Aktuální vývoj cen PHM v ČR

Ropa a dolar

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu poklesly.Cena benzínu Natural 95 se snížila o 0,39 Kč na 36,35 Kč za litr. Nafta zlevnila o 0,34 Kč na 37,77 Kč za litr(ceny k 20. 12. 2022; zdroj: CCS). Za poslední dva měsíce benzín zlevnil o 6,7 Kč a nafta o 9,5 Kč za litr.

Výhled pro následující dny (od 22. 12. 2022 do 29. 12. 2022)

Cena ropy Brent stagnuje na úrovni 80 dolarů za barel. U velkoobchodních marží sledujeme různorodý vývoj. U benzínu už jsou výrazně pod dlouhodobým průměrem. U nafty naopak začaly opět stoupat.V nejbližším týdnu očekáváme pokles cen benzínu o několik haléřů. U nafty už zlevňování skončí a koncem roku je možné mírné zdražení.

Evropské velkoobchodní marže klesají v případě benzínu. U nafty už opět rostou. Marže v USD za barel:

Stav na trhu s ropou

Globální trh s ropou je dobře zásoben. V listopadu se produkce kartelu OPEC snížila o 744 tisíc barelů ropy denně na 28,8 milionu. Snížený těžební limit plánuje kartel udržet i v nejbližších měsících. Produkci zredukovaly především Saudská Arábie, Spojené Arabské Emiráty, Kuvajt či Irák.

V příštím roce by spotřeba ropy a ropných produktů měla být rekordně vysoká na úrovni 101,8 milionu barelů denně. U benzínu a nafty nastane jenom mírné zvýšení (+0,8 % a +0,1 %). Prudký růst se očekává u leteckého benzínu (+14,8 %), jelikož poptávka po létání opět rychle roste.

U nafty budou v Evropě přetrvávat problémy s dodávkami delší dobu, jelikož od února začne platit i zákaz importu produktů z Ruska. Evropské rafinerie nemají dostatečnou kapacitu na výrobu nafty. Proto se musí zvýšit její import z Perského zálivu, Asie či Spojených států. V září se do EU dovezlo 1,6 mil. barelů nafty, z Ruska pocházelo 44 %, ještě v červenci byl podíl ruského importu 60 %. Nicméně pořád bude nutné nahradit kolem 700 tisíc barelů ruské nafty.

Autor: Boris Tomčiak - Finlord, Zdroj: Tisková zpráva

Diskuse

Petrol Magazín

Aktuální vydání2024/01 Téma číslaDistribuce pohonných hmot
Aktuální číslo

Přihlašte se k odběru novinek