18. 8. 2012
Biopaliva z řepky nepomohou Evropské unii ke
snížení produkce skleníkových plynů. Přesto dává EU pěstování a
zpracování řepky na biopaliva "zelenou".

Plocha, na níž se v České republice pěstuje řepka olejka
(Brassica napus subsp. napus), se od roku 1985 rozrostla
na bezmála čtyřnásobek. Však také česká kotlina prodělává každé
jaro "řepkovou žloutenku", když krajina zežloutne rozkvetlými
řepkovými lány. Nebývalou prosperitu zajistila této plodině
politika Evropské unie, která byla v roce 2009 překuta do
nařízení o obnovitelných zdrojích energie. Nařízení se sice
označuje zkratkou RED (Renewable Energy Directive), avšak není
"rudé" nýbrž ryze "zelené". Tvrdí, že nás ochrání před děsivou
globálně oteplenou budoucností kromě jiného i tím, že do roku 2017
budeme spalováním biopaliv v motorech vypouštět při dopravě do
ovzduší přinejmenším o 35 % skleníkových plynů méně, než kdybychom
i nadále jezdili jen na klasický benzín a naftu.
Podle evropské direktivy splňuje řepkové biopalivo limit stanovený
Evropskou komisí, protože se při jeho spalování sníží zátěž
atmosféry skleníkovými plyny přinejmenším o 38 %. Poslušna evropské
direktivy RED cpe dnešní Evropská unie řepkové biopalivo, kam se
dá. Více než 80 % všech rostlinných olejů používaných v EU
jako biopaliva představuje právě olej z řepky.
Mohlo by se zdát, že nemáme důvod k nespokojenosti.
Ambiciózní cíl byl vytyčen, cesta k němu nalezena a Evropy po
ní peláší, až se jí za patami žlutě práší. Ekonomové Gernot Pehnelt
a Christoph Vietze z nezávislého institutu GlobEcon
v německé Jeně však dospěli velmi důkladnou analýzou
skleníkově-plynové bilance řepkových biopaliv
ke zneklidňujícím výsledkům. Řepka a z ní vyráběná
biopaliva nesplňují pětatřicetiprocentní limit pro uznání za
ekologické biopalivo. Pálením řepkových biopaliv v motorech
ušetříme v porovnání s fosilními palivy přinejlepším
necelých 30 % skleníkových plynů. Evropský limit 35 % splní řepková
biopaliva jen za zcela výjimečných okolností.
"Tvrdit, že řepka představuje trvale udržitelný zdroj
energie, jak to dnes činí Evropská unie, jednoduše není správné,"
říká Pehnelt v rozhovoru pro přední vědecký týdeník
Nature.
Pehnelta a Vietzeho hněte i způsob, jakým Evropská unie prezentuje
výsledek svých kalkulací o užitečnosti řepky v boji proti
skleníkovým plynům.
"Není vůbec jasné, jak se dopočítali ke svým číslům a
z jakých zdrojů čerpali vstupní data," stěžuje si
Pehnelt.
Evropská komise smetla argumenty Pehnelta a Vietzeho se stolu
konstatováním, že si za svými výsledky stojí a že zdroje dat pro
její kalkulace jsou veřejně dostupné.
Oba ekonomové z GlobEconu připomínají, že ve snaze o co
nejvěrněji napodobení kalkulací, o něž se opírá evropské nařízení
RED, vynechali jeden důležitý faktor. A tím jsou nepřímé důsledky
pěstování plodin pro biopaliva. Pokud pěstujeme na poli řepku na
biopalivu, tak tam už nemůže růst pšenice pro výrobu chleba nebo
kukuřice, kterou bychom nakrmili krávy. Dochází tak k poklesu
produkce potravin a vzestupu jejich cen. To má celou řadu dalších
důsledků. Pehnelt a Vietze tvrdí, že kdyby vzali tyto nepřímé
efekty řepkového boomu v potaz, dopadla by řepka při hodnocení
přínosů pro životní prostředí ještě mnohem hůře. Se závěry
Pehneltovy a Vietzeho studie sice nesouhlasí Evropská komise, ale
zato na ni celkem ochotně kývou další evropští experti na otázku
biopaliv, například Fausto Freire z university
v portugalské Coimbře. Podle něj je otázka produkce
skleníkových plynů při použití biopaliv "velkou neznámou".
Argumenty, o něž se opírá evropská direktiva RED, označuje Freire
za "netransparentní a nepodložené".
Pod alarmujícím titulkem "Řepka - žluté nebezpečí" vyšel před
řadou let v jednom českém týdeníku článek bijící na poplach
proti několika málo titěrným políčkům, na nichž se tehdy v ČR
testovala geneticky modifikovaná řepka. Ono geneticky modifikované
"žluté nebezpečí" bylo ryze hypotetické a strach z něj
přehnaný až hysterický. Dnes se pěstuje řepka na obrovských
plochách z velmi pochybných důvodů, produkce řepkových
biopaliv je vydatně financována ze zdrojů EU i jednotlivých
členských zemí a sedmá velmoc o "žlutém nebezpečí" zhusta
mlčí.
Když se u geneticky modifikovaných plodin nedaří prokázat rizika
biologická, operují jejich odpůrci tzv. socio-ekonomickými aspekty,
které lze zhruba shrnout do věty: "My sice nevíme proč, ale my to
tady nechceme!" V případě biopalivového "žlutého nebezpečí"
jsou zcela reálné socio-ekonomické aspekty okázale ignorovány. Je
jasné, že nás pěstování řepky na biopaliva stojí těžké peníze a že
si za ně nepořizujeme to, co slibuje direktiva RED. Přesto ze všech
sil uháníme na biopalivovém zeleném oři vstříc světlým
zítřkům. Socioekonomický aspekt produkce řepkových biopaliv lze
shrnout do věty: "Není to k ničemu, ale my to stejně
chceme!"
Jestli se evropští producenti biopaliv něčeho obávají, pak je to
jen jedna jediná věc. Ne, v žádném případě jim nenahání strach
prozření Evropské komise. Největšího strašáka pro ně představuje
konkurence biopaliv vyráběných z palem olejných pěstovaných
v tropech. Tam lze ve jménu záchrany světového klimatu
devastovat přírodu ještě bezohledněji - kácet pralesy, pálit jejich
vegetaci, produkovat tak kvanta oxidu uhličitého a na takto
uvolněné místo sázet palmy využívané k výrobě "ekologického"
biopaliva. Jde o velmi výnosný obchod. O akcie firem, které se
produkcí palmového oleje zabývají, je mezi burzovními makléři
rvačka.
Výroba biopaliv z řepky možná není z ekonomického
hlediska tak lukrativní jako přeměna panenské přírody na plantáže
palem olejných, ale k prodělečným podnikům rozhodně nepatří. Na tom
by nebylo nic špatného, pokud těm, kdo to platí, řekneme pravdu:
"Chceme vydělat, tak plaťte!" Zatím nám balí producenti řepkových
biopaliv realitu do zeleného pozlátka pod heslem:
"Přispějte nám, neboť my pro vás zachraňujeme svět!" O tom však lze
na základě analýz Pehnelta a Vietzeho celkem oprávněně
pochybovat.
Autor: Jaroslav Petr