ENOC otevřel v Dubaji čerpací stanici budoucnosti

Saudsko-arabská společnost ENOC nedávno otevřela čerpací stanici budoucnosti. Její vybudování je součástí infrastruktury pro vozový park veletrhu EXPO 2020 v Dubaji, jehož otevření bylo kvůli pandemii posunuto na říjen 2021. Společnost ENOC je jedním z hlavních partnerů veletrhu.

Místo je vybaveno stovkami solárních panelů, větrnou turbínou, tisícovkami diodových světel a desítkami obrazovek, které představují zásadní komunikační nástroj. "Vzhledem k tomu, že vláda i společnost vyčlenily na tohle zařízení obrovské částky, nebylo by od nás fér postavit konvenční čerpací stanici. Naopak, byla to příležitost udělat něco speciálního," vysvětluje generální ředitel maloobchodní sítě ENOC Zaid Alqufaidi.

Z mnoha návrhů designu se ve společnosti ENOC nakonec rozhodli vybrat něco symbolického z prostředí Arabského poloostrova, a tak zastřešení refýže připomíná arabský národní strom ghaf. "Tento strom je zelený po celý rok navzdory vysokým teplotám a vystačí si s velmi malým množství vody. Pro lidi z pouště je to často jediné místo stínu široko daleko. Také tato čerpací stanice má být místem, kde lidé na cestách zastaví, odpočinou si a doplní energii," říká Zaid Alqufaidi.

Filosofií celého projektu bylo vytvořit soběstačnou lokalitu, která bude odrážet jak ducha petrolejářské společnosti ENOC tak vizi udržitelnosti ze strany vlády. Největší pozornost návštěvníků čerpací stanice přitahuje zastřešení výdejních stojanů. Střechu drží devět stylizovaných "stromů" z uhlíkových vláken a její povrch tvoří tašky z Ethylen-Tetrafluorethylenu (ETFE) ve tvaru listu. Tomuto plastu se v architektuře prorokuje skvělá budoucnost, neboť je mimořádně odolný proti UV záření i korozi. Ve střeše je implantováno cca 3800 barevných LED, které osvětlují prostor pro tankování, a zároveň fungují jako obří obrazovka pro nejrůznější informace a reklamy. V případě, že se ve stanici nenacházejí žádní zákazníci, speciální senzory to zaznamenají a ztlumí intenzitu světla o 50 %. Součástí zastřešení je i 283 fotovoltaických panelů, které by měly generovat 143 MWh elektrické energie ročně. Dalším zdrojem elektrické energie je pak 25 metrů vysoká větrná turbína, která ročně vyprodukuje 12,7 MWh elektrické energie.

Zákazníky k výdejním stojanům, které si ENOC objednal u společnosti Gilbarco, navádí inteligentní osvětlovací systém zabudovaný v příjezdové cestě. Samy stojany pak prostřednictvím světla indikují, zda jsou volné či nikoliv. Všechny výdejní stojany mají rovněž velkoplošné obrazovky, které umožní oslovovat zákazníky dalšími nabídkami nepalivového zboží nebo reklamou. Všude jsou navíc nainstalovány digitální kamery, které jsou podle registrační značky schopné identifikovat majitele vozidla a přizpůsobit nabídku na obrazovkách jeho potřebám podobně, jako nás dnes oslovují reklamy na internetu. A mohou ho například rovněž upozornit, že jeho vozidlo čeká v nejbližší době technická prohlídka.

Na celé čerpací stanici nenajdete jedinou vytištěnou reklamu, informaci nebo oznámení, vše zajišťují obrazovky. Kromě výdejních stojanů na klasická kapalná paliva má stanice také rychlé a ultrarychlé nabíječky, které jsou přizpůsobeny pro všechny současné typy elektromobilů. Nekomerční uživatelé budou moci využívat nabíjecí stojany zcela zdarma až do konce letošního roku.

Součástí čerpací stanice je i mycí linka, která 100 procent použité vody recykluje a znovu ji využívá v mycím procesu. Vedle recyklace s uhlíkovou filtraci si stanice vyrábí i vlastní vodu pomocí speciální techniky z vlhkosti vzduchu, která se pak používá pro zavlažování. V tiskové zprávě, bohužel, není tato informace podrobněji vysvětlena, ale zařízení, který tímto způsobem dokáže na poušti vyrobit vodu, má reprezentovat na EXPO 2020 Českou republiku (projekt S.A.W.E.R.)

Nová čerpací stanice ENOC v Dubaji, která podle slov představitelů společnosti přišla na přibližně trojnásobek oproti standardní čerpací stanici, získala jako první objekt na světě nejvyšší platinový certifikát LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), což je mezinárodně uznávaný standard v oblasti navrhování a výstavby environmentálně šetrných a udržitelných budov.

Autor: ., Zdroj: Petrol Plaza

Diskuse

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek