PKN Orlen omezuje dodávky ruské ropy

čs

Polský koncern PKN Orlen, který je současně stoprocentním vlastníkem společnosti Unipetrol, podepsal novou smlouvu o dodávkách ropy s ruským koncernem Rosněfť. Kontrakt by měl zajistit polským rafineriím 300 tisíc tun ruské ropy měsíčně.

Podle předchozí smlouvy mezi PKN Orlen a Rosněfť, která vypršela 31. ledna, odebírali Poláci od Rusů ropu v objemu 5,4-6,6 milionu tun ročně. Nová dvouletá smlouva stanoví roční dodávky v objemu 3,6 milionu tun.

"Snížení dodávek ropy na základě smlouvy se společností Rosněfť nic nemění na stabilitě dodávek ropy do rafinérií skupiny Orlen nebo dodávek paliva v regionu. Jsme připraveni se s touto výzvou setkat, protože jsme důsledně usilovali o diverzifikaci zdrojů dodávek a navázali vztahy s producenty ropy v jiných regionech světa," tvrdí předseda představenstva PKN Orlen Daniel Obajtek.

Podle Obajteka dnes PKN Orlen aktivně hledá nové trhy a rozšiřuje své portfolio dodavatelů. "Širší možnosti nákupu a kompatibilita různých tříd ropy s postupy používanými rafinériemi skupiny Orlen sledují současné trendy na světovém trhu s ropou stejně jako poptávku po hotových ropných produktech," dodává Obajtek.

Ropa pro rafinérií skupiny Orlen je v současné době dodávána na základě dlouhodobých smluv ze Saúdské Arábie a Ruska, jakož i na základě spotových smluv ze Severního moře, Angoly a Nigérie.

Autor: jk, Zdroj: Petrol Plaza

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek