Jak reagují pumpy na snížení spotřební daně?

Pokles ceny ropy

Od 1. června se snížila spotřební daň u benzínu a nafty o 1,50 Kč. S tím současně klesá i DPH, takže celkové zlevnění může být vyšší. Čerpací stanice zareagovaly ihned. Litr motorové nafty okamžitě klesl o korunu, benzín zlevnil o 80 haléřů.

V souvislosti se snížením spotřební daně od 1. června do 30. září 2022 předpokládalo Ministerstvo financí zlevnění konečných cen pohonných hmot nejpozději do týdne od účinnosti tohoto opatření. Důvodem je postupný doprodej původního paliva. Čtyřměsíční pokles spotřební daně se však na stojany čerpacích stanic promítl prakticky ihned.

"I když se snížení spotřební daně nemůže do ceny paliv promítnout okamžitě, jelikož je spotřební daň určená dnem uvolnění pohonných hmot z celního skladu, paliva přesto zlevnila hned v první den účinnosti nižší daně," říká Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která je autorizovaným distributorem tankovacích karet Shell. "Zdá se, že politický a sociální tlak je tak obrovský, že čerpací stanice raději obětovaly část své marže, než aby musely čelit obviněním z neúměrně vysokých marží a vysvětlovat, že nejdřív musí doprodat zásoby paliva nakoupeného s původní, tedy vyšší spotřební daní," dodává Damir Duraković.

V reakci na snížení spotřební daně klesla průměrná cena benzínu v prvním červnovém dni asi o 80 haléřů na litru, nafta zlevnila o 1 Kč/l. Plošné ceny paliv, které zpravidla reflektují bezprostřední vývoj na trzích a nemají takovou setrvačnost jako běžné ceny pro koncové zákazníky, zareagovaly ještě výrazněji. "Plošná cena v síti čerpacích stanicích Shell aktuálně klesla pro držitele námi poskytovaných tankovacích karet na 43,29 Kč/l. S poklesem spotřební daně totiž klesá také základ pro výpočet DPH. Rostoucí cena ropy ale může tuto 'slevu' brzy vymazat," podotýká Damir Duraković.


Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: Tisková zpráa

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek