Čerpací stanice a Pumpařka roku 2021

OMV Mikulášov

OMV je králem loňského roku

Vyhlášení výsledků naší tradiční soutěže Petrol Awards bylo vždy součástí konference Petrol Summit. Ta se však vzhledem k pandemii a loňské konferenci Vize 2050 už dva roky nekonala, a tak jsme uzávěrku posunuli na konec loňského roku a vyhlášení výsledků a předání ocenění na leden letošního roku. Prestižní ocenění Čerpací stanice roku podle hodnocení našich porotců získala dálniční pumpa OMV Mikulášov na dálnici D1, Pumpařkou roku se stala Monika Slezáková z čerpací stanice Robin Oil ve Staré Boleslavi. Zvláštní ocenění za design si odnesl koncept Shell Café, který měl premiéru na čerpací stanici Shell Všechlapy na D1 a za skvělou gastronomii jsme speciální cenu udělili také čerpací stanici KM Prona v Solnici.

Hlavní cena zamířila na Vysočinu

O prestižní ocenění "Petrol Awards Čerpací stanice roku 2021" se vloni ucházelo celkem dvanáct čerpacích stanic, které slouží motoristům ve všech koutech naší republiky. Mezi kandidáty nechyběli zástupci velkých nadnárodních i větších či menších českých řetězců, z nichž některé byly typicky městské (KM Prona Solnice, Benzina Orlen Brno-Bystrc, Robin Oil Stará Boleslav), jiné velké dálniční (Benzina Orlen Velká Dobrý D6, OMV Mikulášov D5, MOL Svatá Kateřina D5, MOL Strašov D35, Shell Všechlapy D1), pohraniční (Free1Gaz Rozvadov) nebo vysloveně venkovské (Avia Rudíkov, Vendys Petrol Černožice, Euro Oil Mstětice). Většinou se jednalo o nově realizované rekonstrukce se zajímavým pojetím designu, některé sázely na komplexní nabídku pohonných hmot a energií, jiné na lákavou gastronomii a příjemné posezení. Konkurence se tentokrát sešla opravdu velká, a vybrat vítěze nebylo vůbec jednoduché už proto, že jednotliví kandidáti nebyli pro svou velikost, polohu a funkcionalitu s ohledem na předpokládanou klientelu přímo srovnatelní.

Pokusili jsme se sestavit hodnotící kritéria tak, aby naši porotci mohli bodově rozlišit rozdíly mezi jednotlivými kandidáty komplexně, protože přímo porovnávat například obří stanici OMV Mikulášov na D1 se 30 zaměstnanci a například EuroOil na návsi ve Mstěticích je samozřejmě problematické. Ale ve výsledku jde hlavně o to, jaké služby a v jaké kvalitě může čerpací stanice v daném místě nabídnout.

Nejvíce bodů v hodnocení našich porotců nakonec získala čerpací stanice OMV, která stojí na odpočívce Mikulášov na 96. kilometru dálnici D1 ve směru na Brno. Vlajková loď rakouské řetězce v Česku, která u nás patří dlouhodobě mezi vůbec nejnavštěvovanější čerpací stanice, prošla během uzávěrek nejstarší české dálnice komplexní přestavbou interiéru zázemí, shopu i restaurace, dostala nové technologie pro tankování pohonných hmot a vlastně celý vnější vzhled.

Stále ještě novotou zářící čerpací stanice zaujala odbornou porotu skvěle zpracovaným nádvořím pro tankování pohonných hmot a hlavně promyšleným zázemím, které nabízí komplexní služby pro zákazníky od dobře zásobeného shopu až po plnohodnotnou restauraci s příjemným posezením a širokou nabídkou studených i teplých jídel. A prostor na regeneraci sil zde má i obsluha, která musí tento komplex služeb pro motoristy udržovat v dokonalé kondici 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Nájemcem čerpací stanice je Roman Sobccik, který měl z hlavní ceny velkou radost, nicméně při předávání ceny poznamenal, že velkou zásluhu na tomto úspěchu má provozní manažer čerpací stanice Karel Moravec, který nám při slavnostním předání prozradil, že si této ceny moc váží. "Snažíme se dělat maximum, aby čerpací stanice nabídla ty nejlepší služby na celé dálnici. A tohle je důkaz, že se nám to zřejmě daří." Dodejme, že odpočívku Mikulášov čeká další stavební ruch. Rozšiřovat se zde bude parkoviště a v rámci nových služeb přibudou nabíjecí stojany pro elektromobily.

Hlavní vítěz kategorie Čerpací stanice roku obdržel od redakce diplom a samolepku, kterou si oceněná čerpací stanice může vylepit na viditelné místo u vstupních dveří shopu. Na společnou oslavu se zaměstnanci čerpací stanice pak Karel Moravec dostal velkou láhev sektu a od hlavního partnera ankety, kterým je tradičně společnost Dallmayr ČR, voucher na zapůjčení velkého automatu Dallmayr na jeden rok.

Pro úplnost je třeba ještě dodat pořadí na stupních vítězů. Druhá skončila vzorně vedená čerpací stanice KM Prona v Solnici (nedaleko Rychnova nad Kněžnou), která rovněž prošla p velkorysou rekonstrukcí celé čerpací stanice včetně tankovacích technologií, a na třetím místě se umístila čerpací stanice Shell Všechlapy (44. kilometr dálnice D1 ve směru na Brno), kde byl jako první v celé Evropě zrealizován nový koncept občerstvení Shell Café.  

Zvláštní ocenění Design a Gastro

Stejně jako loni jsme i tentokrát udělili dvě zvláštní ocenění časopisu Petrol magazín za Gastro a Design. V prvním případě se jedná o ocenění za skvělé služby a poctivý přístup k občerstvení v rámci služeb čerpací stanice. Po zásluze si tuto cenu odnesla čerpací stanice KM Prona v Solnici, která zákazníky zaujme nejen příjemně zařízeným interiérem bistra včetně designového koutku pro mladé, ale hlavně opravdovou gastronomií. Chlazené ani mražené polotovary zde nečekejte. Nájemkyně Pavlína Seidelová zaměstnává na plný úvazek kuchařku, která denně připravuje originální menu teplých jídel. Bistro Monza café nenabízí ani žádné párky v rohlíku, ale netradičně plněné panini, pečený Hermelín v županu s brusinkami, domácí slané pečivo s párkem nebo oblíbené smaženky. Na své si zde přijdou i milovníci kávy, kteří vedle standardního espressa, cappuccina nebo latte dostanou přes léto i ledovou kávu, protože do sortimentu bistra patří také italská kopečková zmrzlina. Nechybí horká čokoláda nebo sirupy pro přípravu domácí limonády a ochucení kávy. V zimních měsících zde pro změnu lákají na horkou hrušku a brusinku. 

Zatímco loni dostal zvláštní cenu za design malý řetezec Koloc Oil za ztvárnění interiéru dálniční čerpací stanice v Líšnici u Prahy (D4), letos toto ocenění putovalo na Shell, který právě na dálniční čerpací stanici u odpočívky Všechlapy (D1) poprvé představil nový koncept občerstvení Shell Café. Zkušená nájemkyně Adriana Brašničková se na konečném doladění konceptu v testovacím provozu také podílela. "Byli jsme přizváni k diskuzi a například jsme optimalizovali skladbu vitrín podle svých provozních zkušeností," říká Adriana Brašničková a dodává, že je to pro celou čerpací stanici velká změna, kterou samozřejmě zaregistrovali i zákazníci, od nichž má kladnou odezvu.

Pumpařka roku

V kategorii Pumpařka roku projevila nejvíce znalostí z oboru Monika Slezáková z čerpací stanice Robin Oil, která stojí kousek za sjezdem z dálnice D35 na kraji Staré Boleslavi. Od redakce obdržela krásnou kytici, diplom a víkendový pobyt pro dvě osoby na zámku Zbiroh a od hlavního partnera ankety společnosti Dallmayr pak voucher na výběr domácího kávovaru a velkou zásobu kávy a doplňků k její přípravě.

Autor: Jiří Kaloč, Zdroj: PETROLmagazín číslo 1/2022

Diskuse

Fotogalerie

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek