Cena CNG se už někde přiblížila k 50 Kč/kg. Ve srovnání s benzínem je však plyn levnější než dříve

Prudké zvýšení cen zemního plynu způsobilo skokový růst cen také u jeho stlačené varianty (CNG) určené pro pohon motorových vozidel. Průměrná cena je o několik korun výše než na začátku roku, aktuálně činí už 31 Kč/kg. Některé plnicí stanice již ale dle webu CNG.cz prodávají plyn výrazně dráže, a to například za 46,90 Kč/kg a v jednom případě i za 49,90 Kč/kg. Stlačený zemní plyn je přesto ve srovnání s benzínem v průměru i nadále levnější, přičemž cenové nůžky se ještě více rozevřely ve prospěch CNG.

Ještě letos v únoru se průměrná cena CNG pohybovala okolo 27,50 Kč/kg, což odpovídá asi 19,60 Kč/m3. Aktuálně se cena stlačeného zemního plynu vyšplhala na 31,02 Kč/kg, respektive více než 22 Kč/m3. Pro porovnání ceny s benzínem je třeba kalkulovat s cenou za metr krychlový CNG, protože právě tento objem odpovídá z hlediska obsahu energie litru benzínu. Začátkem roku stál litr benzínu v průměru něco přes 28 korun, aktuálně už stojí více než 35 Kč/l.

"Růst ceny u benzínu je výrazně vyšší než u odpovídajícího množství CNG, což v tuto chvíli ještě posílilo cenovou výhodu CNG. Zatímco plyn vycházel na začátku roku ve srovnání s litrem Naturalu 95 levněji průměrně o více než 8 korun, nyní je rozdíl asi 13 korun,"komentuje vývoj Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která poskytuje firmám i živnostníkům CNG kartu akceptovanou na plnicích stanicích innogy Energo a E.ON Energie.

U některých plnicích stanic se však cena CNG již vyšplhala do extrému. V jednom případě dokonce dle údajů webu CNG.cz dosahuje úrovně 49,90 Kč/kg, což odpovídá asi 35,60 Kč/m3. Maximální ceny benzínu přitom dosahují téměř 38 Kč/l."Tento nepříznivý vývoj na trhu zjevně vede k ještě většímu zájmu o možnost získat zvýhodněné ceny CNG. Letos v září jsme zaznamenali rekordní 26procentní růst odběrů CNG ze strany našich klientů, kteří čerpají trvalou slevu 2 koruny na kilogram CNG přibližně u stovky plnicích stanic innogy a E.ON z celkových asi 220 plnicích stanic, které jsou v Česku aktuálně v provozu," popisuje Damir Duraković.

Vzhledem k vývoji cen zemního plynu na burze jsou však provozovatelé plnicích stanic nuceni k dalšímu zdražení."Od tohoto týdne se zvýšila cena v největší síti plnicích stanic innogy na 32,40 korun za kilogram. I tak ale po započtení slevy pro firmy sdružené v naší nákupní alianci zde lze nakupovat kilogram CNG za podprůměrných 30 korun a 40 haléřů,"říká Damir Duraković."Současně se však na plnicích stanicích E.ON zatím stále drží ceny převážně na úrovni 28 korun za kilogram, což odpovídá ceně 20 korun za metr krychlový. Ve srovnání s litrem benzínu je zde CNG při využití naší slevy dokonce o 16 korun a 50 haléřů levnější,"dodává Damir Duraković s tím, že i zde ale už bylo avizováno zdražení, k němuž dojde pravděpodobně od poloviny října.

Autor: Axigon, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek