MOL: Silné čtvrtletí navzdory třetí vlně pandemie

Výsledky Skupiny MOL v Q1

Skupina MOL oznámila finanční výsledky za první čtvrtletí 2021. Skupina MOL dosáhla v prvním čtvrtletí 2021 čisté CCS EBITDA na úrovni 664 mil. USD. Je to o 7 % více než ve stejném čtvrtletí roku 2020, a to i přes třetí vlnu pandemie Covid-19 a následná omezení pohybu ve střední a východní Evropě. K příznivým výsledkům přispěly vysoké ceny ropy a zemního plynu, rekordně vysoká petrochemická marže a dobrý výkon divize Služby zákazníkům. Skupina MOL vygenerovala volné cash flow vypočtené zjednodušenou metodikou na úrovni 383 mil. USD, což je o 17 % více než před rokem.

Předseda představenstva a generální ředitel Skupiny MOL Zsolt Hernádi k výsledkům uvedl:"V prvním čtvrtletí 2021 jsme dosáhli EBITDA více než 660 mil. USD, což je vzhledem k pandemii v uplynulých měsících velký úspěch. Tento vysoký výkon je výsledkem předchozích strategických iniciativ v kombinaci s naším odolným integrovaným podnikatelským modelem. Obzvlášť mě těší dobrý sumář výsledků v oblasti petrochemie a Služeb zákazníkům ‒ dvou důležitých pilířů naší transformační strategie.

Přesně před rokem jsem uvedl, že jsme vstoupili do období nejistoty, ale my ve Skupině MOL jsme se definitivně naučili přizpůsobit se ztíženým podmínkám a z krize jsme vyšli silnější. Vakcinace a postupné uvolňování opatření jsou pro nás důvodem k optimismu. Jsem rád, že jsme se po loňské přestávce vrátili k vyplácení dividend, a sdílíme tak naše dobré výsledky s investory.

První čtvrtletí se stalo dalším milníkem v historii Skupiny MOL. Zveřejnili jsme naši strategii 2030+ 'Shape Tomorrow', která zrychluje tempo a rozsah naší transformace tak, abychom se stali klíčovým hráčem v nízkouhlíkovém oběhovém hospodářství střední a východní Evropy. Tyto výsledky potvrzují mé přesvědčení, že stojíme na pevných základech, které nám umožňují ve spolupráci s našimi stakeholdery formovat hospodářství zítřka."

  • EBITD Adivize Upstreamdosáhla 307 mil. USD, což je v porovnání s výsledky za první čtvrtletí minulého roku nárůst o 66 % a ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím 2020 nárůst o 70 %. Jsou za tím trvale vyšší ceny ropy a plynu a příspěvek aktiv ACG v Ázerbájdžánu. Objem těžby na úrovni 116,7 mboepd byl o něco nižší než v předchozím čtvrtletí, meziročně se však zvýšil o 6 %, a to díky těžebním objemům podpořeným ACG. Volné cash flow divize Upstream vypočítané zjednodušenou metodikou se ve srovnání s prvním čtvrtletím 2020 zdvojnásobilo na 218 mil. USD.
  • Čistá CCS EBITDAdivize Downstreamdosáhla 254 mil. USD, což je o 14 % méně než ve stejném období minulého roku, a to v důsledku nižších rafinerských objemů ovlivněných omezeními pohybu a také nižších marží. Tento pokles byl částečně kompenzován silnou výkonností petrochemie, když integrovaná petrochemická marže meziročně vzrostla o 74 % a v březnu 2021 dosáhla 873 EUR/t. Projekt Polyol na konci prvního čtvrtletí přesáhl 79 % dokončenosti.
  •  EBITD Adivize Služby zákazníkůmv USD se v prvním čtvrtletí zvýšila o 30 % na dosud nejlepší výsledek 115 mil. USD, a to především díky vyšším podílům palivového i nepalivového segmentu a nižším provozním nákladům. Nižší kapitálové výdaje zvýšily tvorbu cash flow ve srovnání s minulým rokem o 45 %. Tohoto dobrého výkonu jsme dosáhli navzdory nižšímu objemu prodeje motorových paliv, který způsobila třetí vlna pandemie a související omezení pohybu  ve střední a východní Evropě. Počet provozoven Fresh Corner se v 1. čtvrtletí 2021 zvýšil z 955 na 984 v závěru roku 2020. V 1. čtvrtletí 2021 uzavřela Skupina MOL smlouvu s dceřinou společností Marché International AG o koupi společnosti provozující devět restaurací se značkou Marché, spojených s čerpacími stanicemi v Maďarsku.
  • EBITDA divize Gas Midstream ‒ Přeprava zemního plynuse v 1. čtvrtletí 2021 meziročně snížila o 33 % na 48 mil. USD v důsledku poklesu tranzitních i regulovaných příjmů při podstatném snížení přeshraniční kapacity a přepravní poptávky.
Autor: ., Zdroj: TZ MOL

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek