Biopalivo HVO100 lze nově tankovat na čerpací stanici Jihlava Truck Park na trase dálnice D1

Eurowag-pumpa-1

Biopalivo HVO100 lze nově tankovat na čerpací stanici Jihlava Truck Park na trase dálnice D1

Eurowag, přední poskytovatel integrovaných řešení v oblasti silniční dopravy v Evropě, otevřel novou samoobslužnou čerpací stanici nabízející HVO100 u Jihlavy. HVO se vyrábí čistě z obnovitelných zdrojů, dokáže snížit emise CO2 až o 90 %1 a lze jej bez nutnosti jakýchkoliv zásahů tankovat do většiny vozidel s dieselovými motory, a to beze změny ve spotřebě.

Právě možnost začít neprodleně snižovat emise - kromě toho, že HVO100 snižuje emise CO2, má ve srovnání s naftou zanedbatelný vliv na emise pevných částic a oxidy dusíku - je největší výhodou paliva, které čerpací stanice Eurowag nabízí jako vůbec první v republice. HVO100 je tzv. drop-in palivo, což dopravcům snižování emisí značně usnadňuje. Eliminuje totiž potřebu nákladných investic do nového vozového parku.

"Čím dál více dopravců i jejich zákazníků hledá cesty, jak snižovat emise z komerční silniční dopravy. Naše nově otevřená čerpací stanice pro kamiony nabízí okamžité a vysoce efektivní řešení. HVO100 je palivo provozně plně srovnatelné s fosilní naftou, díky unikátnímu chemickému procesu, jenž ji výrazně odlišuje od tradiční bionafty. Věříme, že po překonání počátečních zavádějících stereotypů, si rychle najde cestu k dekarbonizaci provozu mnoha dopravních firem," uvedl zakladatel a CEO společnosti Eurowag Martin Vohánka.

Zájem o HVO100 roste

Nová čerpací stanice se nachází na trase dálnice D1 u Jihlavy (Červený kříž) a vznikla v rámci franšízové spolupráce se společností Nikey. Jihlava Truck Park se tak stal součástí akceptační sítě Eurowag, jež v současné době čítá 177 stanic v Evropské unii, kde lze HVO100 tankovat. Nejrozšířenější je tento typ biopaliva v zemích Beneluxu a Skandinávie. Do budoucna Eurowag plánuje možnosti tankování HVO100 dále rozšiřovat a nabízet je ve všech svých evropských truck parcích, kterých je nyní okolo třicítky. O tankování HVO100 má kromě DC Schenker zájem i několik dalších známých logistických společností.

1 Celková uhlíková náročnost podle metody WTW: nafta (92,1 gCO2/MJ) vs. HVO (7-11 gCO2/MJ), podle Joint Research Centre, konsorcia Společného výzkumného střediska (Evropská komise), Eucar (Evropská rada pro výzkum a vývoj v automobilovém průmyslu) a Concacwe (výzkumná pobočka ropného průmyslu).

"Každý den se v Evropě registruje přibližně tisícovka nových dieselových kamionů, což cestu k dekarbonizaci neulehčuje. Ovšem díky HVO100 může být i kamion s dieselovým pohonem skoro úplně uhlíkově neutrální. Obnovitelná nafta tak umožňuje odvětví komerční silniční dopravy rychle a nákladově efektivně snížit emise CO2," popisuje Matthias Maedge, viceprezident pro oblast dekarbonizace CRT v Eurowagu.

Eurowag: Dekarbonizace CRT není otázkou jediné technologie

Eurowag se tematikou snižování emisí z komerční silniční dopravy (CRT) zabývá dlouhodobě a patří v této oblasti k lídrům v Evropě. V loňském roce společnost otevřela dvě nové LNG stanice v České republice, rozšiřuje nabídku bioLNG pro zákazníky a věnuje se i nadále také elektromobilitě. "Naším cílem je nabídnout zákazníkům kompletní portfolio služeb v oblasti čisté logistiky. Věříme, že dekarbonizace dopravy není otázkou jediné technologie. Cesta k dosažení klimatických vyžaduje různá řešení, od plynných a kapalných biopaliv až po elektrické baterie a vodík, v závislosti na konkrétní situaci a zákaznických potřebách," vysvětluje Maedge.

Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek