ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Čepro

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO XTL. Je to produkt se 100% obsahem HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), vyráběným z rostlinných olejů. Palivo je dostupné ve skladu v Třemošné.

ČEPRO s ohledem na plnění ekologických cílů a v souladu s neustálým úsilím o inovace pokračuje ve strategii rozšiřování udržitelných a nízkoemisních paliv. Prémiové palivo HVO XTL, který obsahuje 100 % HVO, přináší úsporu téměř 3 kg CO2 na každý litr. HVO XTL je kompatibilní s dieselovými motory, které jsou homologovány pro jeho použití - mají u nádrže označení XTL. Na čerpacích stanicích je označen jako "XTL HVO 100" s podkategorií "Parafinická motorová nafta dle normy ČSN EN 15940".

"Používání HVO XTL je praktické řešení pro vozové parky a průmyslová zařízení, které umožňuje plynulý přechod na udržitelnější zdroj energie. Rozšiřuje stávající nabídku obdobných produktů v nabídce Čepra -  naftu s 15 % HVO a naftu se sníženou emisní stopou," doplňuje k tomu Martin Vojtíšek, obchodní ředitel Čepra.

HVO XTL, zkratka pro Hydrotreated Vegetable Oil, je obnovitelná motorová nafta vyráběná z rostlinných olejů prostřednictvím hydrogenačního procesu. Tento proces odstraňuje nečistoty a nežádoucí sloučeniny, čímž vzniká vysoce kvalitní syntetický produkt s nízkým obsahem síry. V porovnání s tradiční fosilní motorovou naftou nabízí HVO XTL celou řadu výhod, včetně lepšího cetanového čísla, výrazného snížení emisí skleníkových plynů, lepšího spalování, menší tvorby úsad a možnosti dlouhodobého skladování. S využitím standardních rafinérských procesů, jako je hydrogenace a izomerizace, HVO XTL poskytuje chemicky čisté parafinické uhlovodíky, což z něj dělá chemicky méně nebezpečnou alternativu k běžné motorové naftě. Kromě toho neobsahuje toxické aromatické ani cyklické uhlovodíky.

Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek