Díky poklesu cen ropy se zdražování zastaví

Ropovod - ilu.

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu stouply.Cena benzínu Natural 95 se zvýšila o 16 haléřů na 44,34 Kč za litr. Nafta zdražila o 74 haléřů na 46,95 Kč za litr(ceny k 30. 3. 2022; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 1. 4. 2022 do 7. 4. 2022)

Výrazný propad cen ropy je pro řidiče příznivý. Zdražování pohonných hmot skončí a v první polovině dubna je možné očekávat i zlevnění o několik desítek haléřů.Aktuálně se ropa Brent obchoduje na úrovni 106 USD za barel, což je výrazně pod maximy nad 135 dolary, které byly dosažené počátkem března. Zároveň posílila česká koruna vůči americkému dolaru, což zlevňuje import ropy.

Stav na trhu s ropou

Velkým problémem je stále nízká nabídka benzínu a zejména nafty na celém evropském trhu. Rafinerské marže jsou proto stále výrazně nad dlouhodobým průměrem. Rafinérie samozřejmě chtějí zvednout produkci, ale dostávají se na kapacitní limity. Nedostatek benzínu a nafty by měl přetrvat celý duben, což bude udržovat velkoobchodní ceny na relativně vysoké úrovni.

Uvedený graf ukazuje marži rafinerií v oblasti ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antverpy) jako rozdíl mezi cenou ropy a cenou finálního produktu.

Všude ve světě sledujeme nedostatek paliv. I v USA jsou zásoby benzínu a nafty o přibližně 10 % pod průměrem.

Vysoká cena ropy a pohonných hmot má negativní dopad na poptávku. Následující obrázek ukazuje spotřebu paliv v USA. Od rekordu dosaženého na přelomu ledna a února nastal výrazný pokles.

Mezinárodní energetická agentura uvedla, že od dubna by export ropy z Ruska měl v důsledku sankcí poklesnout o 3 miliony barelů ropy denně. Rusko dodává přibližně 11,3 mbd ropy a ropných produktů, exportuje 8 mbd. Zákaz dovozu ruské ropy zatím uvalili USA a VB. Nicméně rafinérie a obchodníci s ropou dobrovolně hledají jiné zdroje ropy, jelikož v případě spolupráce s Ruskem jim hrozí reputační riziko a také se rychle může změnit sankční politika.

Agentura také snížila odhad růstu spotřeby ropy ve světě o 1,3 mbd. Také se očekává zvýšení produkce ze strany kartelu OPEC a amerických těžebních společností. Odhadovaný výpadek ruského exportu by tedy mohl být nahrazen. Nicméně pokud by kvůli sankcím poklesl export ještě výrazněji, tak by na trhu vznikl nedostatek ropy, což by tlačilo její cenu nahoru. A v případě Evropy určitě přetrvá nedostatek nafty.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: Tisková zpráva

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek