Ceny PHM ještě mírně stoupnou

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu dle očekávání vzrostly. Cena benzínu stoupla o 15 haléřů na 33,36 Kč za litr. Nafta zdražila o 3 haléře na 32,54 Kč za litr (ceny k 21. 5. 2019; zdroj: CCS). V nejbližším týdnu předpokládáme nepatrné zvýšení cen benzínu a nafty o několik haléřů.Cena ropy v uplynulých dvou týdnech mírně stoupla. Zároveň oslabila koruna vůči americkému dolaru na 23,07 Kč za 1 USD.

Stav na trhu s ropou

Český trh s pohonnými hmotami je ovlivněn kontaminací ropy, kterou odebíráme přes ropovod Družba. Čistá ropa by do Litvínova měla dotéct na konci května. Do té doby bude rafinérie zpracovávat ropu ze státních strategických rezerv. Na Ukrajinu už teče čistá ropa, Slovensko by mělo začít přijímat čistou ropu koncem tohoto týdne.

Plné obnovení funkčnosti ropovodu Družba potrvá ještě několik měsíců. Zejména bude nadále uzavřena severní větev, ve které je teď uskladněná kontaminovaná ropa.

Kartel OPEC naznačil, že těžební limit ponechá v platnosti až do konce roku, nicméně pevné rozhodnutí padne až na zasedání koncem června. Kartel se obává, že pokud zruší limit příliš brzy, tak nastane propad ceny komodity. Co se týče dodržování domluveného limitu, tak Saudská Arábie, Kazachstán, Ázerbájdžán, Kuvajt, Angola, SAE a Mexiko omezily produkci více. Naopak Brunej, Gabun, Malajsie, Ekvádor, Kongo, Rusko, Irák a Nigérie omezily produkci méně, než byl domluvený limit.

Ceny PHM

Mezinárodní energetická agentura snížila odhad globální spotřeby ropy v prvním čtvrtletí 2019 o 400 tisíc barelů ropy denně. Taktéž upravila dolů odhad růstu v celém roce 2019 na 1,3 milionu barelů ropy denně. Agentura taktéž uvedla, že očekává další pokles produkce v Iránu na nejnižší úroveň od září 2013, což je důsledek amerických sankcí.

Významný je i další pokles produkce ve Venezuele na 740 tisíc, což je dokonce menší těžba než v sousední Kolumbii (ta těží 880 tisíc barelů denně). Loni Venezuela produkovala v průměru 1,4 milionů barelů denně. Kvůli sankcím lze očekávat další pokles venezuelské produkce.

Autor: Ing.Boris Tomčiak, CFA, Zdroj: Finlord

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek