Tržby skupiny ORLEN Unipetrol za rok 2021 dosáhly rekordní výše

Litvínov - letecky

Rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol vykázala za uplynulý rok 2021 výborné hospodářské výsledky. I přes řadu globálních i regionálních výzev zvýšila své tržby meziročně o 61 procent a dosáhla rekordní výše 133,6 miliard korun. Provozní zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) se meziročně zvýšil na 6,3 miliard korun. Čistý zisk skupiny meziročně vzrostl na 3,2 miliardy korun. ORLEN Unipetrol pokračoval v realizaci intenzivního investičního plánu, když v uplynulém roce investoval 8,5 miliardy korun. V maloobchodním segmentu ORLEN Unipetrol úspěšně pokračoval v rozvoji sítě Benzina ORLEN v České republice, rozvoji elektromobility a rychlém růstu na Slovensku.

  • Tržby ve výši 133,6 miliard korun

  • Provozní zisk na úrovni 6,3 miliard korun

    • Čistý zisk dosáhl 3,2 miliardy korun

  • Vysoké investice na úrovni 8,5 miliardy korun

  • Posilování maloobchodní pozice v Česku s tržním podílem 25 % a rozvoj elektromobility

  • Testování chemické recyklace plastů

  • Rychlá a úspěšná expanze na Slovensku

"Po náročném roce 2020 se nám vloni podařilo vrátit se k našemu dlouhodobému plánu a dokonce jsme vykázali rekordně vysoké tržby. Za posledních pět let jsme investovali přes 40 miliard korun a nyní sklízíme ovoce tohoto úsilí. Také jsme optimalizovali a zefektivnili naše interní procesy a implementovali řadu synergických efektů v rámci celé skupiny ORLEN. Děkuji všem zaměstnancům a obchodním partnerům, že jsme společně těžké období překonali a nepolevili jsme v investičním, výrobním ani obchodním nasazení,"uvedlTomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol, adodal:"Pokračovali jsme v postupné realizaci našeho plánu strategického rozvoje do roku 2030, ve kterém klademe důraz na modernizaci, dekarbonizaci, recyklaci, digitalizaci a posilování petrochemického segmentu včetně testování chemické recyklace plastů. V maloobchodním segmentu jsme pokračovali v přípravách na elektromobilitu. Jsme nejen lídrem na trhu paliv, ale stali jsme se také lídrem v počtu dobíjecích elektrických stojanů na čerpacích stanicích."

Objem zpracované ropy činil 7,1 milionů tun. Objemy prodeje rafinérských produktů činily 5,7 milionů tun a petrochemických produktů 1,9 milionů tun. Celkové investice dosáhly výše 8,5 miliardy korun a směřovaly do pokračující modernizace výrobních technologií v obou rafinériích, revitalizace jednotky parciální oxidace vodíku, výstavby zcela nové jednotky na výrobu kapalného uhlovodíku DCPD, výstavby 11. krakovací pece etylenové jednotky a rozvoje maloobchodní sítě čerpacích stanic v Česku a na Slovensku. V oblasti výzkumu a vývoje začalo testování pyrolýzní recyklace plastů. Skupina ORLEN Unipetrol očekává, že v roce 2030 bude až 20 % petrochemické produkce tvořeno z recyklovaných materiálů.

V maloobchodě skupina ORLEN Unipetrol pokračovala v investicích do modernizace a rozvoje své sítě čerpacích stanic Benzina ORLEN v České republice a na Slovensku. V České republice skupina provozuje 424 stanic. Občerstvovací koncept Stop Cafe je dostupný na 327 z nich. S tržním podílem v oblasti prodeje paliv na úrovni 25 procent (k 31. říjnu 2021) je Benzina ORLEN největším řetězcem v Česku. Skupina také pracuje na rozšiřování infrastruktury pro elektromobilitu. Na konci roku 2021 provozovala elektrodobíjecí stojany na 41 čerpacích stanicích, což ji řadilo na první místo mezi řetězci působícími na českém trhu. Na Slovensku je skupina ORLEN Unipetrol jedním z nejrychleji rostoucích řetězců, když na konci roku 2021 měla ve své síti již 22 stanic.

Autor: Orlen Unipetrol, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek