Dvacetimilionová kauce podle SČS zlikviduje poctivé prodejce

Součástí poslaneckého návrhu novely zákona o pohonných hmotách, který podpořila vláda, je celoplošné zavedení kauce pro distributory PHM ve výši 20 milionů Kč. Podle SČS ČR zavedení kauce podpoří likvidaci malých a poctivých prodejců, kteří budou muset přepustit své místo na trhu velkým společnostem nebo firmám, které zbohatly na obchodování s nezdaněným zbožím.

pistole a bankovky
Členové sdružení jsou podle předsedy představenstva SČS Ivana Indráčka zklamaní z toho, že vláda nevyslyšela požadavky společenství a dalších subjektů a nedoporučila provést v návrhu úpravy, které by zmenšily zásadně negativní dopad kaucí na drobné distributory a opravily některé chyby, jež se v textu novely vyskytují.
"Navrhovaná celoplošná kauce ve výši 20 milionů nemá na evropském trhu obdoby - a to ani v zemích, které jsou v návrhu zákona uvedeny jako inspirující (Maďarsko, Estonsko, Francie). V uvedených zemích jsou zavedeny buď kauce cílené (jak SČS dlouhodobě navrhuje), výrazně nižší, nebo dokonce žádné," uvedl Ivan Indráček. Přijetí kauce podle SČS přinese zánik mnoha malých a středních distributorů pohonných hmot. "Půjde zejména o ty společnosti, které dosud nepodlehly nabídkám nelegálně prodávaného zboží, zachovaly si poctivý přístup a očekávaly, že stát zjedná na trhu pořádek. Stát místo toho, aby postihl podvodníky, podpoří takto vysokou kaucí likvidaci právě těchto malých a poctivých prodejců," uvedl Ivan Indráček.
SČS je připraveno akceptovat kauci v maximální výši 10 milionů Kč. Proti kaucím ve výši 20 milionů Kč se podle Ivana Indráčka vyslovily i další subjekty - Úřad pro hospodářskou soutěž, Hospodářská komora ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR.
Předložený návrh umožňuje skládat kauci formou bankovní garance, což je pro řadu distributorů jediná možnost, jak kauční povinnosti vyhovět. Text je podle Ivana Indráčka ovšem napsán tak, že skutečné poskytnutí bankovní garance je v podstatě nemožné. S návrhem na úpravy textu novely v zájmu možnosti poskytování bankovních garancí proto již vystoupila například Bankovní asociace.
Novela zavádí rovněž novou koncesi a jedinou podmínkou pro její získání je doložení vzdělání a praxe. Pokud není dostatečně vzdělán jednatel společnosti, může ho zastoupit "odpovědný zástupce". "Cílem požadavku na vzdělání však bylo omezit množství osob, které budou najímány jako jednatelé do podvodných společností, protože jednatel takové společnosti je i trestně odpovědný a předpokladem bylo, že s vyšším vzděláním roste i právní vědomí - a vědomí si důsledků vlastního konání. Pokud by byl požadavek na vzdělání součástí zápisu do registru distributorů, byl by smysl tohoto požadavku naplněn. Prostřednictvím nově zavedené koncese a institutu ,odpovědného zástupce' se však celý efekt ztrácí," uzavřel Ivan Ondráček.

Autor: red, Zdroj: SČS, Dopravní noviny

Diskuse

  • Michal, 12. 2. 2013 15:07: A kdo co udělal s tou Šelkou? To také není fér jak si takhle vyřizuje účty s onem.To zas nicí nás pumpaře....
    • iii, 13. 2. 2013 17:40: Dve podani na UOHS a konsultace v Bruselu. Ne vzdy se vsechno podari, ale jeste neni vsem dnum konec. iii
    Reagovat na komentář
  • Petr, 13. 2. 2013 12:49: Je jen jediná možnost, co dělat. Doporučit všem, aby brali zboží z Berlína a ostatních míst , odkud se vozí do ČR. Tím donutit vládu, aby to odpovědně začala řešit. Pokud nezačne, může si státní Čepro své zásoby nechat. A SČS je banda mluvků v čele s iii, co nikdy nic nezařídili , proč tedy platit členství, když k ničemu není ?
    • iii, 13. 2. 2013 17:36: Dobry den, Petre musimrici, ze Vase komentare ctu velmi rad, protoze jsou obvykle velmi trefne. Tim vice mne mrzi Vas pohled na SCS. Pojdme se dohodnout takto = SCS ma pristi tyden Valnou hromadu. Poslete mi na sebe spojeni a my Vam zasleme pozvanku. Uslysite, co vsechno se nam za posledni rok nepovedlo (bylo toho dost) a co se povedlo (a toho take nebylo malo). A pak si muzete udelat objektivnejsi posudek, zda-li se vyplati byt clenem a platit prispevky. iii
    Reagovat na komentář
  • Radim, 13. 2. 2013 15:27: SCS má ve všem pravdu. Bohužel vláda ,ČAPPO a autoři zákona na jejich argumenty zvysoka kašlou. Je jim úplně jedno, že něco podobného říká Hosp. komora nebo antimonop. úřad...20mil plošná kauce není nikde na světě. Cílem kaucí je hlavně zlikvidovat konkurenci a pak si to tady rozdělit. Těm co zbydou pak bude diktovat podmínky čepro...
      Reagovat na komentář
    Přidat nový komentář

    Petrol Magazín

    Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
    Aktuální číslo

    Přihlašte se k odběru novinek