V litvínovské rafinerii soutěžili studenti z celého Česka

Univerzitní centrum VŠCHT Praha - Unipetrol ve výrobním areálu Chempark Záluží, hostilo v listopadu výkvět středoškolských a vysokoškolských studentů z Ústeckého kraje i celé České republiky v rámci Studentské vědecké konference.

Studenti Litvinov

Své výzkumné projekty představilo celkem 33 týmů, celkovými vítězi v kategorii středních škol byli dva studenti Masarykovy střední školy chemické z Prahy a student z Gymnázia a SOŠ dr. V. Šmejkala z Ústí nad Labem. Finanční odměny v celkové výši 50 000 korun poskytla Nadace Unipetrol.
Studentská vědecká konference se v Chemparku Záluží letos konala již potřetí. "Jedná se o aktivitu VŠCHT Praha, která konferenci pořádá pro vysokoškolské studenty. My jsme v našem chemickém závodě v Záluží u Litvínova v loňském roce zrealizovali pilotní projekt a přizvali také středoškoláky. A jelikož to byl počin úspěšný, tak letos v tradici pokračujeme," vysvětluje Tomáš Herink, člen představenstva skupiny Unipetrol zodpovědný za investice, vědu výzkum a školství. "Mnoho našich zaměstnanců z výroby i z výzkumu pomáhá nebo konzultuje jednotlivé studentské práce," doplňuje Tomáš Herink.
Studentská vědecká konference je unikátní příležitostí pro všechny zúčastněné školy vyměnit si své zkušenosti a poměřit své znalosti v rámci Severočeského kraje i celé republiky. V litvínovské chemičce se sešlo 35 studentů a pedagogů ze sedmi škol, kteří sestavili čtrnáct středoškolských a dvacet jedna vysokoškolských týmů. Mezi letošní favority patřili studenti Prvního obnoveného reálného gymnázia (PORG) v Praze, kteří s sebou do Záluží přivezli prototyp robota. Odvezli si za něj speciální cenu Nadace Unipetrol za inovace. Druhou speciální cenu Nadace Unipetrol získala studentka Podkrušnohorského gymnázia Most Lucie Borovská, a to za aktuálnost své práce na téma obnovitelných zdrojů.
V sekci středních škol porota odměnila Petra Palivce z Masarykovy střední školy chemické v Ústí nad Labem za "Sborník chemických experimentů pro učitele základních a středních škol", Kamilu Starkbaumovou z Masarykovy střední školy chemické v Ústí nad Labem za studii "Záchyt těkavých organických látek a jejich kyslíkatých derivátů na nanočástice aerosolu v polárních stratosférických mracích" a Dalibora Pelčáka z Gymnázia dr. V. Šmejkala (Ústí nad Labem) za práci "Stanovení výtěžků pyrolýzy benzinu metodou Hot Gass Sampling na etylenové jednotce Unipetrolu RPA".
"V rámci Studentské vědecké konference prezentovali studenti bakalářských a magisterských oborů výsledky svých výzkumných prací. Kvalita soutěžících byla vysoká, a to jak jejich práce, tak i forma a způsob prezentace. Celková úroveň se oproti loňskému roku ještě zlepšila a nejvíce nás překvapili studenti Masarykovy střední školy chemické z Prahy," upřesnil prof. Zdeněk Bělohlav, prorektor VŠCHT Praha a člen poroty. 
O finanční odměny pro středoškolské týmy na třech prvních místech se postarala Nadace Unipetrol, která se stala partnerem letošního ročníku. K tomu navíc každý účastník konference získal od nadace 1000 Kč jako motivační bonus.

Autor: TZ, Zdroj: Unipetrol

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek