Je čas podporovat vodíkové technologie...

tvrdí ministr hospodářství Slovenské republiky Richard Sulík a hovoří o velké šanci pro Slovensko.  Vodík má podle něj z dlouhodobého hlediska pro Slovensko obrovský potenciál. Uvedl to na odborné konferenci "Vodíková budoucnost Slovenska".

Podle Sulíka je na čase přestat podporovat uhlí jako zdroj energie a začít se orientovat na vodíkové technologie. "Pokud to společně uchopíme, je to velká šance pro Slovensko. Vodíkové technologie jsou na začátku svého cyklu a jejich odpadním produktem je jen voda. Tím by se mohlo Slovensko přiblížit požadovaným cílům Evropské komise do roku 2050 o uhlíkové neutralitě, "tvrdil na konferenci ministr, podle kterého je vodík energií budoucnosti.

Šéf resortu hospodářství také zdůraznil, že podpora vodíku nebude na úkor elektromobility. "Nikdo nechce zakazovat elektromobily a nabíječky, právě naopak. Chceme soutěž konceptů. Ať firmy soutěží. A co bude nejlepší, to se prosadí, to budeme používat, "uvedl dále Richard Sulík. "Budoucnost automobilového průmyslu vidíme v synergii mezi elektromobily a vodíkovými auty. Bateriové auta jsou vhodnější na kratší a vodíkové na delší vzdálenosti. Technické výhody vodíku se zatím ukazují spíše v nákladní dopravě na delší vzdálenosti," doplnil ministra Jan Weiterschutz z Národní vodíkové asociace Slovenska.

Resort hospodářství je připraven podpořit vodíkové technologie v oblasti vědy a výzkumu, průmyslu, mobility i legislativy. V Košicích by mělo být například zřízeno výzkumné vodíkové centrum. "Půjde o centrum s celoslovenskou působností, ve kterém se bude integrovat potenciál všech výzkumných institucí. Slovensko by se i díky Košicím stalo jednou ze zemí, které rozbíhají vodíkové technologie v Evropské unii. Chceme skloubit zájem politiky, praxe a vědy, výzkumu a vývoje, "upřesnil profesor Juraj Sinai, který bude zároveň koordinátorem ministerstva hospodářství pro aktivity související s vodíkem.

Vodíkové technologie jsou podle místopředsedy Evropské komise (EK) Maroše Šefčoviče energetickou budoucností Evropy. Jen před týdnem EK předložila novou vodíkovou strategii EU. Členské státy však musí do této technologie investovat co nejdříve, pokud chtějí dosáhnout uhlíkové neutralitu do roku 2050. Důvodem je totiž fakt, že energetický investiční cyklus při vodíku trvá více než 25 let. "Vodík by mohl pokrýt už do roku 2030 až 24 procent celosvětové poptávky po energiích a jeho prodej by měl přinést až 630 miliard eur ročně. S investicemi a plánováním je třeba v EU začít už teď. Od čisté vodíkové technologie totiž závisí budoucnost životního prostředí a průmyslu unie. Myslím, že Slovensko má ve využívání této energie velký potenciál, "uvedl na konferenci Šefčovič.

Autor: TZ Ministerstvo Hospodárstva SR, Zdroj: TZ Ministerstvo Hospodárstva SR

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek