Benzina chce letos ušetřit více než čtyři tuny plastových obalů

Litvínov, 14. května 2019 - Benzina, největší síť čerpacích stanic v České republice, se aktivně zapojila do projektu Dost bylo plastu. V rámci iniciativy Ministerstva životního prostředí České republiky se řídí dobrovolnými závazky, které přinášejí značnou úsporu obalových materiálů z plastu. Benzina v letošním roce plánuje ušetřit kolem 4,3 tuny plastových obalů, v příštím roce pak více než šest tun.

Benzina - plasty

Čerpací stanice Benzina snižují množství používaných obalů z plastu. Skupina Unipetrol, do které síť se 412 čerpacími stanicemi patří, se v rámci dohody s Ministerstvem životního prostředí České republiky zavázala hledat řešení, která povedou ke snížení spotřeby jednorázového nádobí a obalů a tím i ke snížení dopadů její činnosti na životní prostředí.

Benzina již nyní nahradila první část plastových obalů ekologičtějšími materiály a za první polovinu roku 2019 předpokládá úsporu plastových obalů přesahující 1,4 tuny. Z toho 1350 kg činí obalové materiály pro čerstvé sendviče a bagety a 72 kg jsou kelímky na teplé nápoje.

Předpokládaná úspora v druhé polovině roku 2019 by měla dosáhnout 144 kg u teplých nápojů a 2739 kg v případě obalů na čerstvé sendviče a bagety."Znamená to, že v letošním roce ušetříme kolem 4,3 tuny plastů. V roce 2020 bychom měly uspořit dalších minimálně 6 tun plastových obalů,"říká Marek Zouvala, ředitel sítě čerpacích stanic Benzina.

Benzina dále pracuje na nahrazení plastových obalů papírovými plně recyklovatelnými materiály a hledá možnost náhrady současných kelímků na kávu za plně ekologickou variantu. "V současné době hledáme ekologickou variantu jednorázových kelímků na kávu. Našim zákazníkům také umožníme, aby si mohli na našich čerpačkách zakoupit na teplé nápoje z automatu termokelímky, které mohou používat opakovaně,"odkrývá další plány BenzinyMarek Zouvala.

O iniciativě #dostbyloplastu

Ministerstvo životního prostředí ČR v roce 2018 uzavřelo dobrovolné dohody s řadou společností, které se zavázaly ke snížení spotřeby plastů a jednorázového nádobí ve svých provozech. Smyslem je vytvořit pro zákazníky alternativy, které nebudou mít dopady na životní prostředí ani na jejich peněženky. Více na www.dostbyloplastu.cz.

Autor: TZ Benzina, Zdroj: TZ Benzina

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek