Aktuální vývoj cen PHM v ČR

pistole a bankovky

Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu poklesly.Cena benzínu Natural 95 se snížila o 46 haléřů na 36,83 Kč za litr. Nafta zlevnila o 85 haléřů na 31,74 Kč za litr (ceny k 11. 5. 2023; zdroj: CCS).

Výhled pro následující dny (od 12. 5. 2023 do 18. 5. 2023)

Cena ropy Brent propadla na 75 dolarů za barel. Velkoobchodní marže poklesly u benzínu i u nafty a rychle se blíží k normální úrovni dosahované před vpádem Ruska na Ukrajinu.V nejbližším týdnu čekáme další pokles cen benzínu i nafty o několik desítek haléřů. Nafta by měla zlevnit kúrovni 31 Kč za litr.

Produkce uskupení OPEC+ v dubnu pokleslo, což bylo způsobené především nižší těžbou v Nigérii a Iráku. Od května se očekává i snížení produkce Saudské Arábie, SAE či Kuvajtu. Produkce v Rusku stagnuje, i když země uvedla, že dobrovolně sníží svoji těžbu. Export z Ruska po moři byl v dubnu rekordně vysoký.

Na straně poptávky je patrný nárůst poptávky po ropě ze strany Číny, kde se vláda snaží o obnovení ekonomického rozmachu. V dubnu byl dovoz ropy do země rekordně vysoký.

Nabídka pohonných hmot na evropském trhu stoupá. Výrazně se zvedl dovoz benzínu a nafty z Indie, což pomáhá snižovat velkoobchodní marže. Indické rafinérie sice zpracovávají především ruskou ropu, ale nakupují ji s diskontem. Evropské sankce proti Rusku jsou účinné, jelikož musí ropu prodávat za nízké ceny. Indické rafinérie generují nadprůměrný zisk, ale to až tolik nevadí. I evropští investoři mohou do nich investovat a získávat dividendy.

Zároveň platí, že i Slovnaft, MOL a Unipetrol nakupují ropu Urals s velikým diskontem. Její cena je 55 USD za barel. Pohonné hmoty prodávají pak za evropské ceny. Bez sankcí vůči Rusku by ale diskont nevznikl. Tento obrázek zobrazuje cenu ropy Brent a Urals v USD za barel.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: TZ

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek