Skupina Orlen Unipetrol hostila vojenské cvičení

OrlenUnipetrol-Vojenske-cviceni-Kralupy

Skupina Orlen Unipetrol hostila vojenské cvičení

V areálu skupiny Orlen Unipetrol v Kralupech nad Vltavou uskutečnila Armáda ČR plánované vojenské cvičení, jehož cílem bylo ověření připravenosti teritoriálních sil a posílení spolupráce s IZS při ochraně objektů spadající do kritické infrastruktury státu. Cvičení pod velením Krajského vojenského velitelství Praha pro Středočeský kraj bylo zaměřené na zdokonalení vojáků pěší roty Aktivní zálohy ozbrojených sil České republiky. Během cvičení byly nacvičovány různé typy bezpečnostních incidentů vojenského i nevojenského charakteru.

"Zajištění bezpečnosti našich výrobních závodů je pro nás prioritou, proto poskytneme Armádě České republiky naše prostory pro toto vojenské cvičení, díky kterému lze efektivně ověřit praktickou připravenost na mimořádné události. Jsme přesvědčeni, že tato spolupráce posiluje bezpečnost regionu i celé země," říká Maciej Romanów, člen představenstva skupiny Orlen Unipetrol.

"Na cvičení v kralupské rafinerii participovaly čtyři desítky příslušníků české armády. Jednalo se o cvičení pěší roty aktivní zálohy Středočeského kraje Safeguard Praha I 2023, a bylo řízeno krajským vojenským velitelstvím Praha pro Středočeský kraj. Cvičení probíhalo v prostoru skladu kapalných plynů společnosti Orlen Unipetrol a v jeho blízkém okolí. V rámci cvičení byla používána také cvičná munice," uvedl plk. gšt. Ing. Roman Tkačík.

Vojenské cvičení v kralupské rafinérii není prvním nepodnikovým nácvikem postupů při mimořádné události, které se v areálech skupiny konalo. Nepodniková cvičení v minulosti opakovaně umožnil také výrobní závod v neratovické Spolaně, ve kterém Policie České republiky organizovala cvičení s nasazením stovek policistů, krajské pořádkové jednotky i odboru služební hipologie.

Skupina Orlen Unipetrol, která na našem území provozuje dvě rafinerie, spadá jakožto jediný tuzemský zpracovatel ropy a do kritické infrastruktury státu. Vedle mimořádných cvičení skupina Orlen Unipetrol pořádá ve svých výrobních areálech také pravidelná taktická havarijní cvičení. V rámci nich je prověřována účinnost podnikového havarijního plánu, aktuálnost provozní a bezpečnostní dokumentace a součinnost všech složek při řešení mimořádné události.

Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek