Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Bankovky a tankpistole

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu stouply. Cena benzínu Natural 95 se zvýšila o 81 haléřů na 39,70 Kč za litr. Nafta zdražila o 44 haléřů na 39,04 Kč za litr (ceny k 9. 4. 2024; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 11. 4. 2024 do 18. 4. 2024)

Cena ropy Brent se zvýšila na 90 USD za barel, jelikož poptávka převyšuje nabídku. Velkoobchodní marže se nadále udržuje na zvýšené úrovni zejména u benzínu, když se pohybuje na úrovních ze září 2023. U nafty velkoobchodní marže klesá a je nejnižší od července 2023.V nejbližším týdnu čekáme další zdražení benzínu o 40 haléřů. U nafty očekáváme zvýšení cen o cca 10 haléřů na litr

Stav na trhu s ropou

Kartel OPEC svoji produkci ropy nemění. Taktéž sledujeme stagnaci těžby v USA. Mírně navyšují produkci Brazílie, Kanada a další menší producenti. Cekově je ale globální trh s ropou ve vysokém deficitu, který přetrvá i v dalších měsících. Celosvětová poptávka po ropě roste a letos bude rekordně vysoká. Tahounem je Asie. Kupříkladu Čína zvedla spotřebu ropy od roku 2017 z 13 na 16,5 mbd.

Zajímavý bude vývoj spotřeby paliv v Evropě. Minulé léto byla spotřeba pohonných hmot ve Francii nejvyšší za posledních 20 let. Na několikaleté maximu stoupla i spotřeba ve Španělsku. Domácnosti bohatnou, jsou optimističtější a tím pádem i více cestují. Rafinerská produkce aktuálně nestačí pokrývat zvýšenou poptávku po benzínu. Naopak u nafty je po zimě vyšší nabídka, takže v jejím případě už sledujeme pokles velkoobchodních marží.

Rafinerská produkce v Rusku je o cca 14 % nižší v důsledku útoků ukrajinskými drony a kvůli poruchám zařízení, které ale nelze rychle bez asistence západních firem opravit. Už dříve zakázala vláda export benzínu ze země. A tak skoro ho nezruší. I u nafty nastalo snížení ruského vývozu.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/2 Téma číslaKaminová doprava
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek