Skupina ORLEN Unipetrol začne spolupracovat se start-upy

Hájek

První ročník akceleračního a investičního programu ChemTechNext zaměřeného na budoucnost nejen chemického průmyslu zná své vítěze. Do programu se přihlásilo přes 50 start-upů a menších firem, aby formou spolupráce se skupinou ORLEN Unipetrol získali profesionální a finanční zázemí k rozvoji svých nápadů. ORLEN Unipetrol a jeho ORLEN UniCRE výzkumně-vzdělávací centrum začnou spolupracovat se sedmi z nich a třem navíc nabídnou spolufinancování jejich projektů z oblasti průmyslové bezpečnosti, sdílení dat a robotizace výrobních procesů.

ORLEN Unipetrol chce být do roku 2050 uhlíkově neutrální a do roku 2030 významně zvýšit podíl výroby pokročilých biopaliv a petrochemikálií z odpadních materiálů a rozvinout nové typy výrobních aktivit za využívání energie z obnovitelných zdrojů. Pro urychlení technologického rozvoje směrem k udržitelným a odpovědným řešením nabídl spolupráci start-upům a malým společnostem majícím nápady s velkým potenciálem realizace v chemickém průmyslu.

"Z padesáti nabídek jsme k finálním prezentacím pozvali autory dvanácti projektů z Česka, Slovenska, Německa, Maďarska a Nizozemí. Vybrali jsme tři výherce a projekty dalších čtyř byly pro nás natolik zajímavé, že jsme se rozhodli spolupracovat i s nimi. Spolupráci budeme rozvíjet směrem k optimalizaci procesů a vývoji nových produktů zejména v oblastech cirkulární ekonomiky, digitalizace, zpracování dat, umělé inteligence a internetu věcí,"řeklMartin Gajdoš, ředitel strategie skupiny ORLEN Unipetrol.

Autorům třech vítězných projektů nabídl ORLEN Unipetrol vedle spolupráce také finanční odměnu. Jedná se o brněnskou společnostInvantas projektem AI Safety, který rozvíjí možnosti umělé inteligence v oblasti průmyslové bezpečnosti."V našem průmyslu je hodně míst, která je nezbytné zblízka permanentně monitorovat a reagovat na potenciálně nebezpečné situace především z hlediska bezpečnosti zaměstnanců. Projekt společnosti Invanta umožňuje rozpoznávat tyto situace prostřednictvím strojového vidění, patřičně na ně reagovat a významným způsobem tak zvýšit bezpečnost našich operátorů. Systém také umožňuje kontrolovat používání bezpečnostních pomůcek a v případě kolapsu zaměstnance například upozornit řídící středisko. Po společném testování a doladění projektu v našem výzkumném centru chceme systém co nejdříve nasadit do našeho výrobního procesu,"okomentoval jeden z vítězných projektůJiří Hájek, ředitel ORLEN UniCRE výzkumně-vzdělávacího centra.

Projekt Tretus společnostibits and bytes technologybyl původně zaměřený na inteligentní správu nemovitostí a vyhodnocení činnosti pracovníků facility managementu."Tento projekt hodláme využít k digitalizovanému předávání informací mezi jednotlivými týmy obsluhy pokusné základny a výzkumných pracovníků, což zpřesní a zefektivní provádění jednotlivých výzkumných úkonů,"vysvětlilJiří Hájek. ORLEN Unipetrol využije i projekt Delivery Robot od brněnského start-upuBring Auto. Ten může významným způsobem pomoci robotizovat a automatizovat menší i větší úkoly, které vyžadují přepravu osob, materiálu či výzkumných vzorků"V rafinérském průmyslu platí, že čím méně lidí se pohybuje venku, tím lépe. V robotickém vozítku od Bring Auto vidíme obrovský potenciál a tak chceme začít spolupracovat na novém prototypu, který by byl uzpůsobený pro velmi náročné prostředí našich chemických areálů. Konkrétně zamýšlíme adaptovat současný prototyp vhodný především pro převoz vzorků na variantu uzpůsobenou pro hledání netěsností, nebo poškození izolací na potrubních mostech,"uzavřelJiří Hájek.

ORLEN Unipetrol nabídl spolupráci také dalším společnostem. Pomůže rozvinout projekt RevSep zaměřený na vývoj destilačních procesů. Věnovat se bude také projektu H2ICE od ČVUT, který se zabývá využitím vodíku jako paliva pro spalovací motory. Spolupracovat bude také se společností Neuron Soundware na projektu diagnostiky strojů a prediktivní údržby pomocí vyhodnocování zvuků strojů a s firmou Biograda na projektu zpracování biologicky rozložitelných odpadů a výroby biouhlíkového substrátu.

Programem ChemTechNext reaguje skupina ORLEN Unipetrol na globální výzvy v oblasti klimatu a životního prostředí, rychlý technologický rozvoj a posun směrem k udržitelným a odpovědným řešením. Mimo jiné si klade za cíl pomoci rozvíjet nové talenty, podnikání a zlepšit konkurenceschopnost české i evropské ekonomiky. ChemTechNext se zaměřuje na budoucnost udržitelného chemického průmyslu - zejména v oblasti pokročilých biopaliv, recyklace plastů, vodíkové ekonomiky a průmyslu 4.0.


Autor: ORLEN Unipetrol RPA s.r.o., Zdroj: Tisková zpráva

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek