Ceny pohonných hmot budou nadále klesat

Do poloviny května nastane snížení cen až o 1,5 Kč za litr. Důvodem je propad cen ropy kvůli obrovskému přebytku ropy na globálním trhu.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu opět poklesly.  Cena benzínu se snížila o 48 haléřů na 26,69 Kč za litr. Nafta zlevnila o 43 haléřů na 26,91 Kč za litr (ceny k 21. 4. 2020; zdroj: CCS). 

Výhled pro následující dny (od 22. 4. 2020 do 28. 4. 2020)

V nejbližším týdnu předpokládáme další pokles cen pohonných hmot o 50 až 60 haléřů na litr. Do poloviny května pak očekáváme snížení cen až o 1,5 Kč.  Cena ropy Brent poklesla na 20 dolarů za barel a zatím neexistuje důvod, proč by měla výrazně zdražovat.

Stav na trhu s ropou 

Globální nabídka ropy výrazně převyšuje spotřebu a volná skladová kapacita rychle mizí. Kvůli tomu sledujeme historický extrém, kdy se některé kontrakty a druhy ropy obchodují za negativní ceny. Producenti raději zaplatí odběratelům za to, aby od nich ropu odebrali, než aby se namáhali se sháněním volných zásobníků.

Zásoby v USA rychle letí vzhůru a tento trend bude v nejbližších týdnech pokračovat:

Důvodem je nezájem o ropné produkty, jelikož propadla silniční, letecká i lodní přeprava. Spotřeba ropných produktů je v USA na nejnižší úrovni od počátku 80. let minulého století.

V květnu nastane výrazná redukce těžby kartelu OEPC a Ruska. Pokud se k tomu ale nepřipojí těžební společnosti v USA, Kanadě, Brazílii a Norsku, tak bude obrovský přebytek na trhu s ropou nadále přetrvávat.

Autor: Ing.Boris Tomčiak, CFA, Zdroj: TZ Finlord

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek