů snížíme počet ještě 1000x oproti běžnému ošplouchnutí vodou. Když si pak ruce osušíme - nejlépe jednorázovými papírovými ručníky - a následně ještě dezinfikujeme, můžeme mít pocit vyšší jistoty a bezpečí.

Jenom ochrana rukou nestačí

Řešením jsou nejen jednorázové rukavice a jejich důsledné používání, je to i perspektivní forma placení mobilní aplikací z telefonu za tankování, myčku a další vnější služby, bez vstupování do prodejny. Zatím největší efekt přinášejí stojany nejlépe s bezdotykovým dávkováním dezinfekce umístěné přímo u výdejních stojanů paliva. K dražším patří celé sety stojanu na dezinfekci + dezinfekci + bezkontaktní dávkovač a odkapávač. Jiní na nenasyceném trhu vítězí přidáním spolehlivého servisu doplňování dezinfekcí, údržbou, opravami, další vtipnou jednoduchostí bezdotykových mechanizmů, většinou nášlapné pedály, nebo loketní obsluha, tedy bez nároků na elektrické připojení). Řada výrobců své stojany nejen prodává, ale i krátkodobě, či dlouhodobě pronajímá.

Komplexní nabídka společnosti Apex Central Europe, s. r. o. nabízí služby a produkty pro péči o kůži, produkty pro hygienu, dezinfekci a vybavení pro všechny oblasti, zejména však čisticí prostředky a bezdotykové dezinfekční stojany pro okolí tankovacích pistolí a exteriér čerpacích stanic: Další společnost Avex Steel Products s. r. o., vyrábí stojany v dobrém poměru ceny a užitné hodnoty. Společnost Borovka Event s. r. o. z Českých Budějovic se svými bezdotykovými stojany (pedálové), senzorovými s mechanickými rozprašovači a navíc s komplexním, garantovaným servisem doplňování, údržby a oprav. Česká firma Stojany na dezinfekci/Move Agency cz, s. r. o. kromě solidní výroby stojanů přišla mezi prvními i s nápadem jejich pronájmu. Další z firem má svůj výrobní program přímo ve jménu: Dezinfekcni-stojany.cz. Jejich produkty patří k velmi dobře prodejným s řadou originálních vylepšení a individuálním brandingem. Od počtu deseti kusů nabízí individuální barevné provedení se zakomponováním zákazníkova loga či jiné informace. Společnost RTR events /RTR dezi.cz nabízí bezúdržbový a jednoduchý stojan ovládaný buď loktem, nebo šlapkou, takže opět bez nároku na elektrické napájení. 

Stojany na dezinfekci

Příkladem rychlé reakce na změnu výrobního programu může být Česká firma Jansen Display, dnes Showdown Displays Europe´s, s dlouholetou tradicí výroby a distribuce prezentačních systémů. Nyní má úspěch s nabídkou stojanů na dezinfekci, ochrannými maskami (dvouvrstvé), ochrannými plexiskly či informačními samolepy na podlahu s informačním potiskem dle zadání zákazníka. Firma JC Metal ze Vsetína nabízí opravdu masivní bezdotykový stojan do jakéhokoliv prostředí. Společnost Prezenta Czech s. r. o. je zase zajímavá nejen svými stojany, ale i propojením se zasilatelkou firmou Mall.CZ, která zastřešuje nejen rychlý prodej, ale i případné reklamace. Opět doporučujeme nahlédnout do internetových nabídek. Výběr dezinfekčních stojanů a dalších pomůcek je mimořádný!

Autor: Mikuláš Buleca, Zdroj: PETROLmagazín

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek