Podíl Ruska na světové produkci komodit

Podíl Ruska na světové produkci komodit je významný. Podívejte se, jaký má Rusko podíl na produkci a exportu konkrétních surovin. 

Podíl Ruska na světové produkci komodit je významný. Rusko patří mezi nejvýznamnější producenty komodit na světě. Rusko dodává řadu klíčových surovin ze sektoru energií, kovů, zemědělských komodit a hnojiv. Komodity v posledních měsících zdražují, což mimo jiné výrazně zvedá inflační tlaky. Investoři se obávají přerušení dodávek komodit, které jsou nepostradatelné v mnoha průmyslových odvětvích.

Následující graf ukazuje podíl Ruska na světové produkci komodit. Největší podíl Ruska na světové produkci je u palladia, jehož podíl je na úrovni 43 %. Cena palladia od začátku roku vzrostla o přibližně 35 %. Největším dodavatelem palladia, které výrobci automobilů používají pro výrobu katalyzátorů, je ruská společnost Norilsk Nickel. A právě automobilový průmysl je pak klíčovým průmyslem pro EU. Vysoký podíl Ruska na světové produkci je dále u diamantům 29 %, vanadia (kov) 25 %, potaše (hnojivo) 20 %, zemního plynu 17 %, titanu 16 %, platiny 14 % a niklu 13 %. Pokud jde o černé zlato, tak podíl Ruska na světové produkci ropy je 11 %. U pšenice je pak podíl Ruska na světové produkci 11 %.

Energetické a neenergetické komodity tvoří 53 % a 18 % celkového ruského exportu. Druhý graf ukazuje export z Ruska v miliardách USD v roce 2021. V minulém roce Rusko exportovalo ropu za téměř 120 miliard USD. Za přibližně 70 miliard USD pak Rusko vyvezlo ropné produkty a třetí největší exportní položku za 60 miliard USD tvořil zemní plyn. Rusko pak exportovalo ocel za přibližně 30 miliard USD. Kromě energetických a neenergických komodit pak Rusko exportovalo stroje za téměř 40 miliard USD.

Rusko a Ukrajina jsou zodpovědné za čtvrtinu globálního exportu obilovin. Rusko a Ukrajina exportují konkrétně 102 milionů tun obilovin. USA jsou na druhém místě s tím, že exportují 94 milionů tun obilovin. Ostatní země pak exportují 80 milionů tun obilovin, Argentina 56 milionů tun, EU 52 milionů tun a Brazílie 40 milionů tun.

 

Autor: Finlord, Mahdalová, Zdroj: Tisková zpráva

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek