Unipetrol uskutečnil havarijní cvičení na jednotce PE3

Unipetrol uskutečnil v litvínovském Chemparku plánované havarijní cvičení na nové polyetylenové jednotce PE3, která je největší investicí v dějinách českého chemického průmyslu. Polyetylenová jednotka PE3 vyrábí moderní vysoko hustotní polyetylen a je pro skupinu Unipetrol klíčovým výrobním zařízením. Taktické havarijní cvičení prověřilo nastavený havarijní plán a činnost zásahové jednotky při simulovaném úniku isobutanu a následném požáru.

Unipetrol_havarijni_cviceni_na_PE3 (2)

Skupina Unipetrol nedávno dokončila výstavbu polyetylenové jednotky (PE3), jejíž celkové investiční náklady se pohybují okolo 9,6 mld. Kč. Taktické havarijní cvičení se tak letos uskutečnilo v prostorách nového zařízení, kde se vyrábí moderní polyetylen s širokým využitím ve farmaceutickém, kosmetickém a stavebním průmyslu nebo při produkci chemických výrobků pro domácnosti.

"Havarijní cvičení je součástí našich školících modulů, kdy trénujeme teoretické znalosti a převádíme je do praxe. Cvičíme každý rok, protože pracujeme v rizikových prostorech. Tím také naplňujeme legislativní požadavky,"uvedlaMichaela Freyová, ředitelka úseku bezpečnosti skupiny Unipetrol.

Unipetrol_havarijni_cviceni_na_PE3 (3)

"Zasahovali jsme na jednotce PE3, která je nejnovější výrobnou plastů v litvínovském areálu. Námětem cvičení byl únik isobutanu, v důsledku čeho přešla látka z kapalné fáze do plynné, a došlo k požáru. Měli jsme zde jednu zraněnou osobu, hasiči tak prováděli evakuaci zraněného operátora a současně hasební zásah a chlazení okolních konstrukcí. Zásahu se zúčastnila naše jednotka podnikových hasičů. Na směně v ní pracuje 21 hasičů a dva operační důstojníci,"komentoval simulovaný zásahPetr Králert, velitel hasičského záchranného sboru Unipetrol.

Unipetrol_havarijni_cviceni_na_PE3 (4)

Během havarijního cvičení se prověřovala účinnost havarijního plánu, aktuálnost provozní a bezpečnostní dokumentace nově zprovozněné polyetylenové jednotky (PE3) a součinnost všech složek při řešení mimořádné události. Došlo k evakuaci osob z administrativní budovy petrochemie a zároveň i ke krátkodobé uzavírce přilehlých pozemních komunikacích ve spolupráci s Policií ČR.

Video na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=yeZDS2TvevM

Autor: TZ Unipetrol, Zdroj: TZ Unipetrol

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek