Spotřeba ropy roste, benzín zdražil nejvíce za posledních deset let

Řidiči u českých čerpacích stanic se nestačí divit, ceny pohonných hmot a především benzínu skokově podražili, podle statistiky asi nejvíce za posledních deset let. Průměrná cena benzínu E5 s oktanovým číslem 95 se během týdne zvýšila o 80 haléřů na 30,79 Kč/l, ceny motorové nafty vzrostly o 60 haléřů na 29,22 Kč/l.
Meziroční srovnání s polovinou března 2020 ukazuje, že autobenziny zdražily přibližně o 50 haléřů, nafta je naopak o 74 haléřů levnější. Pohonné hmoty pomalu zdražují asi od poloviny ledna, cena benzinu během té doby stoupla přibližně o tři koruny, nafta díky nižší spotřební dani o dvě koruny. 
Důvodem zdražení jsou samozřejmě stoupající ceny ropy na světových trzích, což způsobuje nejen politika kartelu OPEC, které kvůli zvýšení ceny omezují těžbu, ale například také výrazný pokles těžby v USA kvůli dlouhotrvajícím mrazům v Texasu, kde se produkce snížila až o dva miliony barelů denně. A svůj vliv na to samozřejmě má vyšší poptávky po ropě v Asii. Jen během prosince například přelidněná Indie, která je třetím největším importérem ropy na světě, dovezla nejvíce černého zlata za poslední tři roky. Na plné kapacity jedou také rafinerie v Číně, kde se produkce zvýšila za rok 2020 o 3,2 % na rekordních 13,5 milionu barelů ropy denně, čímž zásoby ropy v Číně poklesly na nejnižší úroveň od únoru loňského roku. Tyto skutečnosti zvýšily ceny ropy Brent v únoru 2021 na 67 dolarů za barel, ale už během března růst cen naštěstí výrazně zpomalil. I tak podle předpovědí expertů ropa letos jen tak nezlevní, nicméně její cena by se během letošního roku neměla přehoupnout přes 70 dolarů za barel. Očekává se totiž, že během dubna, kdy má dojít k jednání kartelu OPEC, budou limity těžby částečně uvolněny kvůli některým členským státům tohoto sdružení. I tak z toho ovšem plyne, že se na českém trhu letos zejména ceny benzínu nedostanou pod 30 Kč/l.
Pohonné hmoty zdražují  i dalších evropských zemích. Benzín je aktuálně aktuálně levnější než u nás například v Bulharsku, Rumunsku nebo Polsku. Ve Slovinsku je cenově srovnatelný, ale například v Maďarsku, Rakousku, Slovensku nebo v Chorvatsku a také tradičně v Německu či v Itálii je dražší. Nafta je levnější jen v Bulharsku. Ceny na čerpacích stanicích v Rumunsku a Polsku jsou srovnatelné, což je samozřejmě důsledek snížení spotřební daně. Na Slovensku, Maďarsku, Rakousku, Slovinsku, Německu, Chorvatsku popřípadě v Itálii je cena nafty vyšší než v Česku.
Autor: ., Zdroj: .

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek